Cosmote TV: Νέα σεζόν με αποκλειστικό περιεχόμενο και over-the-top υπηρεσίες

της Στεφανίας Σούκη

Eν μέσω κόπωσης της αγοράς της συνδρομητικής στην Ελλάδα λόγω υπερφορολόγησης αλλά και πειρατείας, η COSMOTE TV επενδύει για τη νέα σεζόν σε πολύ αποκλειστικό περιεχόμενο, νέες over-the-top (ΟΤΤ) υπηρεσίες που παρέχονται ανεξάρτητα από το δίκτυο σταθερής ή κινητής τηλεφωνίας των πελατών, αλλά και στην παραγωγή, στις εγκαταστάσεις και τα στούντιο.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε πλέον των 530.000 συνδρομητών, έχοντας

την πρώτη θέση στην αγορά. Στόχος μας, με τη διάθεση νέων ευέλικτων τηλεοπτικών πακέτων που διατίθενται χωρίς χρονικές δεσμεύσεις ή περιορισμούς δικτύου, είναι να διευρύνουμε την αγορά της on demand διάθεσης περιεχομένου, φέρνοντας περισσότερους πελάτες στη συνδρομητική», δηλώνει στη συνέντευξή του στο «business stories» o κ. Δημήτρης Μιχαλάκης, Executive Director της COSMOTE TV.

Συνολικά, η αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα, έπειτα από μια περίοδο ανάπτυξης, έχει περάσει πλέον σε φάση ωρίμανσης, παραμένοντας στο περίπου ένα εκατομμύριο συνδρομητές, με ποσοστό διείσδυσης 25%. Αν υπολογιστεί και η εμφάνιση νέων παικτών στην αγορά, όπως το Netflix, το νούμερο αυτό εκτιμάται ότι μεγαλώνει ελαφρώς, ωστόσο δεν ανακοινώνονται επίσημα στοιχεία από τους λεγόμενους over-the-top παίκτες.

«Η φορολογία είναι σίγουρα ένας από τους λόγους για τη στασιμότητα στην αγορά, συνδυαστικά με το ευρύτερο οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα. Ως προς την παρουσία νέων παικτών, σίγουρα θα βοηθήσει στην αύξηση της διείσδυσης της συνδρομητικής τηλεόρασης - να θυμίσω ότι πριν την είσοδο του ομίλου ΟΤΕ στην αγορά, στο τέλος του 2011, η διείσδυση κυμαινόταν στο 10% για σχεδόν 20 χρόνια».

Πώς μπορεί η αγορά να ξεπεράσει την κόπωση που παρουσιάζει τη δεδομένη συγκυρία, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που η διείσδυση της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι ακόμη χαμηλή;

«Για να συνεχίσει να αναπτύσσεται η συνδρομητική αγορά στη χώρα μας χρειάζεται πρώτα από όλα υγιή ανταγωνισμό και υγιείς παρόχους», δηλώνει ο Executive Director της COSMOTE TV. «Επιπλέον, παγκοσμίως, η ανάπτυξη της συνδρομητικής τηλεόρασης βασίζεται στο αποκλειστικό περιεχόμενο. Με άλλα λόγια, στο αθλητικό πρόγραμμα, στις ταινίες και τις σειρές που μπορεί κάποιος να δει μόνο στη συνδρομητική. Στις ευρωπαϊκές χώρες, όπου παρατηρείται μεγάλη διείσδυση του payTV, αυτό οφείλεται κυρίως στο αθλητικό αποκλειστικό περιεχόμενο, όπως το εκάστοτε εθνικό πρωτάθλημα -η Super League για εμάς- και τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Με αυτό το σκεπτικό, από αυτόν τον Σεπτέμβριο εξασφαλίσαμε αποκλειστικά για τους συνδρομητές μας όλο το UEFA Champions League και όλο το UEFA Europa League, διοργανώσεις με μεγάλο ενδιαφέρον για το ελληνικό κοινό».

Πάντως, ένας ακόμα ανασταλτικός παράγοντας που εμποδίζει την ανάπτυξη της αγοράς είναι η πειρατεία: «Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες παράνομες συνδέσεις με τα δικά μας κανάλια, καθώς και του ανταγωνισμού. Η παράνομη χρήση του περιεχομένου είναι τεράστιο θέμα που απασχολεί όλους τους φορείς της αγοράς, αλλά και την Πολιτεία. Είναι ενθαρρυντικό πάντως ότι έχουν ήδη προχωρήσει μέτρα για την καταπολέμηση της πειρατείας και γενικότερα για την παράνομη χρήση τέτοιων υπηρεσιών. Εχουμε ήδη δει τα πρώτα αποτελέσματα και ευελπιστούμε ότι και με άλλες συντονισμένες ενέργειες θα δούμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

Τέλος, ως προς την υπέρμετρη φορολογία, κάθε μηνιαίο πάγιο επιβαρύνεται με 10% τέλος συνδρομητικής που δυστυχώς επιβαρύνει τον πελάτη μας. Από τα μέσα του 2016 που επιβλήθηκε αυτό το μέτρο η συνδρομητική άρχισε να παρουσιάζει κόπωση. Πρόκειται για ένα άνισο μέτρο καθώς ισχύει μόνο για τους παρόχους με έδρα την Ελλάδα, αλλά όχι γι' αυτούς που προσφέρουν υπηρεσίες στην Ελλάδα με έδρα σε άλλη χώρα (over-the-top παρόχους). Εν ολίγοις, αποκλειστικό περιεχόμενο, καταπολέμηση πειρατείας και κατάργηση της υπέρμετρης και άδικης φορολόγησης θα συμβάλουν καθοριστικά στην εκ νέου ανάπτυξη της αγοράς».

Οι over-the-top υπηρεσίες

Πάντως, ο δρόμος για την ενίσχυση με νέους συνδρομητές περνά και μέσα από τις over-the-top υπηρεσίες, που παρέχονται ανεξάρτητα από το δίκτυο σταθερής ή κινητής τηλεφωνίας των πελατών.

Η λογική της over-the-top υπηρεσίας είναι ότι διατίθεται αυτόνομα, χωρίς ανάγκη για εξοπλισμό ή άλλη εγκατάσταση και λειτουργεί σε οποιοδήποτε δίκτυο σταθερής και κινητής. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει όποιο ή όποια από τα διαθέσιμα πακέτα περιεχομένου επιθυμεί, για όσο διάστημα θέλει ο ίδιος και να έχει πρόσβαση σε αυτά μέσα από το κινητό, το tablet ή τον υπολογιστή του. «Ετσι, μπορεί πλέον ένας πελάτης οποιουδήποτε τηλεπικοινωνιακού παρόχου να δει, για παράδειγμα, τους αγώνες της ομάδας του στην Ευρώπη, επιλέγοντας το αθλητικό πακέτο στο COSMOTE TV GO με χρέωση για όσους μήνες επιθυμεί», αναφέρει ο κ. Μιχαλάκης.

«Αυτό το μοντέλο θέασης κερδίζει συνεχώς έδαφος, κυρίως στις νέες γενιές, και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα, η COSMOTETV ήταν η πρώτη πλατφόρμα που διέθεσε OTT υπηρεσία σε όλες τις κατηγορίες περιεχομένου (υπάρχει το Netflix, που καλύπτει όμως κατά κύριο λόγο την κατηγορία των σειρών). Αυτή τη στιγμή προσφέρουμε τρία θεματικά πακέτα, τα COSMOTE TV GO Sports Pack, COSMOTE TV GO Cinema Pack και COSMOTE TV GO Documentaries Pack, με έκπτωση για κάθε επιπλέον αγορά πακέτου.

Στόχος είναι να εμπλουτιστεί το COSMOTE TV GO με περισσότερα πακέτα και επιλογές, π.χ. μόνο για συγκεκριμένους ποδοσφαιρικούς αγώνες (UEFA Champions League, UEFA Europa League), συγκεκριμένα κανάλια ή ακόμη και με daily passes για ακόμη πιο στοχευμένη τηλεθέαση. Επίσης, τον ερχόμενο Νοέμβριο η υπηρεσία θα διατεθεί και μέσω smart TV, ενώ από την επόμενη χρονιά θα διατίθεται και με android box που θα έχει ενισχυμένες δυνατότητες (4K περιεχόμενο, offline viewing κ.τ.λ.)».

Η νέα σεζόν πάντως φέρνει καινούριες εξελίξεις και σε επίπεδο νέων παραγωγών, καθώς όπως αναφέρει ο κ. Μιχαλάκης, «εκτός από τις πολύ αξιόλογες και σημαντικές παραγωγές του COSMOTE HISTORY HD, φέτος φιλοδοξούμε να έχουμε και τη δική μας πρώτη παραγωγή ελληνικής σειράς για τα κανάλια COSMOTE CINEMA και το COSMOTE TV Plus. To κομμάτι της παραγωγής μάς ενδιαφέρει πολύ, και μέσα από τα νέα μας, υψηλών προδιαγραφών στούντιο και broadcasting facilities, από τα οποία εκπέμψαμε την πρώτη μας εκπομπή μόλις την προηγούμενη βδομάδα, θα είμαστε σε θέση να αναλαμβάνουμε έργα και για τρίτους. Γενικά προμηνύεται μια συναρπαστική νέα σεζόν».

Keywords
Τυχαία Θέματα