Bravo Innovathens

Του Κώστα Τσαούση

Το INNOVATHENS, ο Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων έκλεισε τούτον τον Μάιο τρία χρόνια ζωής. Μια τριετία που συνοδεύθηκε και από μια ακόμη διάκριση. Φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο κόμβος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης βραβεύθηκε στις 25 Μαΐου 2017 στο διαγωνισμό Bravo Sustainability Awards στην κατηγορία Market και ο Αντώνης Οικονόμου (Project manager του Innovathens ανέβηκε στη σκηνή

του Μεγάρου Μουσικής για να παραλάβει το βραβείο).

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ - με τη διαμόρφωση των υποδομών και την υπερκάλυψη όλων των ποσοτικών και ποιοτικών στόχων που είχαν τεθεί – εξασφαλίστηκε η βιωσιμότητα και συνέχιση της λειτουργίας του μέσω της συνεργασίας του με την εταιρία SAMSUNG ως στρατηγικού εταίρου και χορηγού, της σύμπραξης με 6 Συνδέσμους εταιριών υψηλής τεχνολογίας, του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς και με και την πλειονότητα των εκπαιδευτικών και ερευνητικών οργανισμών της Αθήνας.

Το INNOVATHENS καθιερώθηκε ως ένας από τους πιο επιτυχημένους χώρους συγκέντρωσης, δικτύωσης και ανάπτυξης νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στο πλαίσιο του οικοσυστήματος καινοτομίας της πόλης.

Στις βασικές του δράσεις πέραν της λειτουργίας του ως επιχειρηματικός επιταχυντής περιλαμβάνονται εκδηλώσεις, δράσεις εκπαίδευσης - κατάρτισης κλπ. Πιο συγκεκριμένα, ως Επιχειρηματικός Επιταχυντής έχει να επιδείξει ένα σημαντικό έργο. Μέσα σε μια τριετία (2015-2017) διοργανώθηκαν πέντε κύκλοι επιχειρηματικής επιτάχυνσης από 3 μήνες διάρκεια ο κάθε κύκλος.

Οι τρεις πρώτοι κύκλοι διοργανώθηκαν χωρίς συγκεκριμένη επικέντρωση σε πεδία δραστηριότητας, ενώ οι επόμενοι δύο, "Food for Business" και "Creative Industries" αφορούσαν τους τομείς της αγροδιατροφής/γαστρονομίας και των δημιουργικών βιομηχανιών, αντίστοιχα.

Το πρόγραμμα κάθε κύκλου προέβλεπε μεταξύ άλλων οκτώ σεμινάρια πάνω στις βασικές επιχειρησιακές λειτουργίες (ίδρυση επιχείρησης, management, διαχείριση ανθρώπινων και χρηματοοικονομικών πόρων, marketing – πωλήσεις, διαχείριση καινοτομίας, ανεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων, πνευματικά δικαιώματα, βασικές αρχές επιχειρηματικού σχεδίου), δύο επιλεγμένα θεματικά σεμινάρια, εξατομικευμένη συμβουλευτική και mentoring ανά ομάδα, pitching events για την παρουσίαση των ιδεών σε επιχειρηματίες, επενδυτές και ευρύ κοινό, δράσεις δικτύωσης μεταξύ των συμμετεχόντων.

Στο τομέα των εκδηλώσεων χρειάζεται να αναφερθούν ορισμένα νούμερα όπως για παράδειγμα τα 10 Hackathons - 10 θεματικοί διαγωνισμοί διήμερης διάρκειας, τα Science Festival 2015, 2016 & 2017, οι Ημέρες καριέρας και οι Εκθέσεις καινοτομίας. Παράλληλα, έγιναν 300 εκδηλώσεις εταιριών, ερευνητικών ιδρυμάτων και δημόσιων οργανισμών που πληροφορούν και συζητούν για θέματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας και 250 συγκεντρώσεις ενδιαφερομένων και ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των παραγόντων του οικοσυστήματος.

Παράλληλα με τη συνέχιση όλων των παραπάνω δραστηριοτήτων το ΙNNOVATHENS προγραμμάτισε τις παρακάτω επιπλέον δράσεις:

1. Forward. From the lab to society

Eπιδιώκοντας να συμβάλλoυμε στην κατά το δυνατόν αρτιότερη, συστηματικότερη και πιο αποτελεσματική ενίσχυση της διάχυσης των ερευνητικών αποτελεσμάτων, σχεδιάσαμε και υλοποιούμε το Forward. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα υπηρεσιών, που περιλαμβάνει:

• την έγκαιρη περιγραφή των ενεργειών διάχυσης των αποτελεσμάτων, που προβλέπεται να επιτευχθούν
• τη δημιουργία έντυπου προωθητικού υλικού και ηλεκτρονικού site/portal που θα λειτουργούν ενημερωτικά για κάθε έργο
• τη διοργάνωση σειράς εκδηλώσεων με τη συμμετοχή ενδιαφερομένων για τα αποτελέσματα της έρευνας
• το σχεδιασμό και υλοποίηση στοχευμένων δράσεων δημοσιότητας που απευθύνονται είτε σε ειδικά κοινά είτε σε ευρύτερες ομάδες ενδιαφέροντος
• την παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού εύληπτης παρουσίασης/προβολής των βασικών στοιχείων της ερευνητικής εργασίας και των κοινωνικών της επιπτώσεων.
Το Forward, εκτός από την βοήθεια που προσφέρει για κάθε μεμονωμένο έργο, θα λειτουργεί και ως ένα βήμα ανταλλαγής ιδεών, όπου πανεπιστημιακά ιδρύματα και εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα δημιουργίας συνεργειών, σύναψης συμφωνιών κατασκευής και εκμετάλλευσης καινοτόμων προϊόντων/υπηρεσιών, καθώς και σχεδιασμού νέων παρεμφερών ή διευρυμένων ερευνητικών προσπαθειών.

Το INNOVATHENS φιλοδοξεί, μέσω του Forward, να αποτελέσει ένα κέντρο διάχυσης πληροφοριών για ερευνητικά αποτελέσματα, που παραμένουν ανεκμετάλλευτα και δε βρίσκουν κατάλληλες διεξόδους αξιοποίησης.

2. Crowdsourcing

Η πλατφόρμα crowdsourcing, παρέχει σε επιχειρήσεις, startups και επιχειρηματικές ομάδες τις εξής δυνατότητες:

• Δημιουργία και συντήρηση προφίλ με στόχο την προβολή της δραστηριότητας της επιχείρησης/ομάδας, καθώς και τρόπων αιτούμενης υποστήριξής της
• Υποβολή έργων και διατύπωση αναγκών με στόχο την εξεύρεση πόρων για την υλοποίηση τους
• Υποβολή ιδεών και αξιολόγηση τους από απλούς χρήστες ή μέλη άλλων ομάδων με στόχο την ωρίμανσή τους.
Η συμμετοχή των χρηστών της πλατφόρμας αποσκοπεί:
• Στην ενίσχυση μίας ομάδας σε συνάρτηση με τις ανάγκες, τις οποίες έχει διατυπώσει η ίδια
• Στην υποστήριξη ενός έργου βάσει των ζητούμενων για την άρτια υλοποίησή του
• Στην αξιολόγηση, το σχολιασμό και την υποστήριξη μίας ιδέας.
Απώτερος στόχος μας η μετεξέλιξη – με τις κατάλληλες συνεργασίες και με θεσμική κατοχύρωση – της πλατφόρμας σε Crowdfunding.

3. Συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά Ερευνητικά Έργα

Το INNOVATHENS συμμετείχε σε συμπράξεις με ερευνητικούς φορείς, ακαδημαϊκά ιδρύματα και επιχειρήσεις σε προτάσεις για ένταξη σε ερευνητικά έργα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ. Ήδη επέτυχε τη συμμετοχή του στα παρακάτω:

α. ALIEN (Erasmus +): Ανάπτυξη ειδικών εργαλείων λογισμικού για την εκπαίδευση μεταναστών
b. ΕCraft2Learn (Horizon 2020): Εγκατάσταση και λειτουργία εργαστηρίων νέων τεχνολογιών (σε πρώτη φάση: 3d-printing και STEM) για νέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα