Anglo America: Πουλά περισσότερα ορυχεία και στοχεύει σε μεγαλύτερη μείωση χρέους μετά τις ζημιές ρεκόρ

H Anglo American Plc ανακοίνωσε ότι θα βάλει περισσότερα πωλητήρια σε ορυχεία με στόχο την άντληση 6 δισ δολ. και παράλληλα αύξησε το σχέδιο της για μείωση των οφειλών της καθώς η τέταρτη σερί ζημιογόνα χρήση έχει δημιουργήσει ερωτηματικά για τη βιωσιμότητα της εταιρείας.

Η εταιρεία, που γνωστοποίησε σήμερα ότι

είχε υπερδιπλάσιες ζημιές το 2015 φθάνοντας τα 5,62 δισ δολ., θα επιταχύνει την έξοδο της απ' τα λιγνιτωρυχεία και πιθανόν να πουλήσει τη θυγατρική της στη Ν. Αφρική που επικεντρώνεται στο σιδηρομετάλλευμα. Επίσης η Anglo απομακρύνεται απ' τα χύδην φορτία για να επικεντρωθεί στα εμπορεύματα όπως τα διαμάντια, η πλατίνα και ο χαλκός.

Παράλληλα θέλει να μειώσει τη καθαρή δανειακή της θέση κάτω απ' τα 10 δισ δολ. ως το τέλος της χρονιάς από 12,9 δισ δολ, που είναι τώρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε.

Μετά την ανακοίνωση η μετοχή κατέγραψε ανοδική αντίδραση.

Η Anglo μαζί με τις υπόλοιπες εξορυκτικές εταιρείες έχασαν σχεδόν τα τρία τέταρτα της κεφαλαιοποίησης τους πέρυσι καθώς πάλευαν να ανταποκριθούν στα δισεκατομμύρια των δανείων της την ώρα που οι τιμές των μετάλλων ήταν στα χαμηλότερα επίπεδα έξι ετών.

Μόλις χθες η πιστοληπτική αξιολόγηση της εταιρείας υποβαθμίστηκε από τον οίκο Moody's σε “σκουπίδια”.

Προκειμένου να διατηρήσει ρευστότητα η Anglo έχει υποσχεθεί να μειώσει τον αριθμό των ορυχείων που κατέχει, καθώς επίσης να μειώσει τις θέσεις εργασίας και παράλληλα να σταματήσει να καταβάλλει μέρισμα στους μετόχους.

Keywords
Τυχαία Θέματα