Fed: Αμετάβλητα τα επιτόκια - Καμία «ένδειξη» για τις προθέσεις

της Σοφίας Ζαφείρη

Καμία έκπληξη δεν επιφύλαξε η Fed στις αγορές, καθώς έπραξε το απόλυτα αναμενόμενο, διατηρώντας αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια των ΗΠΑ. Άλλωστε θα ήταν, μάλλον, παρακινδυνευμένο να υπάρξει αλλαγή της νομισματικής πολιτικής μόλις μία εβδομάδα πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Ταυτόχρονα, όμως, η Fed

δεν εμφανίστηκε πρόθυμη να δώσει στις αγορές -και σε όποιον άλλον ενδιαφέρεται- το στίγμα για το κατά πόσο θα προχωρήσει σε αύξηση τους στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Όπως, μάλιστα, χαρακτηριστικά σημειώνει το CNBC «στη συνεδρίαση επικράτησαν τα... περιστέρια και η δική τους φρασεολογία».

«Η επιτροπή κρίνει ότι το επιχείρημα υπέρ της αύξησης των επιτοκίων συνεχίζει να ενδυναμώνεται αλλά αποφάσισε, προς το παρόν, να περιμένει επιπλέον αποδείξεις ότι υπάρχει πρόοδος αναφορικά με την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της τράπεζας.

Υπενθυμίζεται ότι η Fed χρησιμοποίησε ανάλογου τύπου φρασεολογία και στην ανακοίνωσή της μετά τη συνεδρίαση Σεπτεμβρίου. Μοναδική διαφορά σε σύγκριση με εκείνη τη συνεδρίαση το γεγονός ότι ένα από τα «γεράκια» (αυτοί που τάσσονται υπέρ της αύξησης) αποφάσισε να ενταχθεί στην ομάδα των «περιστεριών». Έτσι ο Eric Rosengren, ο οποίος στη συνεδρίαση Σεπτεμβρίου είχε ταχθεί υπέρ της αύξησης των επιτοκίων, στη σημερινή συνεδρίαση συντάχθηκε μεταξύ αυτών που αποφάσισαν ότι θα πρέπει να «περιμένουν».

Για μία ακόμη φορά το διοικητικό συμβούλιο της Fed, χαρακτήρισε την πορεία της αγοράς εργασίας ως «σταθερή» και έκανε λόγο για «ήπια ενίσχυση» των καταναλωτικών δαπανών. Ταυτόχρονα, όμως, εξέφρασε ανησυχίες αναφορικά με τις επιχειρηματικές επενδύσεις.

Η ανακοίνωση της Fed, τουλάχιστον ως προς την αρχική της αντίδραση, δεν φαίνεται να ικανοποίησε την αμερικανική αγορά, με τον Dow Jones να υποχωρεί άνω των 100 μονάδων.

Keywords
Τυχαία Θέματα