Eurobank: Οι επιπτώσεις του Brexit στην Ελλάδα

Μείωση 0,03% του ονομαστικού ΑΕΠ θα υποστεί η Ελλάδα από το Brexit, σύμφωνα με τη μελέτη της Eurobank «Brexit: Μακροοικονομικές επιπτώσεις για το Ηνωμένο Βασίλειο, την παγκόσμια οικονομία και την Ελλάδα».

Εμπόριο

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας οι κλάδοι που θα επηρεαστούν περισσότερο είναι το εμπόριο, ο τουρισμός και η ναυτιλία.

Το εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας με τη Βρετανία διαμορφώθηκε το 2015 σε πλεόνασμα ύψους 2,5 δισ. ή 1,4% του ΑΕΠ. Μια υποθετική μείωση των ελληνικών εξαγωγών προς το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 1% θα είναι ως αποτέλεσμα την παραπάνω μείωση του ελληνικού ΑΕΠ. Επιπλέον, μια αντίστοιχη επιδείνωση της ανάπτυξης των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών λόγω του Brexit θα επηρέαζε περαιτέρω τις εμπορικές ροές της Ελλάδας. Μια μείωση 1% των ελληνικών εξαγωγών προς τις 27 χώρες – μέλη της Ε.Ε. θα είχε ως συνέπεια μείωση του ΑΕΠ κατά 0,15%.

Τουρισμός και ναυτιλία

Η Βρετανία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά τόσο σε όρους τουριστικών αφίξεων όσο και εισπράξεων για την Ελλάδα. Το ενδεχόμενο μείωσης των ροών αυτών οφείλεται στην μείωση του πραγματικού εισοδήματος των βρετανικών σε συνδυασμό με άνοδο του πληθωρισμού και υποτίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της στερλίνας έναντι του ευρώ και σε ενδεχόμενες αλλαγές στις σχετικές διαδικασίες και στο ταξιδιωτικό κόστος εκτός της Βρετανίας.

Για τον τομέα της ναυτιλίας η κύρια επίδραση θα μπορούσε να προέλθει από μείωση της ζήτησης για ναυτιλιακές υπηρεσίες σε περίπτωση σημαντικών διαταραχών στο διεθνές εμπόριο λόγω Brexit.

Ευρωπαϊκά προγράμματα και κονδύλια

Το Brexit μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο και στο μέγεθος του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, ακόμα κι αν η τελική συμφωνία περιλαμβάνει κάποια οικονομική συμβολή εκ μέρους της Βρετανίας. Αυτό με τη σειρά του θα επηρεάσει τα κοινοτικά κονδύλια που γίνονται διαθέσιμα για την Ελλάδα μέσω της ευρωπαϊκής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και των διαθρωτικών κοινοτικών κονδυλίων και υπολογίζονται σε περίπου 35 δισ. για την περίοδο 2014 –2020.

Οι χώρες που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο από το Brexit είναι το Βέλγιο, η Κύπρος, η Ιρλανδία, η Μάλτα και η Ολλανδία, καθώς, σύμφωνα με τη μελέτη, οι οικονομίες αυτές έχουν αναπτύξει σημαντικές αμφίδρομες μεταναστευτικές ροές καθώς και ισχυρές εμπορικές και επενδυτικές διασυνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Δεδομένης της απουσίας παρόμοιας φύσης διαπραγματεύσεων στο παρελθόν, είναι αβέβαιο εάν μία συνολική συμφωνία θα μπορέσει να επιτευχθεί στο χρονικό διάστημα των δύο ετών που προβλέπει η Συνθήκη της Ε.Ε.» αναφέρει η Eurobank.

Keywords
Τυχαία Θέματα