Goldman: Το πετρέλαιο θα ανακάμψει ταχύτερα απ' ότι τα μέταλλα

Μπορεί τους τελευταίους 20 μήνες οι τιμές των μετάλλων να είναι πολύ υψηλότερες από αυτές του πετρελαίου, ωστόσο, αυτό είναι απίθανο να συνεχιστεί σύμφωνα με την Goldman Sachs η οποία προβλέπει πως η τιμή των μετάλλων θα αρχίσει να πέφτει και του πετρελαίου να ανακάμπτει.

«Από την πλευρά της προσφοράς,

τα μέταλλα τείνουν να έχουν υψηλότερο κόστος κλεισίματος, χαμηλότερα ποσοστά μείωσης, και σχεδόν άπειρη ικανότητα αποθήκευσης, παρατείνοντας την προσαρμογή της προσφοράς σε σχέση με αυτή της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου το οποίο έχει χαμηλότερο κόστος κλεισίματος, υψηλότερα ποσοστά μείωσης, και πεπερασμένη αποθήκευση» αναφέρει η Goldman σε έκθεση της.

Επιπλέον, εκτιμά ότι η ζήτηση μετάλλων είναι πιθανό να παραμείνει υποτονική.

«Δεν αναμένουμε καμία ουσιαστική ανάκαμψη του ρυθμού αύξησης στη ζήτηση μετάλλων από την Κίνα το 2016, καθώς τα μέταλλα της Κίνας και η ζήτηση εξόρυξης των βασικών προϊόντων είναι πιθανό να αμφισβητηθεί υπό την απειλή του χρέους» αναφέρει η Goldman.

Η τράπεζα προβλέπει ότι η τιμή του χαλκού θα μειωθεί 14% κατά τους επόμενους 12 μήνες στα 4.000 δολάρια ο τόνος, ενώ στην προηγούμενη πρόβλεψη έκανε λόγο για 4.500 δολάρια ο τόνος.

«Σε γενικές γραμμές μπορούμε τώρα να δούμε πως η ζήτηση για χαλκό θα επιβραδυνθεί κατά 0,5% το 2016, πολύ κάτω από το 2,5% και κάτω από τις προβλέψεις για πτώση σχεδόν 2%».

Την ίδια στιγμή, η Goldman αναμένει αύξηση του πλεονάσματος χαλκού ενώ δεν αναμένει ότι η αγορά μετάλλων θα ισορροπήσει μέχρι το 2020.

Η Goldman αύξησε τις τιμές του αλουμινίου στα 1.350 δολάρια κατά τους επόμενους 12 μήνες, κάτω από την προηγούμενη πρόβλεψη για 1.550 δολάρια ο τόνος.

Επίσης, η τράπεζα παραμένει πτώση για τις τιμές του αλουμινίου κατά τους επόμενους 12-24 μήνες, αλλά και για το χρυσό.

Πιο αισιόδοξη εμφανίζεται για το ψευδάργυρο, και προβλέπει 7% άνοδο μέσα σε τρεις μήνες στα 1.800 δολάρια ο τόνος.

Keywords
Τυχαία Θέματα