Golden Visa: 1.684 άδειες διαμονής στην Ελλάδα με… πρωταθλητές τους Κινέζους επενδυτές ακινήτων

Της Στεφανίας Σούκη

Μεγάλη αναπτυξιακή δυνατότητα για την Ελλάδα χαρακτήρισε το πρόγραμμα χορήγησης αδειών διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών μέσω της αγοράς ακινήτων στη χώρα μας αξίας άνω των 250 χιλ. ευρώ ο κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, στη σημερινή εκδήλωση για ελληνικό πρόγραμμα Golden Visa που συνδιοργανώνουν ο οργανισμός Enterprise Greece και το Ιnvestment Migration Council. Σημειωτέον ότι με βάση τα στοιχεία από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής που ''τρέχει''

τις διατάξεις για το ελληνικό πρόραμμα κι έχει το συντονισμό, αφού οι άδειες εκδίδονται από τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες, από τις 600 άδειες των άμεσα ενδιαφερομένων από το 2013 (οπότε και εισήχθη το πρόγραμμα), το 2017 το αντίστοιχο νούμερο στο τέλος Απριλίου έχει ξεπεράσει τις 1.680.

Ειδικότερα, με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία (30/4/2017), από το σύνολο των 1.684 αδειών που έχουν δοθεί από την αρχή του προγράμματος, οι 701 έχουν δοθεί σε Κινέζους, 357 σε Ρώσους, 84 σε Αιγύπτιους, 81 σε Τούρκους, ακολουθεί ο Λίβανος με 78, η Ουκρανία με 79, το Ιράκ με 53, η Συρία με 45, η Ιορδανία με 37 και η Σαουδική Αραβία με 16 άδειες.

«Οι κυβερνήσεις της Ευρώπης θα πρέπει να δουν την ανθρωπιστική και πολιτική διάσταση του θέματος και μετά την οικονομική πτυχή. Πρόκειται για μία μεγάλη αναπτυξιακή δυνατότητα τόσο για την Ελλάδα όσο και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τα προγράμματα αυτά στηρίζονται στην ανάγκη και τη διάθεση πολιτών από άλλες περιοχές του πλανήτη να αποκτήσουν πρόσβαση στην Ευρώπη, η οποία θα πρέπει να ενισχύσει από την πλευρά της το ρόλο της ως μία ανοικτή κοινωνία σε όλους τους πολίτες του κόσμου. Αυτό είναι το μεγάλο θέμα που πρέπει να καταναοήσουμε και να χειριστούμε σωστά. Στη Γαλλία, ο γαλλικός λαός μέσα από την πρόσφατη εκλογική διαδικασία, έδωσε μια μεγάλη απάντηση σε ένα μεγάλο ερώτημα της εποχής, αν δηλαδή η χώρα θα κλειστεί στον εαυτό της ή θα παραμείνει ανοικτή σε όλους κι επέλεξε το δεύτερο, την κατεύθυνση που θα πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι ευρωπαϊκοί λαοί. Πρέπει να δούμε τόσο την πολιτική όσο και την οικονομική διάσταση του θέματος. Το πρόγραμμα Golden Visa (σ.σ. για τη χορήγηση αδειών διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών για αγορές ακινήτων άνω των 250 χιλ. ευρώ) είναι μία πρωτοβουλία που βελτιώνει συνεχώς η ελληνική Πολιτεία, διαθέτοντας μεγάλη ευελιξία, ενώ έχει γίνει καλή δουλειά από το Enterprise Greece».

Αντίστοιχη άποψη εξέφρασε και ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, επισημαίνοντας ότι ήδη υπάρχει αυξητική τάση στις χορηγηθείσες άδειες διαμονής και σημαντικός αριθμός αιτήσεων. «Σε αυτό έχει συμβάλει η προώθηση και η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επενδυτών, τη γρήγορη λήψη βιομετρικών στοιχείων για τη γρήγορη έκδοση της ηλεκτρονικής βίζα. Το ελληνικό πρόγραμμα με τη συνεργασία του υπουργείου Οικονομίας και Αναπτυξης μπορεί να συμβάλλει σε μία αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, αποτελώντας το εργαλείο με το οποίο οι πολίτες τρίτων χωρών θα μπορούν να λάβουν άδειες διαμονής για επιχειρηματικούς λόγους και όχι μόνο».

Keywords
Τυχαία Θέματα