Bloomberg: Η Ελλάδα, κοντά στην αποπληρωμή του χρέους της στο ΔΝΤ

Τα σχέδια της Ελλάδας να επιστρέψει μέρος των δανείων της που είχε λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πριν από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, ενδέχεται σύντομα να γίνουν πραγματικότητα, ανοίγοντας το δρόμο για το κράτος αυτό -που έχει πληγεί από το χρέος- να υποστηρίξει ότι έχει

κάνει ένα ακόμη βήμα προς την οικονομική ομαλότητα.

Η πρόωρη αποπληρωμή των "ακριβών" δανείων του ΔΝΤ, από παλαιά αποτελεί φιλοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς αυτή επιδιώκει να μειώσει το κόστος αναχρηματοδότησης του χρέους της. Η σχετική συζήτηση για το σχέδιο έρχεται στην επικαιρότητα καθώς η χώρα κινείται πιο κοντά στην εκπλήρωση μιας πρώτης δέσμης δεσμεύσεων μετά την έξοδο από τα μνημόνια, η οποία πιθανόν θα επιτρέψει την εκταμίευση περίπου 1 δισεκατομμυρίου ευρώ (1,12 δισ. δολαρίων) υπό μορφή βοήθειας, η εκταμίευση της οποίας ίσως αποφασιστεί στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Παρασκευή.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δεν έχει υποβάλει μέχρι στιγμής επίσημη αίτηση στο ΔΝΤ για πρόωρη αποπληρωμή, αλλά ωστόσο διερευνά ένα τέτοιο βήμα, σύμφωνα με δύο Έλληνες αξιωματούχους, οι οποίοι μίλησαν υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, καθώς τα σχέδια δεν έχουν ακόμη λάβει την τελική τους μορφή.

Η Ελλάδα και οι πιστωτές της κατέληξαν το περασμένο καλοκαίρι σε μια συμφωνία ορόσημο για διευκόλυνση των όρων αποπληρωμής ενός τμήματος του χρέους που έχει αυτό το κράτος, το οποίο χρέος ωστόσο εξακολουθεί να ανέρχεται σε περίπου 180% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος του. Η εξόφληση του ΔΝΤ πρόωρα θα μειώσει τις υποχρεώσεις του χρέους εκ μέρους της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια, δεδομένου ότι ένα μέρος των δανείων αυτών είναι ακριβότερο, τόσο από τα κεφάλαια διάσωσης που έλαβε από τη ζώνη του ευρώ όσο και από το κόστος μιας νέας δανειοδότησης από τις αγορές.

Η κίνηση αυτή θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στην ενίσχυση του πολιτικού κεφαλαίου του Τσίπρα πριν από τις γενικές εκλογές που θα διεξαχθούν φέτος, καθώς θα ενισχύσει τις ενδείξεις ότι η οικονομία είναι ισχυρότερη και ότι η χώρα μπορεί να ξεκινήσει τον απογαλακτισμό από τους πιστωτές της. Αυτό θα επιτρέψει επίσης στον πρωθυπουργό να ισχυριστεί ότι μείωσε την έκθεση του ΔΝΤ στην Ελλάδα και έτσι μείωσε την ανάγκη εποπτείας εκ μέρους του.

Η αποπληρωμή αυτή θα απαιτήσει πρώτα ένα «πράσινο φως» από τη ζώνη του ευρώ. Αυτό συμβαίνει επειδή, ως πιστωτές της Ελλάδας, άλλες χώρες της ευρωζώνης πρέπει να παραιτηθούν από το δικαίωμά τους να εξοφληθούν αναλογικά κατά προτεραιότητα. Αυτή η παραίτηση έχει χορηγηθεί στο παρελθόν σε χώρες που βρίσκονταν σε κατάσταση διάσωσης, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ λένε ότι η Ελλάδα δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής επίσημη αίτηση πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ. Αλλά ακόμα κι αν αυτό τελικά συμβεί, δεν είναι δεδομένο ότι η ευρωζώνη θα συμπλεύσει.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένες χώρες έχουν αντιρρήσεις σχετικά με το αν η πρόωρη αποπληρωμή θα ήταν οικονομικά επωφελής για την Ελλάδα ή αν απλά θα αντικαταστήσει το επίσημο χρέος με ακριβό δανεισμό από τις αγορές. Εκτός από την ανάγκη να αποδείξει ότι η μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους από αυτή την ανταλλαγή είναι σημαντική, η Αθήνα μπορεί επίσης να χρειαστεί να αποδείξει στους πιστωτές της ότι τα σχέδιά της για οικονομικές μεταρρυθμίσεις παραμένουν υψηλά.

Χώρες όπως η Γερμανία, η οποία επέμενε στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, μπορεί να διστάσουν να εγκρίνουν ένα βήμα που θα ελαχιστοποιήσει τη συμμετοχή του Ταμείου, λένε αξιωματούχοι. Αυτά τα κράτη έχουν ζητήσει στο παρελθόν τη συμμετοχή του ΔΝΤ ως σφραγίδα αξιοπιστίας για την ελληνική διάσωση.

Επιπλέον, οι τελευταίες καθυστερήσεις της κυβέρνησης στην εκπλήρωση των όρων που συνδέονται με την εποπτεία των δανειστών μετά τη διάσωση, συμπεριλαμβανομένης μιας παρατεταμένης κρίσης για το ανασφαλές πλαίσιο προστασίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ενδέχεται να εκνευρίσουν τους πιστωτές, οι οποίοι ανησυχούν για τον αντίκτυπό της στις προβληματικές τράπεζες της Ελλάδας και φοβούνται ότι μπορεί να είναι προάγγελος σπατάλης κατά την προεκλογική περίοδο του τρέχοντος έτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα