Fed: Η εισαγωγή του Bitcoin στα CME ευθύνεται για την πτώση του

Η εισαγωγή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) στη διαπραγμάτευση του Bitcoin, από τις CME Group και Cboe Global Markets, συνέβαλε στο sell-off του Bitcoin μετά τον Δεκέμβριο 2017, όταν από τα ιστορικά υψηλά των 20.000 δολαρίων ανά μονάδα υποχώρησε ακόμη και κάτω από τα 6.000 δολάρια, σε λιγότερο από δύο μήνες.

Αυτά υποστηρίζει σε έκθεσή της η Ομοσπονδιακή Τράπεζα

(Federal Reserve, Fed) των Ηνωμένων Πολιτειών. Όπως υπογραμμίζει, η εισαγωγή των futures έβαλε τέλος στην «μονομερή κερδοσκοπική ζήτηση» από πλευράς επενδυτικού κοινού, καθώς επέτρεψε στα στοιχήματα κατά του δημοφιλέστερου ψηφιακού νομίσματος.
Επί αυτού, η Τράπεζα συγκρίνει τα futures του Bitcoin με τις τιτλοποιήσεις των ομολόγων, στις αρχές του 2000.

«Η εμφάνιση του Blockchain εισήγαγε ένα νέο χρηματοπιστωτικό μέσο, το οποίο δούλεψε υπέρ των αισιόδοξων επενδυτών, έως ότου ξεκινήσουν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Βitcoin, τα οποία επέτρεψαν στους απαισιόδοξους να εισέλθουν στην αγορά», σχολιάζεται χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι, μετά τη «βουτιά» ακόμη και κάτω από τα 6.000 δολάρια, το Βitcoin έχει ενισχυθεί σημαντικά, πραγματοποιώντας άνοδο σχεδόν 50% έκτοτε, φτάνοντας μέχρι και τα 9.991 δολάρια προτού υποχωρήσει προς τα επίπεδα των 9.200 δολαρίων.

Τα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης (ΣΜΕ) είναι συμφωνίες που καθορίζουν μια συγκεκριμένη ημερομηνία και τιμή αγοραπωλησίας για έναν τίτλο. Ο τίτλος μπορεί να είναι από πετρέλαιο μέχρι και … Bitcoin. Το καλό τώρα με αυτά τα futures, όπως και στην περίπτωση της CME, είναι ότι είναι ‘cash-settled’. Με άλλα λόγια, το Bitcoin παραμένει στα ανταλλακτήρια και δεν πάει ποτέ στα χέρια των επενδυτών. Οι συναλλαγές γίνονται σε ένα παράλληλο market με γνώμονα το δολάριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα