Credit Suisse: Οι 4 μεγαλύτεροι κίνδυνοι που απειλούν την Ευρώπη

Υπάρχει πιθανότητα η κρίση να επιστρέψει στην Ευρώπη και μάλιστα σφοδρότερη απ' ότι στο πρόσφατο παρελθόν; «Ναι» απαντούν οι αναλυτές της Credit Suisse, παραθέτοντας τέσσερις σημεία-τριβής, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν οικονομική αλλά και πολιτική κρίση στη Γηραιά Ήπειρο.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του οίκου «όλο και περισσότεροι πελάτες μας στις ΗΠΑ εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξει μία νέα ανάφλεξη της κρίσης στην Ευρώπη

σε πολιτικό-οικονομικό επίπεδο».

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Credit Suisse οι τέσσερις βασικότεροι κίνδυνοι είναι οι ακόλουθοι:

Ιταλία-Δημοψήφισμα για το Σύνταγμα: Γίνεται το φθινόπωρο. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, προσπαθεί να προωθήσει συνταγματική αναθεώρηση στη χώρα του, αλλάζοντας τον τρόπο λειτουργίας της Γερουσίας και μειώνοντας σημαντικά τις νομοθετικές της εξουσίες. Αυτή η αλλαγή μπορεί να καταστήσει περισσότερο σταθερή την ιταλική κυβέρνηση. Όμως -τονίζει η Credit Suisse- εάν ο Ρέντσι χάσει το δημοψήφισμα θα παραιτηθεί και «οι επενδυτές φοβούνται ότι θα αντικατασταθεί από κυβέρνηση συνασπισμού, με επικεφαλής το Κίνημα των Πέντε Αστέρων», το οποίο ενδεχομένως να στηρίξει τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος ανάλογου με αυτού που οδήγησε στο Brexit. Πάντως η Credit Suisse υποστηρίζει ότι «εάν παραιτηθεί ο Ρέντσι το πιθανότερο είναι ότι θα αναλάβει μία κυβέρνηση τεχνοκρατών έως τις επόμενες προγραμματισμένες εκλογές τον Μάιο του 2018».

Γαλλικές προεδρικές εκλογές – Απρίλιος/Μάιος 2017: «Η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν φαίνεται ότι είναι η επικρατέστερη υποψήφια για να κερδίσει τον πρώτο γύρο των εκλογών (βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων διαθέτει το 29% των ψήφων. Όμως, αν και αυτό το γεγονός μοιάζει εξαιρετικά ανησυχητικό, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το πιθανότερο είναι ότι η κυρία Λεπέν θα χάσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών είτε έχει ως αντίπαλο τον Νικολά Σαρκοζί είτε τον Φρανσουά Ολάντ. Οι εκλογές θα επικεντρωθούν περισσότερο στα εσωτερικά ζητήματα, παρά σε θέματα που αφορούν την ΕΕ», εκτιμά η Credit Suisse.

Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό: Σύμφωνα με τον όμιλο υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτή η συμφωνία να σπάσει, καθώς υπάρχει αναταραχή στην Τουρκία αλλά και σε περίπτωση που η Ε.Ε. υπαναχωρήσει από την υπόσχεσή της για άρση του καθεστώτος βίζας για τους Τούρκους πολίτες. «Εάν συμβεί αυτό, σύμφωνα με το think tank SAT, τότε θα εισέλθουν στην Ευρώπη από 1,8 έως έξι εκατ. πρόσφυγες, κάτι το οποίο, πέραν όλων των άλλων θα ενισχύσει και τη δύναμη των λαϊκιστικών κομμάτων», σημειώνεται στην έκθεση.

Κρίση των ιταλικών τραπεζών: Το ιταλικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση, εξαιτίας του τεράστιου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάτι το οποίο ασκεί πιέσεις στις μετοχές των τραπεζών αλλά και στη δυνατότητά τους να προχωρήσουν σε νέες χορηγήσεις δανείων. Πάντως οι αναλυτές της Credit Suisse εκτιμούν ότι κατάρρευση ορισμένων ιταλικών τραπεζών δεν μπορεί να προκαλέσει κρίση ανάλογης έντασης με αυτήν του 2008, καθώς το χρηματοδοτικό κενό δεν ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ, ενώ μπορεί να δοθεί στο ιταλικό δημόσιο το «πράσινο φως» να στηρίξει τις τράπεζες χωρίς την ανάγκη εφαρμογής του κανόνα του bail-in.

Καταλήγοντας η Credit Suisse δεν παραλείπει να τονίσει ότι «αρκετοί Αμερικανοί πελάτες μας θεωρούν ότι το Brexit σήμανε και το τέλος του ευρώ. Οι εκροές κεφαλαίων έχουν φθάσει κοντά στα ιστορικά υψηλά τους επίπεδα, ενώ οι αποτιμήσεις έχουν επιστρέψει στα ιστορικά χαμηλά που βρίσκονταν κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης».

Keywords
Τυχαία Θέματα