Citi: Σε «σπιράλ θανάτου» έχει εισέλθει η παγκόσμια οικονομία

Κάτι παραπάνω από δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις ορισμένων αναλυτής της Citigroup, αναφορικά με τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, για την οποία εκτιμούν ότι έχει εισέλθει σε ένα «σπιράλ θανάτου» το οποίο θα οδηγήσει σε περαιτέρω υποχώρηση τις τιμές πετρελαίου, σε ύφεση και σφοδρή bear market τις αγορές.

«Ο κόσμος μοιάζει να έχει εγκλωβιστεί σε μία κατάσταση που ονομάζεται σπιράλ θανάτου», αναφέρει ομάδα στρατηγικών αναλυτών της Citi, με

επικεφαλής των Jonathan Stubbs.

«Το ισχυρό δολάριο, οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου και εμπορευμάτων, το περισσότερο αδύναμο παγκόσμιο εμπόριο, η ρευστότητα των πετροδολαρίων, η χαμηλότερη ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών. Όλα αυτά επαναλαμβάνονται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στον επονομαζόμενο «Πέτρελαιο-Αρμαγεδδών» (Oilmageddon), δηλαδή μία συγχρονισμένη παγκόσμια ύφεση και σε μία νέα bear market», τονίζεται στην ανάλυση της Citi.

Ο κ. Stubbs υποστηρίζει ότι οι ειδικοί επί μακροοικονομικών θεμάτων της Citi, εκτιμούν ότι το δολάριο θα υποχωρήσει το 2016 και ότι οι τιμές πετρελαίου θα φθάσουν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους στο χαμηλότερο επίπεδό τους, κάτι το οποίο δημιουργεί έστω και μία αμυδρή αισιοδοξία.

«Το σπιράλ θανάτου δεν ευνοεί κανέναν. Το πιθανότερο είναι ότι θα επικρατήσει η λογική», τονίζει ο αναλυτής.
Σε αντίθεση με το ΔΝΤ η Citi εκτιμά ότι η παγκόσμια ανάπτυξης θα φθάσει φέτος στο 2,7%, ενώ το Ταμείο την τοποθετεί στο 3,4%.

Keywords
Τυχαία Θέματα