Agile Agriculture Technologies: Η startup και τα χωράφια της

Toυ Διονύση Αντωνέλλου

Η Agile Agriculture Technologies ΙΚΕ, ιδρύθηκε από δύο 25χρονους, τον Δημήτρη Ευαγγελόπουλο και τον Γιώργο Βαρβαρέλη, Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς και Μηχ. Η/Υ, δραστηριοποιείται στον τομέα της ευφυούς γεωργίας ή όπως συνηθίζεται στο εξωτερικό να ονομάζεται, γεωργίας ακριβείας και ήρθε για να αλλάξει τον τρόπο διαχείρισης της γεωργίας στην Ελλάδα.

Αναπτύσσοντας αυτοματισμούς και υπηρεσίες που στοχεύουν στη μείωση του κόστους παραγωγής και ταυτόχρονα την αύξηση της απόδοσης των καλλιεργειών, η

Agile Agriculture Technologies μέσω της χρήσης αισθητήρων και συστημάτων υψηλής τεχνολογίας συλλέγει δεδομένα από τον αγρό, αναλύει τα δεδομένα αυτά και καταλήγει σε ακριβείς και έξυπνες αποφάσεις σχετικά με τις βασικές καλλιεργητικές φροντίδες όπως είναι η λίπανση, η άρδευση κα.

Ο Δημήτρης Ευαγγελόπουλος σε πειραματικό αγρό της Alfa Seeds A.B.E.E. πραγματοποιώντας χαρτογράφηση σύσταση εδάφους για τα πειράματα μέτρησης της απόδοσης του συστήματος EyeQ

Όπλο του Δημήτρη και του Γιώργου για την επίτευξη αυτής της πρόκλησης είναι το γεγονός ότι εκτός από Μηχανικοί είναι και γεωργοί οι ίδιοι.

«Μέσα στην πάροδο των ετών παρατηρήσαμε πως όλες σχεδόν οι καλλιεργητικές εργασίες εκτελούνταν "με το μάτι'', χωρίς καμία ακρίβεια, χωρίς λήψη δεδομένων, και όλες οι αποφάσεις βασιζόταν στην κρίση ή την εμπειρία του παραγωγού, (η οποία φυσικά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμάται) και δυστυχώς σε αρκετές περιπτώσεις με βάση τη μίμηση!», σημειώνει στο newmoney.gr ο Δημήτρης Ευαγγελόπουλος.

Ο Γιώργος Βαρβαρέλης στα γραφεία της Agile Agriculture Technologies στη Λεωφόρο Συγγρού 190, στην Καλλιθέα Αττικής

Αυτές οι παρατηρήσεις τους οδήγησαν στην αναζήτηση των απαραίτητων τρόπων, μεθόδων και εξοπλισμού για να μπορέσουν να χαρτογραφήσουν τα χωράφια τους και να αναπτύξουν λύσεις από τις οποίες θα μπορούσε να επωφεληθεί το σύνολο των παραγωγών.

Αυτή η προσπάθεια κατέληξε στη δημιουργία του πρώτου προϊόντος της Agile Agriculture Technologies, ενός συστήματος διαφοροποιημένης λίπανσης για καλλιέργεια από δημητριακά το οποίο στην καινούργια καλλιεργητική περίοδο 2016-2017 θα δοκιμαστεί εκτενώς σε έκταση 1000 στρεμμάτων σε 3 διαφορετικές περιοχές όπου καλλιεργούνται διαφορετικές ποικιλίες σιτηρών.

Ένας τομέας στον οποίο δηλώνει παρούσα η Agile Agriculture Technologies είναι το "ίντερνετ" των πραγμάτων, δηλαδή όπως σημειώνει ο Γιώργος Βαρβαρέλης, η προσπάθεια δημιουργίας δικτύων διασυνδεμένων συσκευών οι οποίες θα έχουν άμεση επικοινωνία μεταξύ τους, θα ανταλλάσσουν δεδομένα και θα εκτελούν εργασίες με πιο «έξυπνο» τρόπο σε σχέση με παλιότερα.

«Εκτιμούμε ότι το Internet of Things αποτελεί επανάσταση στον χώρο της τεχνολογίας, δεδομένου ότι φέρνει τεράστιες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούσαμε συσκευές για την επίλυση καθημερινών προβλημάτων», υπογραμμίζει.

«Φυσικά ο γεωργικός τομέας, και ειδικά στην Ελλάδα, ακολουθεί την τάση αυτή με κάποια σχετική καθυστέρηση αλλά είμαι σίγουρος ότι είναι θέμα χρόνου να αφομοιωθεί αυτή η τεχνολογία και στον ελληνικό αγρό», υπερθεματίζει ο Δημήτρης Ευαγγελόπουλος.

«Για παράδειγμα, αισθητήρες που εγκαθίστανται σε έναν αγρό δίνουν τη δυνατότητα να λάβουμε λεπτομερείς χάρτες με χαρακτηριστικά ποιότητας/σύστασης εδάφους, οξύτητας, θερμοκρασίας, υγρασίας εδάφους, μετεωρολογικά δεδομένα και άλλα χρήσιμα στοιχεία που θα διευκολύνουν τον παραγωγό να λάβει τη σωστή απόφαση για μια καλλιεργητική φροντίδα όπως για παράδειγμα για το αν πρέπει να ποτίσει ή όχι», λέει στο newmoney.gr.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς της Agile Agriculture Technologies οι παραγωγοί μέσω του internet των πραγμάτων, έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν απομακρυσμένα την κατάσταση των μηχανημάτων τους, των αγρών και των αποθηκευμένων προϊόντων τους και μπορούν ακόμα να κάνουν και στατιστικές προβλέψεις για τις καλλιέργειές τους.

Σκεφτείτε, λένε ο Δημήτρης και ο Γιώργος, αν σε όλα τα παραπάνω προστεθεί και η χρήση δορυφόρων για παρακολούθηση και καταγραφή δεδομένων θρέψης των φυτών με σκοπό φυσικά την αύξηση παραγωγής, μείωση του κόστους, βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων και προστασία του πολύτιμου περιβάλλοντος.

«Είναι βέβαια αρκετά εύκολο, με αλόγιστη ή «κακή» χρήση, αυτό το τόσο χρήσιμο εργαλείο να λειτουργήσει εις βάρος μας», συμπληρώνουν.

«Οι δορυφόροι και τα πτητικά μέσα, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αντικαταστήσουν την φυσική επαφή με τον αγρό και την παρατήρηση που κάνει το έμπειρο μάτι του παραγωγού ο οποίος μπορεί να "αισθάνεται" τις ανάγκες της γης του. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αυτή η πολύτιμη ικανότητα θα ατονούσε και τα αποτελέσματα ίσως μπορείτε να τα φανταστείτε», υπογραμμίζει ο Γιώργος.

Πώς μπορεί όμως η συγκεκριμένη τεχνολογία να αυξήσει το εισόδημα κάποιου; Εδώ η Agile Agriculture Technologies απαντά με το σύστημα διαφοροποιημένης λίπανσης EyeQ.

Με τη χρήση του συστήματος διαφοροποιημένης λίπανσης που αναπτύσσει η Agile Agriculture Technologies μια σειρά αισθητήρων αξιολογεί την κατάσταση της θρέψης των δημητριακών. Τα δεδομένα εισέρχονται σε ένα «έξυπνο» ελεγκτή ο οποίος αποφασίζει πόσο λίπασμα απαιτείται να εφαρμοστεί στην ζώνη από την οποία διέρχεται ο παραγωγός εκείνη τη στιγμή. Με βάση την απόφαση αυτή, δίνεται εντολή στον λιπασματοδιανομέα και προσαρμόζεται η ροή του λιπάσματος.

Χάρτης Εδαφολογικής Σύστασης σε αγρό 50 στρεμμάτων στον Αγ. Δημήτριο Μαγνησίας. Με Σκούρο Μωβ/Ροζ χρώμα παρουσιάζονται οι περιοχές του αγρού όπου το χώμα έχει σύσταση αργιλώδη ενώ με πράσινο/γαλάζιο, περιοχές που έχουν πιο αραιή σύσταση (αμμώδη) Ο χάρτης επαληθεύεται παρατηρώντας την δορυφορική φωτογραφία του ίδιου αγρού.

ΧΑΡΤΗΣ ΘΡΕΨΗΣ με σκούρο πράσινο/μπλε παρουσιάζονται οι περιοχές εντός ενός αγρού με καλή θρέψη ενώ με ανοιχτό πράσινο/κίτρινο/πορτοκαλί οι περιοχές με κακή θρέψη. Ο Αγρός είναι έκτασης 40 στρεμμάτων στο Περίβλεπτο Μαγνησίας

Όπως είναι φυσικό Γιώργος και Δημήτρης δεν μπορούσαν να μην αναφερθούν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει για αναπτυχθεί μία νέα εταιρεία στην Ελλάδα;

«Είναι ένα θέμα που έχει πολυσυζητηθεί αλλά δυστυχώς δεν έχουν γίνει ενέργειες για να βελτιωθούν οι συνθήκες», σημειώνει ο Γιώργος.

«Οι φορολογικές απαιτήσεις είναι εξωπραγματικά υψηλές και το κλίμα αβεβαιότητας είναι έντονο. Μια νεοφυής εταιρεία όπως η δική μας, απαιτεί λήψη επενδύσεων και στρατηγικών συνεργασιών από εταιρείες τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού για να αναπτύξει τα προϊόντα της. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει εύκολα δεδομένου ότι οι ξένοι επενδυτές είναι σίγουροι πως μια πιθανή φορολογική αλλαγή στην Ελλάδα, θα εκτροχιάσει ακόμα και την πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη που έχουν κάνει από κοινού στο σχεδιασμό της επένδυσης. Αυτό καθιστά τη συνεργασία, πολύ δύσκολη ή ακόμα και απαγορευτική», λέει.

Kαι εδώ δημιουργείται το εύλογο ερώτημα. Γιατί να μείνει στην Ελλάδα μία επιχείρηση που υπό άλλες συνθήκες και σε κάποιες άλλες χώρες θα ήταν περιζήτητη;

«Μένουμε στην Ελλάδα διότι αγαπάμε τη χώρα μας, είμαστε φύσει αισιόδοξοι, και θέλουμε με την δυνητική μας εξέλιξη να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της χώρας μας στο μικρό ποσοστό που ίσως μας αναλογεί», σημειώνουν με νόημα.

«Στην Ελλάδα έχουμε πολύ καλούς μηχανικούς και γεωπόνους με άριστα μυαλά και εκπαίδευση με τους οποίους θέλουμε να συνεργαστούμε. Παρ' όλα αυτά, αν έρθει ποτέ η ώρα να διαλέξουμε ανάμεσα στην επιβίωση ή μη της εταιρείας μας και κατ' επέκταση του οράματός μας, είναι αρκετά πιθανό να ακολουθήσουμε κι εμείς την τάση», συμπληρώνουν οι νέοι Έλληνες επιστήμονες.

Η Agile Agriculture Technologies I.K.E. σε συνεργασία με την Alfa Seeds A.B.E.Ε., προσδοκά να προσφέρει στους Έλληνες παραγωγούς, την δυνατότητα να γνωρίσουν τα προνόμια που ενέχουν οι πρακτικές αειφόρου και ευφυούς γεωργίας, αυξάνοντας την παραγωγή τους, μειώνοντας τις εισροές, βελτιώνοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων τους, ενώ ταυτόχρονα, προστατεύοντας το πολύτιμο περιβάλλον.

Ο Γιώργος και ο Δημήτρης δεν ξεχνούν να αναφέρουν τον καταλυτικής σημασίας ρόλο στη διεξαγωγή των πειραμάτων του Εργαστηρίου Γεωργικής Μηχανολογίας του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο, όπως λένε «με το έμψυχο δυναμικό και τον εξοπλισμό που διαθέτει, κατέχει τον σχεδιασμό και την πλήρη επιστασία των μετρήσεων που θα λάβουν χώρα».

Keywords
Τυχαία Θέματα