Goldman: Οι 3 προϋποθέσεις για βιώσιμη επιστροφή στις αγορές

Τρεις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει με βιώσιμο τρόπο στις αγορές με τη λήξη του προγράμματος στήριξης του ESM θέτει η Goldman Sachs σε ειδική ανάλυση που εξέδωσε:

Μία ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους που διακρατεί ο επίσημος τομέας, ένα μεγάλο κεφαλαιακό «μαξιλάρι» και ένα μηχανισμό ισχυρών κινήτρων που θα ενθαρρύνει τη δημοσιονομική ευρωστία της χώρας μεσοπρόθεσμα.

Για

την ελάφρυνση του χρέους οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας εκτιμούν ότι χωρίς αυτή το δημόσιο χρέος είναι μη βιώσιμο καθώς οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας θα αυξηθούν ταχύτατα πάνω από το επίπεδο που το ΔΝΤ προσδιορίζει ως απαραίτητο για την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας μιας άλλης κρίσης.

Για το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» ο επενδυτικός οίκος εκτιμά ότι αυτό θα δώσει ώθηση στην επενδυτική εμπιστοσύνη και να βοηθήσει την έξοδο στις αγορές, ειδικά σε ένα περιβάλλον σφιχτής νομισματικής πολιτικής. Ένα μεγάλο κεφαλαιακό «μαξιλάρι» μπορεί να δημιουργηθεί εάν οι επίσημοι πιστωτές συμφωνήσουν να εκταμιεύσουν ένα επίπεδο κεφαλαίων ίσο με το πλήρες όριο του προγράμματος, σύμφωνα με την έκθεση.

Τέλος, ο οίκος εκτιμά ότι η συμφωνία της εξόδου πρέπει να περιλαμβάνει ένα ισχυρό σύστημα κινήτρων που μεσοπρόθεσμα θα ενθαρρύνει την δημοσιονομική ευρωστία στην Ελλάδα. Το να βασιστεί η Ελλάδα στην πειθαρχία που θα της επιβάλλουν αναγκαστικά οι αγορές, δεν θα είναι αρκετό. Ως αποτέλεσμα, ένας συνδυασμός δημοσιονομικών προϋποθέσεων με ισχυρή εποπτεία ως αντάλλαγμα για την ελάφρυνση του χρέους μπορεί να είναι το πιο ικανοποιητικό αποτέλεσμα για όλες τις πλευρές.

Αν αυτές οι προϋποθέσεις εκπληρωθούν, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι ελληνικοί τίτλοι να βρεθούν μεσοπρόθεσμα στο ίδιο εύρος με τους τίτλους της ευρωπαϊκής περιφέρειας.
Αντίθετα, αν δεν εκπληρωθούν, η Goldman Sachs σημειώνει ότι θα συνεχίσει να βλέπει την Ελλάδα ως μια «ειδικής περίπτωσης» αγορά, ευάλωτη σε απρόσμενα σοκ, με τις εγχώριες δημοσιονομικές συνθήκες να «οδηγούν» τις αποτιμήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα