Brexit: «Βουτιά» για στερλίνα έναντι ευρώ, δολαρίου και ελβετικού φράγκου

Σε χαμηλό δύο εβδομάδων έναντι του δολαρίου, δύο μηνών έναντι του ευρώ και του ελβετικού φράγκου βρίσκεται η στερλίνα, ενώ συνεχίζει να υποχωρεί ισχυρά έναντι και του γεν.

Σαφώς η βασική αιτία δεν είναι άλλη από τον φόβο του Brexit και τις επιπτώσεις που ένα τέτοιο βήμα θα έχει κυρίως για τη βρετανική οικονομία όσο και για την οικονομία της Ε.Ε. στο σύνολό της.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις,

10 ημέρες πριν από το δημοψήφισμα, μάλλον περιπλέκουν παρά ξεκαθαρίζουν το σκηνικό, με κάποιες εξ αυτών να δίνουν σαφές προβάδισμα στο Brexit, ενώ άλλες δείχνουν ότι τα δύο στρατόπεδα βρίσκονται πολύ κοντά, τουλάχιστον σε βάσει προθέσεων των ψηφοφόρων.

Η στερλίνα διαμορφώθηκε έως το 1,412 δολ., μετά δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο και έδειξαν επικράτηση του Brexit. Διολίσθησε σε χαμηλό δύο μηνών έναντι του ευρώ -παρά το γεγονός ότι και το ευρώ είναι νόμισμα που δέχεται πιέσεις λόγω των φόβων του Brexit και σε ανάλογο χαμηλό έναντι και του -κλασσικού ασφαλιστικού καταφυγίου – ελβετικού φράγκου.

Οι αναλυτές ξεκαθαρίζουν ότι η στερλίνα θα συνεχίσει να υποχωρεί έως το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου με ένα από τα νομίσματα που θα επωφεληθούν περισσότερο από αυτήν την τάση να είναι το ελβετικό φράγκο. Επίσης κάποιοι εξ αυτών εκτιμούν ότι και το ευρώ θα βρεθεί σε κλοιό πιέσεων.

Όπως τονίζει ο Paresh Davdra, κορυφαίο στέλεχος της RationalFX «εάν επικρατήσει το στρατόπεδο παραμονής στην Ε.Ε. η στερλίνα θα καταγράψει ράλι, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2016. Εάν συμβεί το αντίθετο τότε περιμένουμε ισχυρή πτώση του νομίσματος».

Keywords
Τυχαία Θέματα