Fourlis για IKEA και Intersport: «Δε θα μετακυλίσουμε την αύξηση του ΦΠΑ στον πελάτη»

Της Στεφανίας Σούκη

«Αν μας ρωτάτε αν σκοπεύουμε να μετακυλίσουμε την αύξηση του ΦΠΑ στους καταναλωτές για την ΙΚΕΑ και τα Intersport, η απάντηση είναι αρνητική».

Αυτό επεσήμανε χθές κατά την ενημέρωση των αναλυτών, με αφορμή τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του έτους, ο διευθύνων σύμβουλος της Fourlis

κ. Απ. Πεταλάς (φωτ.) προσθέτοντας ότι ο όμιλος έχει για το υπόλοιπο του έτους δύο μεγάλες προκλήσεις: καταρχάς να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις επιπτώσεις από την αύξηση του ΦΠΑ στο 24% - που αναμένεται να επηρεάσει για μία ακόμη φορά την κατανάλωση- κι επίσης να επιτύχει ικανοποιητικά περιθώρια κέρδους για τoυς δύο βασικούς κλάδους του ομίλου, τον οικιακό εξοπλισμό μέσω των ΙΚΕΑ και τα αθλητικά είδη μέσω της Interport. «Σχεδιάζουμε αυτή την στιγμή την πολιτική που θα ακολουθήσουμε με βάση τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις από την αύξηση του ΦΠΑ. Το γεγονός ότι ο νέος κατάλογος για τα ΙΚΕΑ βγαίνει στις αρχές του φθινοπώρου, βοηθάει σημαντικά στο θέμα της αναπροσαρμογής των τιμών, όπως βοηθάει επίσης και το γεγονός ότι την αύξηση του ΦΠΑ ακολουθεί η περίοδος των καλοκαιρινών εκπτώσεων, παρέχοντας μία σχετική ευελιξία στο σχεδιασμό μας», ανέφερε ο κ. Πεταλάς.

Ο επικεφαλής του ομίλου εκτίμησε επίσης ότι μπορεί να υπάρξουν θετικές επιπτώσεις από την άρση της αβεβαιότητας μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Eurogroup, αντισταθμίζοντας ως ένα βαθμό τις όποιες πιθανές απώλειες από την αύξηση της φορολογίας. Συνολικά, η διοίκηση θα είναι πιο συντηρητική στον επενδυτικό τομέα, με το σκεπτικό ότι η αύξηση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, η πίεση για την αποπληρωμή δανείων των νοικοκυριών και σταδιακή εξάντληση των αποταμιεύσεων που είχαν αποσύρει τα νοικοκυριά από τις τράπεζες θα πλήξει την κατανάλωση.

Παρόλ’ αυτά, στα θετικά για τον όμιλο είναι η συνεχιζόμενη αύξηση του μεριδίου αγοράς στους χώρους όπου δραστηριοποιείται, η αυξανόμενη διείσδυση του ηλεκτρονικού εμπορίου με ιδιαίτερα ικανοποιητικές πωλήσεις, καθώς επίσης και οι ικανοποιητικές επιδόσεις των κέντρων παραγγελιοληψίας (pick up points) που λειτουργούν σε Ελλάδα και Βουλγαρία. Το πρώτο τρίμηνο του έτους χαρακτηρίζεται από εποχικότητα, όπως ανέφερε η διοίκηση της Fourlis, ωστόσο ο Απρίλιος έκλεισε με θετικές ενδείξεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα