Aντιγριπικά εμβόλια: Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα συνταγογράφησης

Εφθασε η ώρα των αντιγριπικών εμβολίων και σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θα εισαχθούν 2,7 εκατ. από τη ΒΙΑΝΕΞ, 1.080.000 από τη Glaxo και 585.000 από τη Viatris, φθάνοντας έτσι συνολικά τα 4.365.000 εμβόλια. Από πλευράς λιανικών τιμών όπως και πέρυσι έτσι και φέτος θα κινηθουν στο εύρος από 11 έως και 14 ευρώ και το κόστος καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το κράτος.

Η διάθεση των εμβολίων στην αγορά έχει ξεκινήσει από 20 Σεπτεμβρίου και ήδη λέγεται ότι έχουν εισαχθεί στην αγορά περί το 1,6 εκατ. εμβόλια. Τα υπόλοιπα,

σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις που έχουν δοθεί προς το Υπουργείο Υγείας είναι ότι θα έρθουν σταδιακά μέχρι και τα τέλη του Δεκεμβρίου του 2021, καθώς μεταξύ άλλων οι εταιρείες δεν έχουν και τους απαιτούμενους χώρους για την αποθήκευση τόσο μεγάλης ποσότητας εμβολίων.

Τι συνέβη το 2020

Όσον αφορά την περσινή περίοδο οι επιστροφές από τα φαρμακεία τον Ιούνιο που είχαν λήξει τα εμβόλια ανήλθαν στις 50.000 περίπου. Παράλληλα φημολογείται ότι έμειναν αδιάθετα 135.000 εμβόλια, τα οποία ζητήθηκαν από τις εταιρείες τον Δεκέμβριο του 2020 και τελικά τα έφεραν δύο από τους τρεις παίκτες (ο ένας εισήγαγε 35.000 και ο άλλος 100.000). Τα συγκεκριμένα αν και έγιναν κάποιες κινήσεις από την Πολιτεία να διατεθούν σε άλλα κράτη ( π.χ.Αφρική) τελικά δεν είχαν αποτέλεσμα.

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα της συνταγογράφησης

Πηγές μας ανέφεραν ότι το πλάνο είναι να ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση την 1 Οκτωβρίου και όπως φαίνεται όποιος το συνταγογραφεί θα μπορεί και να το κάνει. Αρα προφανώς δεν θα ισχύσει ο μεταγενέστερος -έστω και μερικές μέρες μετά- εμβολιασμός που είχε ζητηθεί κατά πληροφορίες από κάποιους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα. Αλλά και πάλι τίποτα δεν είναι σίγουρο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ:

Τι είναι η γρίπη;

Η γρίπη είναι μια οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης. Υπάρχουν τρεις τύποι ιών γρίπης, οι A, B και C. Οι ιοί τύπου Α ή Β αποτελούν τα κύρια αίτια γρίπης στον άνθρωπο, ενώ οι περιπτώσεις γρίπης από ιούς τύπου C είναι πολύ σπάνιες. Οι ιοί της γρίπης προσβάλλουν το ανώτερο ή/και το κατώτερο τμήμα του αναπνευστικού συστήματος (μύτη, φάρυγγας, λάρυγγας, βρόγχοι). Στην καθημερινή γλώσσα, ο όρος “γρίπη” χρησιμοποιείται συχνά ως συνώνυμο του “κρύωμα” ή “ίωση” αλλά, με την αυστηρή ιατρική έννοια του όρου, “γρίπη” είναι η νόσος που οφείλεται στους παραπάνω συγκεκριμένους ιούς.

Πώς μεταδίδεται η γρίπη;

Η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων. Οι ιοί της γρίπης επίσης μεταδίδονται μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του.

Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός (συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους) αυξάνουν τη μετάδοση της γρίπης. Για την αποφυγή της μετάδοσης, τα άτομα θα πρέπει να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με χαρτομάντιλο όταν βήχουν ή φτερνίζονται και να πλένουν τακτικά τα χέρια τους.

Για πόσες ημέρες ένα άτομο που έχει γρίπη μπορεί να την μεταδώσει σε άλλους;

Οι ενήλικες μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο μία ημέρα πριν αρρωστήσουν έως 5-7 ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα. Τα παιδιά και οι ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή μπορεί να μεταδίδουν για περισσότερο από μία εβδομάδα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης;Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό). Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.

Ποια άτομα ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου;

Ο ιός της γρίπης μπορεί να προσβάλλει όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ωστόσο τον υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση και εμφάνιση επιπλοκών διατρέχουν συγκεκριμένα:

Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνωΠαιδιά > 6 μηνών και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειεςΚαρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχέςΑνοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας)Μεταμόσχευση οργάνωΜεταμόσχευση οργάνωνΔρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειεςΣακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημΧρόνια νεφροπάθεια Νευρομυϊκά ή Νευρολογικά νοσήματαΈγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησηςΛεχωΐδεςΘηλάζουσεςΆτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ)>40
Keywords
Τυχαία Θέματα