Deutsche Bank: Με discount 35% η ΑΜΚ

Η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της Ευρώπης από άποψη εσόδων ανέφερε ότι αναμένει μικρή μεταβολή στα έσοδα φέτος, καθώς το βελτιωμένο περιβάλλον για τις τράπεζες (οικονομική ανάκαμψη και αύξηση των επιτοκίων) βοηθά να αντισταθμιστεί ο αντίκτυπος των διαγραφών.

Την ίδια ώρα, η Deutsche Bank επιχειρεί να αντλήσει 8 δισ. ευρώ από την

πώληση μετοχών με discount 35% επί της τελευταίας τιμής κλεισίματος, καθώς επιχειρεί να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα κεφάλαια και να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα, η τράπεζα θα εκδώσει 687,5 εκατ. νέες μετοχές στην τιμή των 11,65 ευρώ η μια (σχεδόν 41% κάτω από την τιμή της όταν πρωτοέγινε γνωστό ότι η τράπεζα εξέταζε την αύξηση κεφαλαίου). Η τιμή κλεισίματος της Παρασκευής ήταν στα 17,86 ευρώ ανά μετοχή. Οι υπάρχοντες επενδυτές θα μπορούν να αποκτούν μια νέα μετοχή για κάθε δύο που κατέχουν.

Η πώληση θα «τρέξει» από τις 21 Μαρτίου μέχρι τις 4 Απριλίου. Και θα είναι η τέταρτη «κεφαλαιακή ένεση» για τη DB από το 2010.

Σύμφωνα με αναλυτές, το discount αναμένεται να τονώσει το ενδιαφέρον των δυνάμει επενδυτών.

«Το περιβάλλον εντός του οποίου γίνεται η πώληση μετοχών είναι σχεδόν ιδανικό δεδομένων των προσδοκιών για υψηλότερα επιτόκια και ενίσχυσης των αγορών μετοχών», αναφέρει ο Ingo Frommen, αναλυτής της LBBW, που δίνει σύσταση hold για τη μετοχή.

Η τιμή προσφοράς είναι κατά 26% χαμηλότερη από τη θεωρητική αξία της μετοχλης εξαιρουμένων των δικαιωμάτων, που είναι γνωστά ως TERP. Υπενθυμίζεται ότι στην αμκ της UniCredit το discount στην προσφορά δικαιωμάτων ήταν στο 38%.

«Αμετάβλητα τα έσοδα φέτος»

«Οι προοπτικές αντανακλούν τη μέτρια οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη, ενώ η ανάπτυξη στην Αμερική αναμένεται να επωφεληθεί από τη νομισματική στήριξη, καθώς και από το βελτιωμένο επιτοκιακό περιβάλλον», αναφέρει στο ετήσιο report της η γερμανική τράπεζα. «Αναμένουμε μια σημαντική αύξηση στις δραστηριότητες των πελατών μας το 2017, γεγονός που έχει ήδη γίνει αισθητό από τις αρχές του χρόνου».

Η τράπεζα αναφέρει πως σχεδιάζει να επιστρέψει σε ένα πρόγραμμα «κανονικών απολαβών» εντός του έτους, μετά τη μείωση των μπόνους κατά 0,5 δισ. ευρώ πέρυσι. Οι συνολικές απολαβές υποχώρησαν στα 8,9 δισ. ευρώ από 10,5 δισ. ευρώ έναν χρόνο πριν.

Ο CEO, John Cryan, εοιδιώκει να αυξήσει τα έσοδα μετά από δύο ταραχώδη χρόνια νομικών προβλημάτων και αποζημιώσεων, αλλά και περικοπών στις δραστηριότητες της επενδυτικές τραπεζικής.

Στόχος του είναι να δημιουργήσει νέα ενισχυμένα κεφαλαιακά «μαξιλάρια», ενώ υπενθυμίζεται ότι εγκατέλειψε τα σχέδια πώλησης της Postbank. Παράλληλα, ετοιμάζει το συνδυασμό των τομέων εμπορικής, εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής.

Νωρίτερα, η μετοχή της DB στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης υποχωρούσε κατά 1,5% στα 17,59 ευρώ. Μέχρι την Παρασκευή είχε κάνει ράλι 69% από το ιστορικό χαμηλό της 26ης Σεπτεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα