Fed: Διχογνωμία των αξιωματούχων για τα επιτόκια

Εκ διαμέτρου διαφορετικές απόψεις είχαν τα μέλη της διοίκησης της Fed, στη συνεδρίαση της 26ης Ιουλίου, αναφορικά με τις ενδεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων, όπως αποκαλύπτεται από τα πρακτικά που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Η διαφωνία έγκειται στο γεγονός ότι ορισμένοι αξιωματούχοι, δεν κατανοούν γιατί ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι αδύναμος. Πάντως σε αυτό που συμφώνησαν ήταν ότι υπάρχει ανάγκη να ξεκινήσει η διαδικασία συρρίκνωσης του ισολογισμού, μία διαδικασία η οποία θα είναι, σαφώς, μακροχρόνια.

Όπως αποδεικνύουν

τα πρακτικά ο υποτονικός πληθωρισμός οδήγησε ορισμένους αξιωματούχους να στηρίξουν την άποψη ότι θα πρέπει να μην υπάρξουν βιαστικές κινήσεις στις αυξήσεις επιτοκίων, καθώς εξέφρασαν την άποψη ότι «η Fed μπορεί να είναι υπομονετική υπό τις υφιστάμενες συνθήκες».

Αντίθετα ορισμένοι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η ισχυρή αγορά εργασίας και οι υψηλές τιμές μετοχών έχουν τη δυνατότητα να ωθήσουν τον πληθωρισμό άνω του 2% που έχει θέσει ως στόχο της η Fed.

Οι εν λόγω αξιωματούχοι υποστήριξαν πως η υπερβολική αναμονή για τα επιτόκια «θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπέρβαση του στόχου για τον πληθωρισμό, κάτι που θα ήταν κοστοβόρο να αντιστραφεί», αναφέρουν τα πρακτικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα