DBRS: Θετικό το outlook της Ελλάδας - Διαχειρίσιμα τα αποτελέσματα των stress tests

Στη διατήρηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας στην κατηγορία CCC, προχώρησε ο καναδικός οίκος αξιολόγησηςDominion Bond Rating Service (DBRS), αξιολόγηση που αντιστοιχεί στη λεγόμενη κατηγορία «σκουπίδια», αναβαθμίζοντας ωστόσο τις προοπτικές του αξιόχρεου της Ελλάδας από «σταθερό» σε «θετικό».

Το θετικό outlook αντανακλά την πεποίθηση του οίκου DBRS

ότι το τρέχον πρόγραμμα έχει συμβάλει στο να περιοριστούν οι πιέσεις στη ρευστότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας καθώς και στην επιστροφή της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης.

Παράλληλα υπάρχει πολύ σημαντική βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών σε ένα μικρό έλλειμμα που εκτιμάται ότι θα είναι το 0,2% του ΑΕΠ το 2017 από το έλλειμμα 11,4% του ΑΕΠ που ήταν το 2010.

Το report του οίκου που βγήκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή, αναφέρει επίσης ότι η τρίτη αξιολόγηση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων μηνών και ότι «αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για συνομιλίες αναφορικά με τα πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, αλλά και για το είδος της στήριξης προς την Ελλάδα μετά από τη λήξη του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο.

Όπως επισημαίνει ωστόσο, απαιτούνται πρόσθετες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σε τομείς όπως το δημόσιο, η αγορά εργασίας και οι συντάξεις, ώστε να αυξηθεί η ανάπτυξη, αλλά και προκειμένου να συνεχιστεί η πολιτική των πρωτογενών πλεονασμάτων, η επίτευξη των οποίων θα είναι μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση, λόγω των κοινωνικών αντιδράσεων.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, ο οίκος σημειώνει ότι, παρά το γεγονός ότι τα assets των ελληνικών τραπεζών βελτιώνονται, εντούτοις η αναλογία των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝΡΕ) βρίσκεται στο 45%.

Ως θετικό επισημαίνει το ότι οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν την εξάρτησή τους από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας της ΕΚΤ.

Τέλος, για stress tests που αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2018, η DBRS εκτιμά ότι τα αποτελέσματά τους αναμένεται να είναι διαχειρίσιμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα