Air France-KLM: Στα €590 εκατ. τα λειτουργικά έσοδα το 2017

Βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα εμφάνισε ο όμιλος Air France-KLM το 2017. Συγκεκριμένα, ο όμιλος ανακοίνωσε αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 3,2% και της εμπορευματικής κίνησης κατά 5,3%, ενίσχυση της χωρητικότητας κατά 2% (με αντίστοιχη αύξηση των προσφερόμενων χιλιομετρικών θέσεων) και αύξηση των μοναδιαίων εσόδων κατά 1,8%

Τα μοναδιαία κόστη αυξήθηκαν κατά 0,2%, έχοντας ως στόχο προϋπολογισμού το -1,5%

Το τελευταίο τρίμηνο του 2017 χαρακτηρίστηκε από λειτουργικά κέρδη €44 εκατ., σταθερά σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Οι συνολικές πωλήσεις στον

τομέα των επιβατικών αερομεταφορών ήταν λιγότερο δυναμικές προς το τέλος του έτους. Η εμπορευματική κίνηση αντίθετα, παρουσίασε θετική αύξηση της δραστηριότητας την περίοδο αυτή.

Τα λειτουργικά έσοδα του ομίλου Air France αυξήθηκαν κατά €218 εκ. στα €590 εκατ. σε σύγκριση με το 2016, σε ένα γενικά δυναμικό περιβάλλον που συνδυάστηκε με την εξαιρετική απόδοση από την πλευρά των ομάδων πωλήσεων. Το λειτουργικό περιθώριο ανήλθε στο 3,7%, βελτιωμένο κατά 1,3 μονάδες, αλλά εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με τους βασικούς ανταγωνιστές (με αντίστοιχο περιθώριο μεταξύ 8 και 12%). Το καθαρό αποτέλεσμα ήταν βελτιωμένο στα -€274 εκατ.

Ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα €25,8 δισ. το 2017 σε σύγκριση με τα €24,8 δισ. το 2016, αυξημένος κατά 3,8%. Η ανάκαμψη στην επιβατική κίνηση (+5% στην συνολική παραγωγή χιλιομετρικών επιβατών), η βελτίωση των μοναδιαίων εσόδων (+2%) καθώς και η δύναμη του δικτύου και η αποτελεσματικότητα των εμπορικών πρωτοβουλιών συντέλεσαν στην αύξηση του ετήσιου κύκλου εργασιών.

Η αύξηση στα μοναδιαία κόστη οφείλεται κυρίως στην χαμηλότερη συνεισφορά του κλάδου συντήρησης, τα πρόσθετα κόστη της HOP! (λειτουργικές εντάσεις και ανταγωνισμός) και της αύξησης στις αποζημιώσεις των πελατών.

Το κόστος προμήθειας καυσίμων για το 2017 είναι σχεδόν ίδιο με του 2016.

Προβλέψεις για το 2018

Στο γενικό πλαίσιο της δυναμικής της αεροπορικής βιομηχανίας, ο ανταγωνισμός μεγαλώνει και το κόστος καυσίμων πρόκειται να αυξηθεί το 2018. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο όμιλος πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειές του για μείωση στα μοναδιαία κόστη και αύξηση στο λειτουργικό περιθώριο, ώστε να είναι πιο κοντά σε αυτό των άλλων ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά του.

Keywords
Τυχαία Θέματα