Deutsche Boerse – LSE: Ένας γάμος από... έρωτα;

Οι σχέσεις των δύο χρηματιστηρίων είναι μακροχρόνιες - Μία συγχώνευση ψήφος εμπιστοσύνης στο Λονδίνο αλλά και στήριξη προς αποφυγή του Brexit

Προκειμένου να έχετε μία αίσθηση της συμπάθειας του Deutsche Boerse για τη Βρετανία, ένα καλό μέρος να βρεθείτε είναι το Αεροδρόμιο του Λονδίνου, στις 7.35 το πρωί (ώρα Βρετανίας) ένα Σαββατοκύριακο, όταν προσγειώνεται το πρώτο αεροσκάφος της Lufthansa από τη Φρανκφούρτη.

Εκείνη την ώρα ένα σμήνος υπαλλήλων του γερμανικού χρηματιστηρίου αποβιβάζεται από το αεροσκάφος, εισέρχεται στα γεμάτα κόσμο τρένα και κατευθύνεται στα γραφεία που διαθέτει το Deutsche Boerse στο Canary Wharf.

Αυτοί οι υπάλληλοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων εργάζονται στο τμήμα παραγώγων του Eurex, αποτελούν μέρος μίας εταιρείας που μοιάζει να αγαπά όλο και περισσότερο το Λονδίνο.

Αυτή η αγάπη ενισχύεται όσο το Deutsche Boerse βρίσκεται σε διαδικασία συγχώνευσης με το London Stocke Exchange (LSE), το λονδρέζικο χρηματιστήριο το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1698 σε ένα καφέ.

Τα χρηματιστήρια συνήθως αποτελούν σύμβολα του καπιταλισμού αλλά και της εθνικής περηφάνιας, κάτι που καθιστά πολιτικούς και πολίτες καχύποπτους όταν κάποιος ξένος προσπαθεί να τα εξαγοράσει. Αλλά αντί να υπάρχει προσπάθεια το LSE να καταστεί περισσότερο γερμανικό, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι το Deutsche Boerse προσπαθεί να γίνει περισσότερο βρετανικό.

Σε πρώτο επίπεδο, οι Βρετανοί μοιάζουν που έχουν δίκιο να ανησυχούν. Βάσει των όρων της συμφωνίας, η οποία πάντως χαρακτηρίζεται ως συγχώνευση μεταξύ ίσων, οι μέτοχοι του Deutsche Boerse θα έχουν μεγαλύτερο μερίδιο στη νέα εταιρεία, το οποίο φθάνει στο 54,4%. Επίσης ο επικεφαλής του LSE, Xavier Role θα αντικατασταθεί από τον νυν διευθύνοντα σύμβουλο του Deutsche Boerse, Carsten Kengeter.

Όμως το Deutsche Boerse ενισχύει τις σχέσεις του με το Λονδίνο, αποδεχόμενο τον συμβολισμό της πόλης ως ένα βασικό χρηματοοικονομικό κέντρο της Ευρώπης. Επίσης πρόσφατα επέκτεινε τα γραφεία του στο Canary Wharf.

Άλλωστε είναι απόλυτα κατανοητό ένας διευθύνων σύμβουλος που προέρχεται από την Goldman Sachs και είναι επικεντρωμένος στους τραπεζικούς του πελάτες να περνά περισσότερο χρόνο στο Λονδίνο. Περισσότεροι από 250 τραπεζίτες έχουν ως βάση τους τη βρετανική πρωτεύουσα, οι περισσότεροι από οποιαδήποτε άλλη πόλη του κόσμου.

«Είναι φυσικό ο Carsten να θέλει πιο στενές σχέσεις με τις τράπεζες, κάτι στο οποίο το LSE είναι πολύ επιτυχημένο», τονίζει ο Remco Lentermann, ο οποίος είναι trader τραπεζικών μετοχών για λογαριασμό της Goldman Sachs.

Η νέα εταιρεία θα έχει έδρα το Λονδίνο και οι μετοχές της θα είναι εισηγμένες τόσο στο LSE όσο και στο Deutsche Boerse. Ο πρόεδρος του LSE, Donald Brydon, μάλλον θα διατηρήσει τη θέση του και στη νέα εταιρεία. Ο Brydon εργάστηκε στη Barclays για δύο δεκαετίες και ήταν πρόεδρος του London Metal Exchange (LME).

Η «βρετανοποίηση» του Deutsche Boerse ξεκίνησε το 2004, όταν προσπάθησε να κολακέψει το LSE καθιστώντας τα αγγλικά ως την βασική του γλώσσα. Ένα χρόνο αργότερα, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την προσπάθεια συγχώνευσης με το LSE, όταν σε αυτό το σχέδιο εναντιώθηκαν ορισμένα hedge funds. Η κατάρρευση της συμφωνίας οδήγησε στην αποπομπή του τότε επικεφαλής Werner Seifert.

Για το LSE, το «L» που αντιστοιχεί στο London, μάλλον δεν ισχύει. Άλλωστε ο μεγαλύτερος μέτοχός του είναι το Qatar Investment Authority.

Όσο για τον Kengeter, η οικογένειά του ζει στο Wimbledon και δίδασκε στο London School of Economics πριν γίνει στέλεχος του Deutsche Boerse.

Ο Γερμανός περνά τον περισσότερο χρόνο του στο Λονδίνο και το ίδιο ισχύει για αρκετά ακόμη κορυφαία στελέχη του γερμανικού χρηματιστηρίου. Επίσης αρκετά από τα ανώτερα στελέχη έχουν βρετανικές ρίζες.

Ταυτόχρονα η κίνηση του Deutsche Boerse αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στη Βρετανία, σε μία εποχή που η χώρα εξετάζει το ενδεχόμενο εξόδου από την Ε.Ε.

Η συγχώνευση αξίας 20 δισ. στερλινών (28 δισ. δολαρίων), δείχνει ότι υπάρχει πίστη ότι το Brexit θα αποφευχθεί.

Πάντως το Deutsche Boerse παραμένει γερμανικό. Τα κεντρικά του γραφεία, γνωστά ως «Κύβος» (Cube) διαθέτουν όλα τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά μίας γερμανικής εταιρείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα