DW: «Πλασέμπο» για την Αθήνα η συζήτηση για το χρέος

Αν και παλιότερα, τις παραμονές του Eurogroup, συνηθιζόταν Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές βουλευτές συναγωνίζονταν σε σκληρές δηλώσεις σχετικά με την υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος, αυτή τη φορά η ελληνική κρίση, φαινομενικά τουλάχιστον, δεν φαίνεται να «ηλεκτρίζει» τις τάξεις της Χριστιανικής Ένωσης, μεταδίδει η Deutsche Welle.

Ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. της Χριστιανικής Ένωσης Ραλφ Μπρινκχάους το αποδίδει στη συσσώρευση διεθνών προβλημάτων, αρχής γενομένης από την εκλογή του Ντόναλντ

Τραμπ με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη διεθνή πολιτική, και το βρετανικό Brexit. Ο 49χρονος πολιτικός, από το 2009 βουλευτής στην Ομοσπονδιακή Βουλή, έχει εξελιχθεί σε άνθρωπο εμπιστοσύνης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Έζησε από τα βουλευτικά έδρανα την ελληνική κρίση από το ξεκίνημά της και ανήκει ανάμεσα σε αυτούς που έδωσαν μάχη για να συγκεντρωθεί πλειοψηφία το κρίσιμο 2015 στη γερμανική βουλή για την έγκριση του τρίτου προγράμματος.

«Δεν ήταν τότε εύκολο ούτε στην κοινοβουλευτική μου ομάδα να βρούμε πλειοψηφία, γιατί τα ποσά που πήγαν στην Ελλάδα είναι μεγάλα κι αυτό λησμονείται συνεχώς», επισημαίνει μιλώντας στη Deutsche Welle. «Ένα σημαντικό τμήμα του ελληνικού χρέους στέκεται στο σβέρκο των ευρωπαίων φορολογούμενων. Γίνεται συνεχώς λόγος για τις θυσίες των Ελλήνων. Είναι σωστό, το αναγνωρίζουμε και το σεβόμαστε. Αλλά θα χαιρόμουν εάν και οι Έλληνες έβλεπαν τις επιδόσεις άλλων χωρών, όχι μόνο οικονομικά ισχυρών, αλλά και πιο φτωχών στην ΕΕ. Είναι χρήματα που απέκτησαν με πολύ κόπο οι φορολογούμενοι αυτά που θέλουν οι Έλληνες».

Αναφορικά με τη βιωσιμότητα ελληνικού χρέους, ο Μπρινκχάους αποφεύγει να απαντήσει εστιάζοντας στη σπουδαιότητα των μεταρρυθμίσεων. «Πρέπει να δούμε τους νόμους να εφαρμόζονται», αναφέρει προσθέτοντας πως το πρόβλημα του χρέους δεν θα είναι το κυρίαρχο για τα επόμενα δέκα χρόνια, αλλά η αποδοτικότητα της οικονομίας, «κι αυτό ελάχιστα σχετίζεται με το χρέος». Χαρακτηρίζει δε τη σχετική συζήτηση άκαιρη.

«Τώρα πρέπει να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στους επενδυτές, να πατήσουν στα πόδια τους οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα τη μοναδική ευκαιρία του τουρισμού... Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει δώσει πειστικές εξηγήσεις για το τι σχέση έχει η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας τα επόμενα 10 χρόνια με τη ελάφρυνση του χρέους, το οποίο πρέπει να επιστραφεί ούτως ή άλλως, σε 20, 30 χρόνια...Η συζήτηση για το χρέος είναι πλασέμπο.... Εάν περνούσαμε το χρόνο συζήτησης κάνοντας σκέψεις για το πώς θα ενισχύσουμε την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα, τότε θα είχαμε κερδίσει από καιρό πολλά», αναφέρει.

Σε ό,τι αφορά την έκβαση του Eurogroup αποφεύγει να κάνει προβλέψεις, αναφέροντας ωστόσο πως θα είναι μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας για τον Σόιμπλε.

«Το επόμενο στάδιο είναι η γερμανική Βουλή, όπου η απόφαση του Eurogroup θα εξεταστεί για το κατά πόσο είναι βιώσιμη», εκφράζοντας πάντως αισιοδοξία για την ερχόμενη Πέμπτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα