Benoît Cœuré: Πιθανή αναθεώρηση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ τον Μάρτιο

Υπάρχει πιθανότητα η ΕΚΤ να αναθεωρήσει τη νομισματική της πολιτική τον ερχόμενο Μάρτιο, ανέφερε σήμερα το εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ, Benoît Cœuré, κατά τη διάρκεια ομιλιας του στη Βουδαπέστη. Σημείωσε επίσης ότι η ΕΚΤ θα αναθεωρήσει και θα επαναξιολογήσει τη νομισματική της πολιτική κατά τη συνεδρίασή της τον Μάρτιο,

προσθέτοντας ότι η πολιτική της ΕΚΤ έχει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ακόμη ότι η Κομισιόν θα μπορούσε να λειτουργήσει ως υπουργείο Οικονομικών για τη ζώνη του ευρώ, υποστηρίζοντας ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να κάνουν βήματα που θα δείχνουν ότι το ευρώ θα αποτελεί μια επιτυχία που θα έχει διάρκεια, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε επισης ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη και ικανή να διαδραματίσει τον ρόλο της για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Παράλληλα, ο Cœuré απηύθυνε κάλεσμα για «ισχυρή πολιτική δέσμευση ώστε να ολοκληρωθεί η Οικονομική και Νομισματική Ένωση, για να παρέχουμε στους πολίτες, στις επιχειρήσεις και στις αγορές ένα ισχυρό σήμα ότι σοβαρολογούμε όταν λέμε ότι θα κάνουμε το ευρώ μια ιστορία επιτυχίας με διάρκεια».

Υποστήριξε δε την ιδέα δημιουργίας ενός υπουργείου Οικονομικών για όλη την Ευρωζώνη, ένα βήμα που μπορεί να είναι αντιδημοφιλές από πολλά κράτη – μέλη που θα θέλουν να διαφυλάξουν την αυτονομία τους.

«Ένα στοιχείο εδώ είναι να ισχυροποιήσουμε την επιχειρηματική κοινότητα της Ευρωζώνης με ένα κοινό ΥΠΟΙΚ, έστω κι αν είναι η Κομισιόν ή ένας άλλος, ξεχωριστός θεσμός», είπε.

«Ενα άλλο στοιχείο θα είναι να δημιουργήσουμε ένα αυθεντικό νομοθετικό σώμα σε επίπεδο ευρωζώνης και να στρέψουμε τους θεσμούς στην ιδέα της λειτουργίας προς όφελος της ευρωζώνης, όπως είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, και να λογοδοτούν σε αυτό».

Τέλος, το μέλος της ΕΚΤ υποστήριξε ότι για να γίνει πράξη η ανάκαμψη της ευρωζώνης και ως εκ τούτου για να αυξηθεί η αναπτυξιακή δυναμική και να μειωθεί η δομική ανεργία, δεν αρκούν από μόνα τους δράσεις και εργαλεία επί της νομισματικής πολιτικής.

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του:
- Αν οι κίνδυνοι για την ανάκαμψη υλοποιούνταν, αυτό θα είχε επιπλέον αντίκτυπο στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης ή της τρομοκρατίας
- Η σταθερότητα των τιμών είναι θεμέλια λίθος για την ανάπτυξη.

- Τα μονοπώλια έχουν απρόβλεπτες συνέπειες

- Θα χρειαστεί ο συνδυασμός μιας νέας οικονομικής και πολιτικής σύγκλισης,

- Θα δούμε διατηρήσιμη οικονομική σύγκλιση μόνο εάν συνοδεύεται από πολιτική σύγκλιση

- Ακόμα λείπει το συστατικό των επενδύσεων από την ανάπτυξη

- Επενδυτική συστατικό της ανάκαμψης εξακολουθούν να αγνοούνται

ΕΚΤ πιθανόν να αναθεωρήσει και να μελετήσει εκ νέου τη μονοπωλιακή πολιτική τον Μάρτιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα