Eurogroup: Δεν υπήρξε σημαντική σύγκλιση απόψεων ΔΝΤ - ΕΕ για το χρέος

Του Ιωάννη Αντύπα

Χωρίς σημαντική σύγκλιση απόψεων ΔΝΤ - ΕΕ για το Ελληνικό χρέος ολοκληρώθηκε το Eurogroup στις Βρυξέλλες, με τα χρονικά περιθώρια για συμφωνία στο επίμαχο θέμα να στενεύουν όσο πλησιάζει η καταλυτική ημερομηνία της 21ης Ιουνίου.

Κεντρικό θέμα της συνεδρίασης ήταν σήμερα η Ελλάδα,

όπου συζητήθηκε η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, η φόρμουλα ελάφρυνσης του χρέους και οι εναπομείναντες μεταρρυθμίσεις που σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Eurogroup, Μάριο Σεντένο θα πρέπει να ολοκληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Στη συνέντευξη Τύπου ο Πορτογάλος Πρόεδρος έδωσε εύσημα στην Ελλάδα για την τεχνική συμφωνία που επετεύχθη στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα και τόνισε πως έγινε μια ανταλλαγή απόψεων για το πακέτο χρέους το οποίο όμως τόνισε πως θα είναι "με αιρεσιμότητα". Στη συνέχεια ο Μάριο Σεντένο είδε "μερική σύγκλιση απόψεων σε τεχνικό επίπεδο" με το ΔΝΤ, μεταφέροντας όμως την ημερομηνία συμφωνίας στο Eurogroup του Ιουνίου.

Ερωτηθείς σχετικά με το χρονικό πλαίσιο για τη σύγκλιση απόψεων με το ΔΝΤ, καθώς το τελευταίο έχει επανειλημμένα δηλώσει πως χρειάζεται να υπάρξει κάποια συμφωνία μέχρι το τέλος Μαΐου δίνοντας του αρκετό χρόνο για εσωτερικές διεργασίες, ο Πρόεδρος Σεντένο φάνηκε αμήχανος.

"Το ΔΝΤ εργάζεται στην Ελλάδα από την αρχή του προγράμματος και εργαζόμαστε από κοινού, καθώς γνωρίζουμε πως είμαστε στο τέλος του προγράμματος και πρέπει να λάβουμε άμεσα αποφάσεις. Στο πλαίσιο αυτό οι συζητήσεις για το χρέος θα συνεχίσουν για να επιβεβαιώσουμε πως στο τέλος η έξοδος από το πρόγραμμα θα είναι επιτυχής και η Ελλάδα θα έχει πλήρη πρόσβαση στις αγορές", είπε.

Κλάους Ρέγκλινγκ: καταβάλετε τα ληξιπρόθεσμα

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης δήλωσε πως υπάρχει ακόμη 1 δις. ευρώ από την προηγούμενη υποδόση (της τρίτης αξιολόγησης) που παραμένει διαθέσιμη για την Ελλάδα, μέχρι το τέλος του Ιουνίου, δεδομένου όμως πως θα εφαρμοστούν πλήρως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και θα αποσταλούν δεδομένα από την ελληνική πλευρά για καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα ως τον Απρίλιο.

"Παραμένει πολύ δουλειά ως τον Ιούνιο" είπε ο Γερμανός τεχνοκράτης σημειώνοντας πως το μεγάλο ζήτημα είναι η εφαρμογή των προαπαιτουμένων, για τα οποία η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει αγώνα δρόμου τις επόμενες εβδομάδες, καθώς είναι ξεκάθαρο πως δεν θα υπάρξει επιμήκυνση του προγράμματος.

Με την τεχνική συμφωνία της τέταρτης αξιολόγησης, τα τεχνικά κλιμάκια του ΕΜΣ ξεκινούν να δουλεύουν τώρα σε μια ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους (DSA) η οποία θα αποτελέσει τη βάση του διαλόγου για την Ευρωπαϊκή πλευρά.

Ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί "δήλωσε πως υπάρχουν όλες οι συνθήκες για μια συμφωνία" και πως είναι αισιόδοξος για το μέλλον, λέγοντας πως οι ελληνικές Αρχές δείχνουν μεγάλη θέληση να υλοποιήσουν τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης.

Ευρωατλαντικό αδιέξοδο στις Βρυξέλλες

Εξαιρετικά πλούσιο ήταν το παρασκήνιο της Συνόδου της Ευρωομάδας, με σειρά επαφών του Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Γραφείου του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν με τους ΥΠΟΙΚ Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας Ισπανίας. Η άτυπη ομάδα που έχει δημιουργηθεί, το λεγόμενο Washington Group δεν πέτυχε κάποια συμφωνία κυρίως γύρω από τη διαφωνία που έχει το ΔΝΤ με μια ομάδα κρατών-μελών με κύριο εκπρόσωπο τη Γερμανία.

Το ΔΝΤ ζητεί την άμεση εφαρμογή των μέτρων του χρέους για την Ελλάδα με την ολοκλήρωση του προγράμματος, έρχεται όμως σε πλήρη αντίθεση με τη Γερμανία, η οποία δεν μπορεί να συναινέσει σε οποιαδήποτε ελάφρυνση χωρίς όρους. Ενδεικτικό είναι πως στην τοποθέτηση του ο Μάριο Σεντένο έκανε λόγο για ελάφρυνση χρέους με αιρεσιμότητα.

Το επόμενο μεγάλο ραντεβού των δύο πλευρών είναι στο Καναδά τον Ιούνιο, όπου στο πλαίσιο της Συνόδου των κρατών της ομάδας G7, θα προσπαθήσουν να βρουν τη φόρμουλα που θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να ενταχθεί με κάποιο τρόπο στο πρόγραμμα. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως θα συμμετέχει στη μεταπρογραμματική επιτήρηση, καθώς θεωρείται ο πλέον αξιόπιστος παίκτης από τις διεθνής αγορές.

Keywords
Τυχαία Θέματα