Brexit και Τραμπ οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την γερμανική βιομηχανία

Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι εμπορικές διαμάχες που πυροδότησαν οι πολιτικές του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έφεραν τους μεγαλύτερους κινδύνους για την ανάπτυξη και την ευημερία, σύμφωνα με τις κυριότερες βιομηχανικές ομάδες της Γερμανίας.

Όπως αναφέρει το Reuters, η γερμανική οικονομία, η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, αναμένεται να παρουσιάσει τον πιο αδύναμο ρυθμό ανάπτυξής της το 2018, καθώς οι εξαγωγείς αντιμετωπίζουν

προβλήματα από το εξωτερικό. Όμως, η ζωντανή εγχώρια ζήτηση σημαίνει ότι πολλές εταιρείες μπορούν ακόμα να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους.

Σε έρευνα που πραγματοποίησε το Reuters, οι επικεφαλής των κυριότερων βιομηχανικών ενώσεων της Γερμανίας δήλωσαν ότι δεν βλέπουν την οικονομία να εισέρχεται σε ύφεση και ότι οι περισσότερες προβλέψεις μιλούν για σταθερό ρυθμό ανάπτυξης περίπου στο 1,5% για το 2019.

Ωστόσο, οι ενώσεις του κλάδου ανέφεραν ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα για να τους βοηθήσει, για παράδειγμα με τη μείωση των εταιρικών φόρων και την μεγαλύτερη επένδυση σε ψηφιακή υποδομή.

«Ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος είναι το Brexit», δήλωσε ο Dieter Kempf, πρόεδρος της BDI.

Εάν η Βρετανία φύγει από την ΕΕ τον Μάρτιο χωρίς συμφωνία για τις μελλοντικές σχέσεις της με το μπλοκ, αυτό θα δημιουργούσε τεράστιες αβεβαιότητες για το εμπόριο και τις επιχειρήσεις, προειδοποίησε ο Kempf.

«Η βρετανική οικονομία θα αντιμετωπίσει την άμεση απειλή ύφεσης που θα επηρεάσει έμμεσα και τη Γερμανία», δήλωσε ακόμα ο Kempf.

Ο κ. Holger Bingmann, επικεφαλής της εμπορικής ομάδας του BGA, δήλωσε ότι το Brexit ήταν το "πιο επείγον πρόβλημα για τη γερμανική οικονομία", ενώ η κλιμάκωση των διεθνών εμπορικών διαφορών που προκάλεσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε ενδεχομένως να εκτροχιάσει την οικονομική ανάκαμψη.

Ο Πρόεδρος του DIHK Eric Schweitzer, δήλωσε ότι οι γερμανικές εταιρείες εξακολουθούν να ανησυχούν για τις ΗΠΑ που επιβάλλουν υψηλότερα τέλη εισαγωγής στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα. «Η απειλή των τιμολογίων αυτοκινήτων εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι», προειδοποίησε ο Schweitzer.

Ήταν ζωτικής σημασίας και οι δύο πλευρές να εντείνουν τις προσπάθειές τους για εξεύρεση λύσης στην εμπορική διαμάχη μέσω διαπραγματεύσεων που θα οδηγούσαν ιδανικά σε χαμηλότερα τιμολόγια, δήλωσε ο Schweitzer.

Η γερμανική οικονομία πιθανότατα αυξήθηκε κατά περίπου 1,5% φέτος, σε σύγκριση με 2,2% το 2017.

Keywords
Τυχαία Θέματα