Gazprom: «Δεν φταίμε εμείς για την ευρωπαϊκή κρίση φυσικού αερίου»

Ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom PJSC βρέθηκε στο επίκεντρο σε μια από τις μεγαλύτερες συνόδους κορυφής του κλάδου, χθες Τετάρτη, υποστηρίζοντας ότι δεν ευθύνεται για την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης.

Η Gazprom, η οποία προμηθεύει τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω αγωγών, ευνοεί τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις που φέρνουν σταθερότητα στην αγορά, δήλωσε η αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος Έλενα Μπουρμίστροβα σε ένα προηχογραφημένο βίντεο στο συνέδριο Flame στο Άμστερνταμ. Εν τω μεταξύ, η παραγωγή και οι εισαγωγές

υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη μειώθηκαν, με τις αποστολές να πηγαίνουν αντ’ αυτής «σε αγορές premium στην Ασία», όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Υπήρξαν κάποιες ανακριβείς αναφορές και εικασίες για τις ενέργειες της Gazprom», ανέφερε η Μπουρμίστροβα «Δεν δεχόμαστε καμία πίεση να πουλήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε βραχυπρόθεσμα. Θα υπονόμευε την προβλεψιμότητα των αγορών, τόσο για εμάς όσο και για τους πελάτες μας».

Η Gazprom έχει βρεθεί στο επίκεντρο, όπως επισημαίνει το Bloomberg, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι πάνω από πέντε φορές υψηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο, με τους χώρους αποθήκευσης να εξαντλούνται μετά από έναν μακρύ και κρύο χειμώνα, και εν μέσω ανάκαμψης της ζήτησης μετά την πανδημία. Οι Ευρωπαίοι traders παρακολουθούν στενά κάθε κίνηση του κορυφαίου εξαγωγέα φυσικού αερίου, ο οποίος υποσχέθηκε να ενισχύσει τα αποθέματά του στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης, ειδικά στη Γερμανία και την Αυστρία, από την επόμενη εβδομάδα.

Η Gazprom έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι στέλνει φυσικό αέριο στην Ευρώπη σύμφωνα με τα αιτήματα των πελατών της. Οι επιχειρηματικοί εταίροι και πελάτες της εταιρείας δεν διατυπώνουν ισχυρισμούς κατά της Ρωσίας, είπε η Μπρουμίστροβα.

Το ανώτατο στέλεχος του ρωσικού κολοσσού επανέλαβε ότι τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια με ρήτρα take-or-pay καθιστούν την αγορά ισορροπημένη και προβλέψιμη, «άρα κερδοφόρα για τους επενδυτές» και τάχθηκε κατά της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής και των βραχυπρόθεσμων συναλλαγών.

«Δεν μας ενδιαφέρουν ούτε οι υπερβολικά χαμηλές ούτε οι υπερβολικά υψηλές τιμές του φυσικού αερίου», ανέφερε η Μπουρμίστροβα. «Οι παρεξηγήσεις σχετικά με τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές της Gazprom συχνά οδηγούν σε λανθασμένη αντίληψη για τις ενέργειες και τα συμφέροντα της εταιρείας. Η μακροπρόθεσμη επιχειρηματική στρατηγική της Gazprom συνεπάγεται αύξηση της παραγωγής και βασίζεται στις εκτιμήσεις της μελλοντικής αγοράς στη Ρωσία και στις βασικές εξαγωγικές αγορές της», όπως ξεκαθάρισε.

Τόνισε επίσης τον ρόλο της Gazprom στην ασιατική αγορά, με τις ρωσικές εξαγωγές να τροφοδοτούν την αυξανόμενη ζήτηση φυσικού αερίου της Κίνας. Την ίδια ώρα οι τιμές ρεκόρ του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά δείχνουν ότι το καύσιμο θα χρειαστεί στο μέλλον.

«Το φυσικό αέριο θα έχει ζήτηση για πολλά χρόνια ακόμα», διαβεβαίωσε η αν. Διευθύνουσα Σύμβουλος της Gazprom.

Πάντως, το Κρεμλίνο επανέλαβε την Τρίτη ότι η Ρωσία παραμένει δεσμευμένη να αυξήσει την τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο, από τις 8 Νοεμβρίου και μετά όταν θα έχουν αναπληρωθεί τα εγχώρια αποθέματα στις δεξαμενές αποθήκευσης. Το περαιτέρω άνοιγμα της «κάνουλας» θεωρείται εκ των πραγμάτων κρίσιμο για την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα