Goldman Sachs: Υπό πίεση τα τραπεζικά έσοδα - Βελτιώνεται η ρευστότητα

Του Δημήτρη Παφίλα

Τα έσοδα των ελληνικών τραπεζών πιέζονται, αλλά η δουλειά στο ενεργητικό συνεχίζεται πριν απο τα stress tests επισημαίνει σε έκθεση της η Goldman Sachs για τις 4 συστημικές τράπεζες, τονίζοντας ότι οι τιμές των μετοχών θα ανέβουν υπό την προϋπόθεση πως δεν θα υπάρξει καμία αραίωση (dilution έκδοση νέων μετοχών)

ύστερα απο τα stress tests.

Η νέα έκθεση εκδόθηκε την ημέρα της παρουσίασης των 4 τραπεζών προς ξένους επενδυτές στο Λονδίνο.

H Goldman Sachs στην έκθεση της δίνει σύσταση αγοράς για την Alpha bank και ουδέτερη σύσταση για τις υπόλοιπες τράπεζες.

Οι δε τιμές- στόχοι είναι κατά τι χαμηλότερες από την προηγούμενη έκθεση καθώς για την Alpha bank η τιμή είναι 2,40 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα 0,28 ευρώ, η Eurobank 0,85 ευρώ και η Τράπεζα Πειραιώς στα 3,10 ευρώ.

Όπως επισημαίνει η έκθεση οι ελληνικές τράπεζες δημοσίευσαν ζημιές για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο που καθοδηγείται:

1. Απο πιέσεις στα έσοδα,
2. άνοδος στην ρευστότητα και
3. μη συνεχιζόμενες λειτουργίες (σ.σ εφάπαξ έσοδα απο κινήσεις)

Η Goldman Sachs σημειώνει ότι η η Alpha Bank είναι η μοναδική κερδοφόρος ελληνική τράπεζα στο τρίτο τρίμηνο.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, τα συνολικά κλειδιά και τα σημεία της διαφοροποίησης είναι α) ότι τα κύρια έσοδα είναι αδύνατα καθώς μειώθηκαν κατά 2% εξαιρουμένων των εφάπαξ εσόδων, β) οι νέοι στόχοι για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα επιτεύχθηκαν και οι τράπεζες αναβάθμισαν τους στόχους μείωσης NPE'S κατά 2 δισ. ευρώ περισσότερα για το 2019, αντανακλώντας νέες πωλήσεις δανείων, γ) επιπλέον, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα είναι το κλειδί για την περίοδο 2018-2019. Επιπρόσθετα ενω o σχηματισμός NPEs γύρισε αρνητικός στις τράπεζες, οι ροές NPLs είναι θετικές στις περισσότερες τράπεζες, δ) Η ρευστότητα βελτιώνεται. Οι τράπεζες ανακοίνωσαν τραπεζικές καταθέσεις αυξημένες κατά 2,5 δισ. ευρώ.

Η Goldman Sachs επισημαίνει ότι η επιστροφή στην κερδοφορία θα καθυστερήσει και η χρόνια του 2017 θα είναι ισοσκελισμένη (break even), ωστόσο υπογραμμίζει πως διαβλέπει άνοδο των τιμών υποθέτοντας ότι δεν θα σημειωθούν dilution στα επικείμενα stress tests.

Keywords
Τυχαία Θέματα