Beat ντροπή

To πιο εξοργιστικό και απογοητευτικό «νέο» της εβδομάδας για το πού πάει η χώρα και τι σκέφτεται αυτή η κυβέρνηση είναι δίχως αμφιβολία η ιστορία της εταιρείας Beat (πρώην taxibeat). Για όσους δεν γνωρίζουν το θέμα, πρόκειται για μια απλή εφαρμογή στα κινητά, με την οποία συνδέεται όποιος ταξιτζής θέλει και όποιος πελάτης αναζητεί ταξί το βρίσκει μέσω αυτής, αφού την έχει εγκαταστήσει στο κινητό του. Η εταιρεία Beat που μεσολαβεί πληρώνεται με μια προμήθεια

και ο ταξιτζής παίρνει κανονικά τα λεφτά του από τον πελάτη.

Καλή ιδέα έτσι; Και μάλιστα πολύ... πολιτισμένη, αφού σου δίνει την ευχέρεια να βλέπεις ποιος οδηγός θα σε μεταφέρει, τι αυτοκίνητο έχει, ξέρεις τα στοιχεία του, άρα δεν κινδυνεύει το παιδί σου, συν του ότι παρακολουθείς ακόμα και πόσο κοντά είναι για να μην περιμένεις. Και φυσικά τον βαθμολογείς αν θες, όπως κάνεις στο TripAdvisor ή στο Airbnb, όπου η παγκόσμια διαδικτυακή κοινότητα κρίνει εστιατόρια, ξενοδοχεία και γενικώς παρεχόμενες υπηρεσίες.

Αυτή η απλή ιδέα της taxibeat είχε επιτυχία και γι' αυτό η εταιρεία πουλήθηκε 40 εκατ. ευρώ σε μια πασίγνωστη πολυεθνική, την Daimler, που ως γνωστόν έχει τη Mercedes, η οποία μάλιστα κράτησε τους Ελληνες που έφτιαξαν τη δουλειά ως μάνατζερ.

Αυτό, λοιπόν, δεν άρεσε σε κάποιους... αρχαίους συνδικαλιστές των ταξιτζήδων, οι οποίοι, κατόπιν συνάντησής τους με τον υπουργό Σπίρτζη -λένε και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό- απέσπασαν την υπόσχεση ότι θα την καταργήσουν.

Ο θρυλούμενος νέος νόμος θα υποχρεώνει τις εταιρείες που θα ασχολούνται με το αντικείμενο να έχουν οι ίδιες μεταφορικό έργο, δηλαδή δικά τους ταξί. Τι... εννοεί ο ποιητής ουδείς καταλαβαίνει και τι σχέση μπορεί να έχει αυτό με μια απλή εφαρμογή στο Διαδίκτυο με την οποία απλώς καλείς ταξί ουδείς το αντιλαμβάνεται. Δηλαδή γιατί υπάρχουν εφαρμογές όπου παραγγέλνεις π.χ. φαγητό, γιατί υπάρχει το eBay που πουλάει από ρούχα μέχρι ό,τι μπορείς να φανταστείς αφού δεν τα παράγει, ή το Amazon που πουλάει βιβλία αφού δεν τα εκδίδει; Παρανοϊκό ή απλώς ενδεικτικό της νοοτροπίας του 1980 που μας κυβερνάει;

Με μια λέξη, αυτό που συμβαίνει είναι απλά ΝΤΡΟΠΗ και θα πρέπει ο ίδιος ο Τσίπρας να πετάξει έξω με τις κλωτσιές όποιον του το σερβίρισε ως καλή ιδέα, εκτός κι αν θεωρεί ο ίδιος ότι είναι... καλή ιδέα.

Το να δημιουργούνται ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος σε μια επένδυση όπως η εξόρυξη χρυσού ίσως εν μέρει δικαιολογείται λόγω της τοξικότητας που δημιουργεί στην περιοχή. Το να... μπλέκεις με ακραίους αρχαιολόγους ή δασολόγους στο Ελληνικό θεωρείται κάτι όχι και τόσο απίθανο για μια χώρα με τόσα «συμπλέγματα» απέναντι στους επενδυτές.

Άλλωστε δεν είναι και ακριβώς στο χέρι σου -ως κυβέρνηση- να παρακάμψεις το ΚΑΣ.

Αλλά το να καταργείς μια απλή εφαρμογή στο κινητό για να χαϊδέψεις πολιτικά μια μερίδα ενός επαγγελματικού κλάδου είναι τραγικός πολιτικός συμβολισμός, ειδικά όταν μιλάς για επενδύσεις, νέες τεχνολογίες, startups κ.λπ. Δεν είναι κρίμα;

Keywords
Τυχαία Θέματα