Facebook: Έδωσε στοιχεία χρηστών και σε κινεζικούς κολοσσούς που «φοβούνται» οι ΗΠΑ

Νέο πλήγμα για την εταιρεία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, καθώς λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη ότι έδωσε πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένων χρηστών της σε τουλάχιστον 60 εταιρείες, όπως οι Microsoft και η Amazon, τώρα ανακοινώνεται από την ίδια ότι μοιράστηκε στοιχεία και με τουλάχιστον τέσσερις κινεζικούς κολοσσούς των κλάδων ηλεκτρονικών και κατασκευών που διατηρούν στενές σχέσεις με την κυβέρνηση του Πεκίνου.

Οι συμφωνίες που έκανε για ανταλλαγή στοιχείων που χρονολογείται από το 2010, έδωσε πρόσβαση σε στοιχεία χρηστών του Facebopok, στην κινεζική Huawei, μια εταιρεία που έχει χαρακτηριστεί ως «απειλή για τα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα» από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Αλλες εταιρείες που είχαν πρόσβαση σε στοιχεία χρηστών είναι οι Lenovo, Oppo και TCL.

Μάλιστα οι τέσσερις αυτές συνεργασίες παραμένουν ενεργές, ωστόσο στελέχη της Facebook ανέφεραν σε συνέντευξη ότι η εταιρεία θα μπλοκάρει τη συμφωνία με τη Huawei μέχρι τα τέλη της εβδομάδας.

Οι πρώτες αποκαλύψεις για ανταλλαγή στοιχείων με εταιρείες όπως η Amazon, η Apple, η BlackBerry και η Samsung έγιναν από δημοσίευμα των New York Times την Κυριακή.

Οι συμφωνίες εκείνες είχαν δώσει από νωρίς ένα καλό «πάτημα» στην αγορά κινητής για τη Facebook από το 2007, προτού βγουν οι ανεξάρτητες εφαρμογές της Facebook, ενώ οι εταιρείες κατασκευής κινητών επωφελήθηκαν από την πλευρά τους βρίσκοντας πρόσβαση σε στοιχεία όπως διευθύνσεις, κουμπιά για «like» και ανανεώσεις status από τους χρήστες.
Ετσι, και οι κινεζικές εταιρείες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε στοιχεία χρηστών του Facebook και στους φίλους τους, καθώς και σε επαγγελματικές ή και προσωπικές λεπτομέρειες.

Keywords
Τυχαία Θέματα