Aνδρέας Σάντης (NCH Capital): Η πιο συχνή λέξη που ακούω στην Ελλάδα είναι το... θα"

Της Στεφανίας Σούκη

"Δεν περιμέναμε ο δρόμος να είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Το μόνο που ζητάμε είναι να βρεθεί ένας μηχανισμός ώστε να αντιμετωπίσουμε το κάθε πρόβλημα χωριστά μέσα σε λογικά και αποδεκτά χρονικά πλαίσια".

Τη δήλωση έκανε χθές μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου με θέμα «Η Επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας Επενδύσεις - Καινοτομία – Ανάπτυξη» o κ. Aνδρέας Σάντης, διευθύνων σύμβουλος και υπεύθυνος για την Ελλάδα και τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων της NCH

Capital Ιnc. Η τελευταία αποφάσισε να επενδύσει στην Ελλάδα πρίν από 5 χρόνια, στο πλαίσιο των διαγωνισμών του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου κι έκτοτε προσπαθεί να υλοποιήσει την επένδυση των 120 εκατ. ευρώ στο ακίνητο της Κασσιόπης στην Κέρκυρα, την πρώτη αποκρατικοποίηση μέσω του Ταμίου.

"Η πιο συχνή λέξη που έχω ακούσει στην Ελλάδα είναι το ''θα''. Αν δεν υπάρξει αποφασιστικότητα με πραγματικά έργα και όχι με λόγια, ώστε να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη, δε θα έρθουν οι ξένες επενδύσεις στο βαθμό που να μπορέσει να πάει η οικονομία μπροστά. Ευχή και παράκλησή μας είναι τα δομικά προβλήματα να επιλυθούν", ανέφερε ο κ. Σάντης προτείνοντας να υπάρξει ένας μηχανισμός στο ελληνικό Δημόσιο ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να "αποφασίζει και όχι απλά να διεκπεραιώνει όπως είναι το ΤΑΙΠΕΔ ή το Enterprise Greece".

O κ. Σάντης έκανε και μία αναδρομή στη μέχρι σήμερα εμπειρία στη χώρα μας της NCH Capital, η οποία έχει βάση στις ΗΠΑ, είναι ιδιωτικών συμφερόντων (ωστόσο είναι κάτω από την πλήρη εποπτεία της Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ) και αυτή την στιγμή διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία άνω των 3 δισ. ευρώ.

"Τον Μάϊο του 2012 η εταιρεία ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της ελληνικής Πολιτείας, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, για την αξιοποίηση του ακινήτου των 490 στρεμμάτων στην Κέρκυρα, στην περιοχή της Κασσιόπης. Τον Απρίλιο του 2012 υποβάλαμε αρχικό ενδιαφέρον και τον Ιανουάριο του 2013 καταθέσαμε την δεσμευτική προσφορά. Το Νοέμβριο του 2013 εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ, τον Ιούλιο του 2014 προχωρήσαμε στην υπογραφή της συμφωνίας με το ΤΑΙΠΕΔ και μάλιστα με συγκεκριμένα δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα και από τις δύο πλευρές.

Το Δεκέμβριο του 2014, από δική μας πλευράς, υποβάλαμε ό, τι έπρεπε να υποβάλλουμε για να προχωρήσει η έγκριση των σχεδίων. Στη συμφωνία υπήρχε δέσμευση ότι εντός τριών μηνών από το Δεκέμβριο του 2014 θα είχαμε τις σχετικές εγκρίσεις. Αυτές εκδόθηκαν τελικά τον Απρίλιο του 2016, 13 μήνες μετά τη συμφωνηθείσα ημερομηνία. Από τότε μέχρι σήμερα αν και έχει εγκριθεί κι έχει βγεί η υπουργική απόφαση υπάρχουν ορισμένες άλλες εκκρεμότητας που δυστυχώς ακόμη εμποδίζουν την υλοποίηση της επένδυσης. Για παράδειγμα δεν έχει ακόμη εκδοθεί η διοικητική πράξη που θα καθορίζει και θα εφαρμόζει το πλαίσιο για την έκδοση της οικοδομικής άδειας.

Επιπλέον, σε αυτό το διάστημα, βρεθήκαμε δέσμιοι από επτά δικαστικές προσφυγές: Και οι επτά απορρίφθηκαν στην ολότητά τους, από το Μάιο του 2012, με την τελευταία διαδικασία να ολοκληρώνεται προ ολίγων ημερών. Εχουμε βρεθεί επίσης δέσμιοι μιας δαιδαλώδους γραφειοκρατίας, πολλαπλών ασαφειών του νόμου, μεγάλου αριθμού αρχών που θα πρέπει να εκφράσουν άποψη".

Η επένδυση της NCH Capital στην Κασσιόπη αφορά τη δημιουργία μικτού τουριστικού θερέτρου πολυτελείας κι "ενσυνείδητα", όπως ανέφερε ο κ. Σάντης "ολο το προσωπικό το οποίο εργάζεται για το έργο, εσωτερικοί κι εξωτερικοί συνεργάτες, μελετητές, αρχιτέκτονες κ.α. είναι Ελληνες.

Ελλάδα είναι μία εξαιρετικά όμορφη χώρα και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για επενδυτικούς σκοπούς δυστυχώς όμως λείπει η αποφασιστικότητα. Είναι αλήθεια ότι δεν μπορεί κανείς να προβλέψει τα πάντα πρίν να ξεκινήσει μία επένδυση. Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός από έναν και μόνον φορέα, ο οποίος θα έχει την εμπιστοσύνη της ελληνική Πολιτείας και θα έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει άμεσα αποφάσεις" .

Keywords
Τυχαία Θέματα