Bad news: Ξεχάστε τα φθηνά καύσιμα έως το καλοκαίρι

Άκρως απογοητευτικές ήταν οι χειμερινές οικονομικές προβλέψεις για την οικονομία της ΕΕ για το 2022 η οποία αναμένεται να «τρέξει» με 4% το 2022 και κατά 2,8% το 2023 μετά την αξιοσημείωτη ανάπτυξη του 5,3% το 2021.

Ο ρυθμός ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να ανέλθει σε 4,0% το 2022 και να υποχωρήσει σε 2,7% το 2023.

Το ΑΕΠ του συνόλου της ΕΕ έφτασε στα προ πανδημίας επίπεδα κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021 και όλα τα κράτη-μέλη προβλέπεται να έχουν κατακτήσει αυτό το ορόσημο έως τα τέλη του 2022.

Ωστόσο το άκρως

ανησυχητικά μηνύματα έρχονται από τις τιμές στα καύσιμα οι οποίες σύμφωνα με τον επίτροπο Οικονομίας της ΕΕ αναμένεται να διατηρηθούν σε πολύ υψηλά επίπεδα έως και το καλοκαίρι, ενώ η αβεβαιότητα και οι κίνδυνοι παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα!

Επίσης ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος για μια Οικονομία στην Υπηρεσία των Ανθρώπων τόνισε ότι η αύξηση των τιμών της ενέργειας αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη…

Ειδικότερα ο Paolo Gentiloni, επίτροπος Οικονομίας, δήλωσε τα εξής: «Μια σειρά από αντίξοους παράγοντες επιβράδυνε τους ρυθμούς ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας αυτόν τον χειμώνα: η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Omicron, η περαιτέρω άνοδος του πληθωρισμού λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας και τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Καθώς οι εν λόγω αντιξοότητες αναμένεται να υποχωρήσουν σταδιακά, προβλέπουμε ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί εκ νέου ήδη από την άνοιξη. Οι πιέσεις στις τιμές είναι πιθανό να παραμείνουν ισχυρές έως το καλοκαίρι. Στη συνέχεια, ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί καθώς η αύξηση των τιμών της ενέργειας θα αρχίσει να μετριάζεται και τα σημεία συμφόρησης στην αλυσίδα εφοδιασμού να υποχωρούν. Ωστόσο, η αβεβαιότητα και οι κίνδυνοι παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.».

Διαβάστε ακόμα:

Morgan Stanley: Αυξάνει τις εκτιμήσεις της για τα καθαρά κέρδη των ελληνικών τραπεζών

Σκυλακάκης: Ικανοποιητικά τα έσοδα τον Ιανουάριο – πρωτογενές πλεόνασμα αντί έλλειμμα

ΕΛΣΤΑΤ: Νέα «έκρηξη» πληθωρισμού – Στο 6,2% τον Ιανουάριο

Keywords
Τυχαία Θέματα