Eurogroup....με απούσα την Ελλάδα

Μετά από δεκάδες μήνες θα υπάρξει και μία συνεδρίαση του Eurogroup, αυτή της 10ης Ιουλίου, στην επίσημη ατζέντα του οποίου δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα, κάτι που μάλλον θα πρέπει να δημιουργεί... ανακούφιση εν μέσω καλοκαιριού.

Τα βασικά θέματα αφορούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, εν γένει τον τραπεζικό τομέα, την «παρακολούθηση» της πορείας της Ιρλανδίας, μετά την έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης και ορισμένα ακόμη οικονομικά θέματα.

Αναλυτικότερα η ατζέντα της συνεδρίασης είναι

η ακόλουθη:

Εθνικά πλαίσια αφερεγγυότητας: μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Η Ευρωομάδα θα συνεχίσει τη θεματική συζήτηση για τα πλαίσια αφερεγγυότητας στην ευρωζώνη, εστιάζοντας αυτή τη φορά στις εθνικές εποπτικές πρακτικές και στα νομικά πλαίσια που αφορούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Η συζήτηση επικεντρωθεί σε μελέτη της Τραπεζικής Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και σε ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η εύρυθμη λειτουργία των πλαισίων αφερεγγυότητας είναι απαραίτητη για την ταχεία και αποτελεσματική μείωση της υπερχρέωσης και για τη βελτίωση της ικανότητας των τραπεζών να χορηγούν πιστώσεις στην οικονομία.

Η συζήτηση αποτελεί τη συνέχεια που δίνεται στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας, του Νοεμβρίου του 2016, στην οποία οι υπουργοί εξέτασαν τις επιδόσεις των κρατών μελών της ευρωζώνης όσον αφορά την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τραπεζικός τομέας

Η Τραπεζική Εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενημερώσουν την Ευρωομάδα σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα της ευρωζώνης.

Ιρλανδία: εποπτεία μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος

Οι υπουργοί θα ενημερωθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχετικά με τα κύρια πορίσματα της 7ης αποστολής εποπτείας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, η οποία διεξήχθη από το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο Δουβλίνο από τις 16 έως τις 19 Μαΐου.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα παράσχει ενημέρωση σχετικά με το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, και το ΔΝΤ θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της διαβούλευσης για το άρθρο IV με την Ιρλανδία.

Η εποπτεία μετά το πρόγραμμα διενεργείται σε χώρες που έχουν ολοκληρώσει κάποιο πρόγραμμα χρηματοδοτικής συνδρομής. Ο σκοπός είναι να εκτιμηθεί κατά πόσον υπάρχουν κίνδυνοι να μην είναι σε θέση να εξοφλήσουν τα δάνεια που έλαβαν στο πλαίσιο του προγράμματος. Η εποπτεία σταματά όταν η χώρα αποπληρώσει τουλάχιστον το 75% του δανείου.

Δημοσιονομικός προσανατολισμός της ευρωζώνης

Η Ευρωομάδα θα συζητήσει τον δημοσιονομικό προσανατολισμό της ευρωζώνης για το 2018, με βάση ένα σημείωμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά τα προγράμματα σταθερότητας των κρατών μελών της ευρωζώνης. Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης καταρτίζουν τα προγράμματα αυτά κάθε χρόνο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, τουτέστιν της ετήσιας διαδικασίας συντονισμού της οικονομικής πολιτικής.

Η συζήτηση θα συμβάλει στη διαμόρφωση της προετοιμασίας των σχεδίων δημοσιονομικών προγραμμάτων των κρατών μελών της ευρωζώνης για το 2018 και της σύστασης του Συμβουλίου για την οικονομική πολιτική της ευρωζώνης για το 2018.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου (ΕΔΣ), κ. Niels Thygesen, θα παρουσιάσει την έκθεση του ΕΔΣ που δημοσιεύτηκε πρόσφατα και στην οποία αναλύεται ο γενικός προσανατολισμός της δημοσιονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη. Το ΕΔΣ συμβουλεύει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τον μελλοντικό δημοσιονομικό προσανατολισμό της ευρωζώνης.

Εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ)

Οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις για τα στοιχεία που είναι αναγκαία για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων της πιθανής τους ιεράρχησης, αλληλουχίας και ομαδοποίησης. Η συζήτηση θα βασιστεί στο έγγραφο προβληματισμού που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το θέμα αυτό στις 31 Μαΐου 2017.

Keywords
Τυχαία Θέματα