FT: Οι Ευρωπαίοι επιδιώκουν συμφωνία για μείωση των δασμών στα αυτοκίνητα

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σκέφτονται να ξεκινήσουν συνομιλίες για την επίτευξη μιας συμφωνίας μείωσης των δασμών μεταξύ των μεγαλύτερων εξαγωγέων αυτοκινήτων στον κόσμο με στόχο να αποφευχθεί ένας γενικευμένος εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times που επικαλείται διπλωμάτες με γνώση του θέματος.

Η εν λόγω

πρόταση μελετάται από αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, ενόψει της συνάντησης που θα έχουν εντός του μήνα ο πρόεδρος της Κμισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως αναφέρουν οι FT, οι τρεις διπλωμάτες, τους οποίους δεν κατονομάζει, ανέφεραν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «μελετά το αν θα είναι δυνατό να διαπραγματευτεί με άλλους μεγάλους εξαγωγείς αυτοκινήτων όπως οι ΗΠΑ, η νότια Κορέα και η Ιαπωνία». Μια τέτοια κίνηση ίσως κάμψει και τις διαμαρτυρίες Τραμπ ότι ο αμερικανικός κλάδος αυτοκινήτου αδικείται, ενώ μειώνονται τα κόστη εξαγωγής για τον κλάδο αυτοκινήτων άλλων χωρών.

«Με μια τέτοια συμφωνία, οι συμμετέχοντες θα μείωναν τους δασμούς σε συμφωνημένα επίπεδα για συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, στο πλαίσιο αυτού που στο παγκόσμιο εμπόριο είναι γνωστό ως “πολυμερής συμφωνία”, η οποία επιτρέπει στις χώρες να κλείνουν συμφωνίες για τους δασμούς χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η πλήρης συμμετοχή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εmπορίου», αναφέρουν οι FT.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο ο Τραμπ απείλησε να επιβάλει 20% δασμό εισαγωγής σε όλα τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, προκαλώντας την πτώση των μετοχών του κλάδου.

Είχε πει ότι αν η Ευρώπη δεν καταργήσει τους δασμούς στα αμερικανικά αυτοκίνητα, τότε οι ΗΠΑ δεν θα έχουν άλλη επιλογή και θα αντιδράσουν.
Η ΕΕ αυτή τη στιγμή επιβάλλει δασμούς 10% στις εισαγωγές επιβατικών αυτοκινήτων ένανντι 2,5% που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στα ξένα αυτοκίνητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα