Eπέκταση πριν τη συρρίκνωση του QE της ΕΚΤ "βλέπουν" αναλυτές

Ο Μario Draghi φαίνεται πως πρέπει να επεκτείνει το QE πριν μελετήσει την συρρίκνωσή του.

Με τις καταναλωτικές τιμές να ανεβαίνουν ελάχιστα και την ανάκαμψη να είναι ακόμη εύθραυστη, η πλειονότητα των αναλυτών σε έρευνα του Bloomberg αναφέρουν πως ο πρόεδρος της ΕΚΤ θα επεκτείνει την αγορά ομολόγων. Η απόφαση είναι πιθανό να ληφθεί τον Δεκέμβριο, ενώ πολλοί αναλυτές αναμένουν πως το πρόγραμμα δε θα ξεκινήσει να συρρικνώνεται μέχρι και το δεύτερο εξάμηνο του 2017.

Ακόμη και τότε, η ΕΚΤ αναμένεται να δράσει εάν ο πληθωρισμός της ευρωζώνης βρίσκεται άνω του 1,5%.

Οι ρυθμιστές πιέζονται να παρουσιάσουν τη στρατηγική τους για το QE το οποίο απορροφά 80 δισ. ευρώ χρέους κάθε μήνα και αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι και τον Μάρτιο του 2017. Οι αναλυτές επικεντρώνονται στο πως θα συνεχιστούν οι αγορές ακόμη και τη στιγμή που μερικές αγορές χαρακτηρίζονται από ελλείψεις.

Η επέκταση του QE είναι πολύ πιθανή. Η απόφαση αυτή, όμως, θα χρειαστεί να συμπίπτει με αλλαγή στους κανόνες του προγράμματος. Το ΔΣ έδωσε την εντολή να μελετηθούν τέτοιες πιθανότητας, μετά από τις αναφορές του Benoit Coeure για τον αντίκτυπο του προγράμματος.

Ο Draghi έχει υπογραμμίσει πως το πρόγραμμα χαρακτηρίζεται από αρκετή ελαστικότητα για να καταφέρει και να πετύχει το στόχο του πληθωρισμού κοντά στο 2%.

Keywords
Τυχαία Θέματα