Fed: Τα κρυπτονομίσματα δεν αποτελούν απειλή αυτή τη στιγμή

Ο πρόεδρος τόνισε ότι τα κρυπτονομίσματα δεν αποτελούν απειλή προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τουλάχιστον για την ώρα, καθώς δεν είναι αρκετά «μεγάλο πράγμα» (σ.σ.εννοώντας την αγορά), δήλωσε σήμερα ενώπιον Κογκρέσου ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζέρομ Πάουελ, αφήνωντας υπόνοιες ωστόσο για το μέλλον.

Πάντως ο πρόεδρος της Fed ξεκαθάρισε ότι η Τράπεζα δε σκοπεύει να ασχοληθεί

ενεργά με τα κρυπτονομίσματα.

Παράλληλα ο επικεφαλής της Fed άσκησε κριτική στα κρυπτονομίσματα ως έχουν σήμερα, χωρίς ωστόσο να τους βάζει «ταφόπλακα» σε ότι αφορά το μέλλον τους.

Αναφέρθηκε στο ότι τα κρυπτονομίσματα, αυτή τη στιγμή, δεν χρησιμοποιούνται για το λόγο για τον οποίο δημιουργήθηκαν, δηλαδή ως χρήμα, ως μέσο συναλλαγής, καθώς «ο περισσότερος κόσμος τα αγοράζει για να τα πουλήσει και να πληρώσει για κάτι με δολάρια», όπως δήλωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή όμως δε χρησιμεύουν ούτε ως αποθεματικά νομίσματα με αποθηκευτική αξία (store of value) αλλά και ως επενδύσεις είναι ριψοκίνδυνες, εξαιτίας της εξαιρετικά υψηλής μεταβλητότητά τους.

WATCH: Jerome Powell comments on cryptocurrencies during testimony before the House Financial Services Committee ➡️ https://t.co/ATivGeNPaF pic.twitter.com/wVKjkM4pCk

Bloomberg Crypto (@crypto) 18 Ιουλίου 2018

Προειδοποιεί για τις επιπτώσεις του προστατευτισμού στην αμερικανική οικονομία

Ο εμπορικός προστατευτισμός που ακολουθεί η Ουάσιγκτον αναμένεται να βλάψει την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών, εκτίμησε ο πρέοδρος της Fed.

«Το εμπόριο πρέπει να είναι ελεύθερο και, ταυτόχρονα, δίκαιο.

Η Κίνα διαθέτει πιο κλειστό σύστημα συναλλαγών από ότι επιθυμούμε», διαμήνυσε.
Σε ό,τι αφορά στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, υπογράμμισε πως «ο ρυθμός ανάπτυξης πρέπει να είναι υψηλότερος από την αύξηση του χρέους».

Ο κ. Πάουελ αναφέρθηκε και στη νομισματική σύσφιξη που έχει βάλει εμπρός εδώ και πάνω από δύο χρόνια η Τράπεζα, υπογραμμίζοντας πως ο ισολογισμός –ο οποίος διογκώθηκε από τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης– θα επιστρέψει «σε φυσιολογικά επίπεδα, σε 3 με 4 χρόνια».

Ο ανώτατος τραπεζίτης εξέφρασε και τον προβληματισμό του για το διατραπεζικό επιτόκιο Libor, σχολιάζοντας, μάλιστα, ότι «ενδέχεται να μην υπάρχει σε 3 με 4 χρόνια».

Επίσης, απέρριψε οποιεσδήποτε προβλέψεις για επικείμενο «κραχ» στις αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές.

Keywords
Τυχαία Θέματα