CNBC: Οι πέντε μεγαλύτεροι «πονοκέφαλοι» για τη διεθνή οικονομία

Οκτώ χρόνια μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση η υφήλιος έχει φθάσει σε ένα διόλου ευχάριστο συμπέρασμα: η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να έχει μεγάλες αδυναμίες και δεν φαίνεται να υπάρχουν και πολλά περιθώρια έκτακτης βοήθειας προς στήριξή της.

Πτώση στις μετοχικές αποτιμήσεις, παγωμένος πληθωρισμός και ένα κύμα αρνητικών επιτοκίων, συνδυασμένα με την υποχώρηση των αναδυόμενων αγορών, εγείρουν ανησυχίες ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωποι με κινδύνους τους οποίους δεν μπορούν να διαχειριστούν ούτε

οι κεντρικές τράπεζες.

Την ίδια ώρα οι εμπορικές τράπεζες επανέρχονται ως παράγοντας ανησυχίας, κυρίως επί ευρωπαϊκού εδάφους. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι τράπεζες ήταν στο κέντρο της κρίσης το διάστημα 2007-09.

Την ίδια ώρα το ΔΝΤ εκτιμά ότι η παγκόσμια ανάπτυξη δεν θα ξεπεράσει το 3,1% από 3,4% που έφθασε το 2015. Δηλαδή κινείται αρκούντως χαμηλότερα από το 5,1% που είχε επιτύχει το 2007 πριν το ξέσπασμα της κρίσης.

Ποιες είναι, όμως, οι βασικές αιτίες ανησυχίας αγορών και αναλυτών; Οι πέντε που ακολουθούν:

Κίνα

Ανώμαλη προσγείωση της Κίνας απειλεί να αφαιρέσει ένα από τα βασικά στηρίγματα της παγκόσμιας οικονομίας. Η πτώση στη ζήτηση πρώτων υλών πλήττουν τις πετρελαϊκές εταιρείες και τους μεταλλευτικούς ομίλους. Χώρες εξαγωγών ενέργειας, όπως η Ρωσία, διολισθαίνουν στην ύφεση και τα νομίσματά τους καταγράφουν συνεχόμενη πτώση.

Αναδυόμενες αγορές

Τα κεφάλαια εγκαταλείπουν αναδυόμενες αγορές όπως αυτές Βραζιλίας, Ρωσίας, Ν. Αφρικής και Τουρκίας. Οι επενδυτές απέσυραν από τις παραπάνω χώρες το ποσό των 735 δισ. δολαρίων το 2015. Επρόκειτο για το πρώτο έτος εκροών από το 1998, σύμφωνα με το IIF. Παράλληλα οι αναδυόμενες αγορές δεν είναι ακριβώς αναδυόμενες από τη στιγμή που αντιστοιχούν στο 70% της παγκόσμιας ανάπτυξης.

ΗΠΑ

Το έτερο μαξιλάρι της παγκόσμιας οικονομίας, μετά την Κίνα, είναι οι ΗΠΑ. Και εδώ υπάρχουν ενδείξεις αδυναμίας. Μπορεί να μην κινδυνεύουν με ύφεση, αλλά η ανάπτυξης μόλις 0,7% στο δ' τρίμηνο του 2015 δεν είναι καθόλου ενθαρρυντική. Πάντως η ανεργία έχει υποχωρήσει, αλλά το ισχυρό δολάριο, το οποίο αναμένεται ότι θα ενισχυθεί ακόμη περαιτέρω λόγω της πολιτικής της Fed, μπορεί να πλήξει την εξαγωγική δραστηριότητα.

Τράπεζες

Οι μετοχές έχουν βουλιάξει σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Στις ΗΠΑ οι χαμηλές τιμές πετρελαίου σημαίνουν ότι αρκετές εταιρείες του κλάδου δεν θα κατορθώσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες. Στην Ευρώπη, οι μετοχές βυθίζονται εξαιτίας της διάσωσης τεσσάρων ιταλικών τραπεζών και του φόβου για ύπαρξη «κόκκινων δανείων» ύψους 1,2 τρισ. ευρώ σε 19 χώρες της περιοχής.

Κεντρικές Τράπεζες

Τα επιτόκια βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και σε μερικές περιπτώσεις στο 0%. Ως εκ τούτου είναι ακόμη πιο δύσκολο για τις κεντρικές τράπεζες να δράσουν. Μέχρι πρότινος τα χαμηλά επιτόκια και τα προγράμματα στήριξης μέσω αγορών κρατικών ομολόγων στήριξαν τις διεθνείς αγορές. Όμως ο πληθωρισμός παραμένει πεισματικά χαμηλά σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Ως εκ τούτου οι αγορές μάλλον φοβούνται ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν είναι πια ο σωτήρας με το λευκό άλογο.

Σοφ. Ζαφ.

Keywords
Τυχαία Θέματα