G20: «Κοινοπραξία» κατά Τραμπ για κλίμα και εμπόριο

Αντιμέτωπος με την... οργή των περισσότερων ηγετών του G20 βρίσκεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε ό,τι αφορά τη στάση της κυβέρνησή τους τόσο για τη συμφωνία για το κλίμα όσο και για το ελεύθερο εμπόριο, με την οικοδέσποινα της συνόδου Άγκελα Μέρκελ να καταβάλει προσπάθειες ώστε να μην υπάρξουν... εκρηκτικές αντιδράσεις.

Μάλιστα η πρώτη επίθεση ενάντια στον κ. Τραμπ (έστω και εάν δεν υπήρξε αναφορά στο

πρόσωπό του) κατέφθασε από τον πρόεδρο της Κίνας, Ξι Σινπίνγκ, ο οποίος τόνισε λίγο πριν από την έναρξη της διήμερης συνόδου, η οποία λαμβάνει χώρα στο Αμβούργο, ότι «η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα επιτεύχθηκε με δυσκολία και δεν μπορεί να την απεμπολίσουμε με ευκολία».

Παράλληλα σε κοινή τους ανακοίνωση Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα (BRICs), έσπευσαν να κατακεραυνώσουν τον κ. Τραμπ για την απόφασή του οι ΗΠΑ να μην στηρίξουν την εν λόγω συμφωνία.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν Γαλλία και Καναδάς, με τους ηγέτες τους, Εμανουέλ Μακρόν και Τζάστιν Τριντό, να τονίζουν ότι θα υπερασπιστούν τη συμφωνία για το κλίμα και να δημιουργούν ένα ακόμη κοινό μέτωπο ενάντια στον κ. Τραμπ.

Από την πλευρά της η Άγκελα Μέρκελ, προσπαθεί μάλλον να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα, καθώς στους ώμους της -όπως τονίζουν οι πολιτικοί αναλυτές- πέραν όλων των άλλων έχει πέσει και η άμεση ανάγκη να μη χαθεί πλήρως η αξιοπιστία του G20.

«Όλοι γνωρίζουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις που υπάρχουν και ταυτόχρονα ξέρουμε ότι ο χρόνος πιέζει. Ως εκ τούτου οι λύσεις θα βρεθούν μόνο εάν είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε συμβιβασμούς, χωρίς φυσικά να «διαγράψουμε» τις απόψεις μας, μιας και όταν υπάρχουν ξεκάθαρες διαφωνίες θα πρέπει να εμείς να είμαστε ξεκάθαροι», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το Γαλλικό Πρακτορείο -το οποίο έχει στη διάθεσή του προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος της Συνόδου- η απομόνωση των ΗΠΑ θα είναι μάλλον εκκωφαντική.

«Σημειώνουμε την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη Συμφωνία του Παρισιού», επισημαίνεται στο κείμενο, ενώ προστίθεται ότι οι ηγέτες άλλων χωρών θεωρούν οι ίδιοι ότι η συμφωνία για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι «μη αναστρέψιμη».

Φυσικά πέραν του θέματος του κλίματος ο κ. Τραμπ εκτιμάται ότι θα δεχθεί ισχυρά πυρά για την προστατευτική πολιτική που ακολουθεί, με δεδομένο ότι έχει, ήδη, αποσύρει τις ΗΠΑ από σχεδόν όλες τις συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου που είχε υπογράψει η κυβέρνηση Ομπάμα, ενώ δεν παύει, όποτε του δίνεται ευκαιρία, να επιβεβαιώσει με τις πράξεις του το προεκλογικό του σύνθημα «Πρώτα η Αμερική».

Το πιθανότερο είναι ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα βρει φιλική στήριξη ούτε από τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον οποίο είχε την πρώτη του επίσημη συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου, αν και οι γνωρίζοντες υποστήριξαν ότι έγινε σε «πολύ καλό και φιλικό κλίμα».

Keywords
Τυχαία Θέματα