Credit Suisse: Κόντρα στο ρεύμα με αύξηση των μπόνους

Κατά 6% αύξησε η Credit Suisse τη δεξαμενή των μπόνους, κινούμενη κόντρα στην τάση που επικρατεί ανάμεσα στους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της για την περιστολή τους. Αιτία, οι προσπάθειες της ελβετικής τράπεζας να εμποδίσει τα ταλαντούχα στελέχη της να φύγουν από την επενδυτική τραπεζική και τις δραστηριότητες της τράπεζας στην Ασία.

Συγκεκριμένα, η Credit Suisse έδωσε μπόνους

ύψους 3,09 δισ. φράγκων το 2016, σύμφωνα με την ετήσια αναφορά της, παρά το γεγονός ότι οι νομικοί διακανονισμοί που πραγματοποίησε είοχαν ως συνέπεια να εμφανίζει ζημιές σε ετήσια βάση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Οσο για τον CEO της Tidjane Thiam έλαβε μπόνους 12 εκατ. φράγκων για το πρώτο του έτος στο τιμόνι της τράπεζας, αναλογικά πολύ περισσότερα από τα 4,57 εκατ. που είχε λάβει το 2015 για τους έξι μήνες στην ίδια θέση. Τα 8,2 εκατ. ήταν σε μετοχές και ρευστό, ενώ ο μισθός του ανήλθε σε 3,7 εκατ. φράγκα. Ο CEO της UBS, Sergio Ermotti, έλαβε 13,7 εκατ. φράγκα.

Η Credit Suisse συμπεριέλαβε στα αποτελέσματα κερδών μια πρόσθετη χρέωση ύψους 272 εκατ. φράγκων που προέκυψε από διακανονισμό με τις αρχές των ΗΠΑ για την υπόθεση των τοξικών ενυπόθηκων τίτλων.

Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας common equity Tier 1 της τράπεζας υποχώρησε στο 11,5% από 11,6% λόγω του διακανονισμού με τις ΗΠΑ.

Η τράπεζα επανέλαβε τα σχέδιά της να εισαγάγει μέρος της ελβετικής της μονάδας στο χρηματιστήριο, αναφέροντας ότι βασική προτεραιότητα παραμένει η κεφαλαιακή ενίσχυση.

Η μετοχή της Credit Suisse ενισχύθηκε νωρίτερα έως και 1,6% στη Ζυρίχη ενώ χθες σημείωσε απώλειες μετά την είδηση που μετέδωσε το Bloomberg ότι ίσως αντλήσει κεφάλαια από τους μετόχους αντί να πουλήσει μέρος της ελβετικής της μονάδας.

Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες μειώνουν τα μπόνους φέτος. Εχοντας δεχθεί πλήγμα από την καταβολή τεράστιων δικαστικών εξόδων, η Deutsche Bank μείωσε σχεδόν κατά 80% τα μπόνους στα στελέχη της, ενώ η UBS Group έδωσε τα χαμηλότερα μπόνους των τελευταίων τεσσάρων ετών μετά τη «βουτιά» στα έσοδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα