Fourlis: Οι νέες επενδύσεις το 2018 σε ΙΚΕΑ - Intersport και τα σχέδια για επέκταση

Της Στεφανίας Σούκη

Ένα νέο pick up point στη Βουλγαρία, 5 νέα καταστήματα Intersport και μία ενιαία ηλεκτρονική πλατφόρμα e-commerce επίσης για την Intersport ώστε να καλύπτει συνολικά τις αγορές όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος και πέραν της Ελλάδας,

σχεδιάζει, για το 2018, ο όμιλος FOURLIS, με ένα ύψος επενδύσεων κοντά στα 14 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η διοίκηση του ομίλου, συζητάει το νέο σχεδιασμό του ομίλου έως το 2025, που περιλαμβάνει την επέκταση κυρίως της ΙΚΕΑ σε νέες γεωγραφικές περιοχές αλλά και την ανάπτυξη ενός νέου concept, «για το οποίο έχουμε καταλήξει ως προς τον κλάδο, χωρίς ωστόσο να έχουμε καταλήξει στις οριστικές αποφάσεις, κάτι που μπορεί να γίνει έως το τέλος του τρέχοντος», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθές κατά την παρουσίαση της πορείας του ομίλου στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών ο διευθύνων σύμβουλος κ. Απόστολος Πεταλάς.

Ως προς την πορεία συνολικά της αγοράς αλλά και του ίδιου του ομίλου, στους δύο βασικούς κλάδους όπου δραστηριοποιείται, τον οικιακό εξοπλισμό και την αθλητική ένδυση, ο κ. Πεταλάς ανέφερε ότι «το α' τρίμηνο έχει ξεκινήσει καλά και θα έχει θετικό πρόσημο εντός κι εκτός Ελλάδος, γεγονός το οποίο δείχνει τη βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος. Συνολικά για το 2018, είμαστε αισιόδοξοι ότι το περιβάλλον στο λιανεμπόριο θα είναι βελτιωμένο, ωστόσο μας προβληματίζει για το αν τα θετικά σημάδια στην ελληνική οικονομία και την ανάπτυξη του ΑΕΠ θα είναι διατηρήσιμη, χωρίς σκαμπανεβάσματα».

Η πορεία το 2017

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, το κομμάτι εκτός Ελλάδος είναι πλέον μεγαλύτερο σε κερδοφορία από ό,τι το ελληνικό και αντίστοιχα έχει αυξηθεί σημαντικά και το μερίδιο του τζίρου του εξωτερικού που αντιστοιχεί πλέον σε ένα 38% επί του συνόλου.

«Στην Ελλάδα κάθε τρίμηνο του 2017 ήταν καλύτερο από το προηγούμενο γιατί το μακροοικονομικό περιβάλλον έδειχνε σημάδια βελτίωσης. Οι επενδύσεις έφθασαν στο σύνολο στα 11,7 εκατ. ευρώ, ενώ ο καθαρός δανεισμός στα 107,8 εκατ. ευρώ από 114,5 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2016».
Επτά νέα Intersport άνοιξαν σε όλη τη γεωγραφική περιοχή όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος και παράλληλα επτά επανατοποθετήθηκαν ή έκλεισαν, όπως π.χ. το κατάστημα του Κολωνακίου, το οποίο αντικαταστάθηκε από το κατάστημα της Σταδίου. Το σύνολο των καταστημάτων σε Ελλάδα Τουρκία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρο αντιστοιχεί στο τέλος του 2017 σε 113 καταστήματα, ενώ ο όμιλος σκοπεύει να ενισχύσει το δίκτυο με 5 επιπλέον καταστήματα φέτος. Στόχος είναι η λειτουργία 160 καταστημάτων Intersport, με το μεγάλο «παράγοντα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η διοίκηση, να είναι η Τουρκία, όπου ο όμιλος τηρεί στάση αναμονής λόγω των γενικότερων συνθηκών στη χώρα.

Στην έτερη αλυσίδα αθλητικών ειδών, το The Athlete's Foot, η πορεία της μέσα στο 2017 ήταν, κατά τη διοίκηση, πολύ καλή, με επτά νέα καταστήματα. Σημειωτέον ότι αυτή την στιγμή λειτουργούν συνολικά 12 καταστήματα στην Ελλάδα και δύο ακόμη στην Τουρκία, ενώ στόχος είναι η λειτουργία 30 καταστημάτων και πάνω σε βάθος 3ετίας- 5ετίας. «Η αλυσίδα έχει πλέον έναν κρίσιμο όγκο και σχεδιάζουμε να την επεκτείνουμε περαιτέρω, ξεκινώντας από την Κύπρο», ανέφερε ο κ. Πεταλάς.
Το 2017 πραγματοποιήθηκε επίσης μία αναδιάρθρωση του δανεισμού, γεγονός το οποίο βοήθησε στην κερδοφορία του ομίλου και μειώθηκε το κόστος, με μία βελτίωση 2,5 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

«Είμαστε ευχαριστημένοι από το γεγονός ότι βελτιώθηκαν τα οικονομικά στοιχεία το 2017, αλλά η προσπάθεια που κάναμε στην Ελλάδα, αναλογικά με το οικονομικό αποτέλεσμα δεν μας ικανοποιεί», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος κ. Απόστολος Πεταλάς.

«Αναφορικά με τους στόχους έως το 2025 και την ανάγκη ο όμιλος να χαράξει μία επεκτατική στρατηγική με νέες γεωγραφικές περιοχές, έχουμε προχωρήσει αρκετά και θεωρούμε ότι είμαστε σε καλύτερο επίπεδο συζητήσεων και διαπραγματεύσεων απ' ό,τι ήμασταν ποτέ. Το θέμα της επέκτασης του ομίλου σε καινούρια concepts είναι και αυτό στο τραπέζι, ωστόσο και σε αυτό το κομμάτι είμαστε πολύ προσεκτικοί».

Μεγάλα περιθώρια βελτίωσης των πωλήσεων βλέπει η διοίκηση για την ΙΚΕΑ, δεδομένης της μεγάλης πτώσης της αγοράς οικιακού εξοπλισμού στη χώρα μας στο 0,4% του ΑΕΠ, έναντι του 1% που είναι ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος. «Εφόσον βελτιωθεί έστω και λίγο το καταναλωτικό κλίμα στην Ελλάδα και παρά την όξυνση του ανταγωνισμού στον κλάδο, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανόδου για την ΙΚΕΑ χωρίς ιδιαίτερες επενδύσεις, αφού αυτές έχουν γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα». Στα επόμενα βήματα για την ΙΚΕΑ περιλαμβάνονται επιπλέον ένα νέο pick up point στην Κύπρο κι ενδεχομένως και στην Ελλάδα, «δεδομένου ότι ενισχύεται έτσι το πολυκαναλικό μοντέλο πωλήσεων». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η διοίκηση στην πορεία του e- commerce που έχει φθάσει ήδη το 7% επί του τζίρου και πολύ σύντομα μπορεί να φθάσει η εταιρεία τον στόχο του 10%.

Σημειωτέον ότι για τη χρήση του 2017 η εταιρεία σκοπεύει να ακολουθήσει αντίστοιχη μερισματική πολιτική με το 2016, ήτοι 0,10 ευρώ ανά μετοχή.

Ως προς τις μη κύριες δραστηριότητες του ομίλου (logistics center της παλιάς χονδρικής με αξία στα βιβλία 7 εκατ. ευρώ, το Sofia Ring Mall στη Σόφια και το εμπορικό συγκρότημα στην περιοχή του Ρέντη) και ειδικότερα για το συγκρότημα, με μία αξία στα βιβλία του ομίλου στα 14 εκατ. ευρώ, στου Ρέντη, με μισθωτές σήμερα τα Lidl, Κωτσόβολος, Ιntersport και Jysk, η διοίκηση είναι πολύ κοντά στην υπογραφή νέας μισθωτικής σύμβασης που θα ανεβάσει το συνολικό ετήσιο ενοίκιο κοντά στο 1 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα