Aegean: Αμεσα οι αποφάσεις για την παραγγελία των νέων αεροσκαφών

Της Στεφανίας Σούκη

Στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων για την επιλογή ενός από τους δύο βασικούς κατασκευαστές αεροσκαφών jet νέας γενιάς, που θα αποτελέσουν τον κορμό του στόλου του για την επόμενη τουλάχιστον δεκαετία βρίσκεται η διοίκηση του ομίλου Aegean. Η εν λόγω απόφαση αναμένεται το αμέσως προσεχές διάστημα, με τον όμιλο να στοχεύει στη σημαντική αναβάθμιση του προϊόντος

και των υπηρεσιών του, επενδύοντας σε αεροσκάφη νέας τεχνολογίας με σημαντικά οφέλη σε εξοικονόμηση κόστους καυσίμου και συντήρησης καθώς και περιθωρίων δραστηριοποίησης και διείσδυσης σε νέες αγορές.

Στην έκθεσή της για τα αποτελέσματα του 2017 και τις προοπτικές για το τρέχον έτος, η διοίκηση επισημαίνει τα υπέρ και τα κατά της φετινής χρονιάς. Από τη μία πλευρά, η διοίκηση στέκεται στην σταδιακή βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών, τις νέες επενδύσεις στην Αττική (σ.σ. με δεδομένο ότι η Αθήνα αποτελεί το βασικό «κόμβο» για τον όμιλο), αλλά και τη θετική δυναμική στις βασικές ευρωπαϊκές τουριστικές αγορές για την Ελλάδα.
Από την άλλη, οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή μας παραμένουν ευαίσθητες, την ίδια στιγμή που η έντονη εποχικότητα εξακολουθεί να προβληματίζει τους τουριστικούς φορείς, ενώ η όξυνση του ανταγωνισμού ενδέχεται να επηρεάσει τους μέσους ναύλους σε περίπτωση που η αύξηση στη ζήτηση δεν είναι αρκετή για να εξισορροπήσει την επιπλέον χωρητικότητα.

Αναλυτικότερα, όπως επισημαίνει η διοίκηση των κ.κ. Ε. Βασιλάκη, από τη θέση του αντιπροέδρου και του κ. Δ. Γερογιάννη από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, πέραν της σταδιακής βελτίωσης των μακροοικονομικών συνθηκών, μια σειρά σημαντικών αναπτυξιακών έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη με ορίζοντα 2-4 ετών ή πρόσφατα ολοκληρώθηκαν, αναμένεται να συνεισφέρουν θετικά τόσο στο ΑΕΠ όσο και στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας.

Ενδεικτικά αναφέρεται η ανάπτυξη του παράκτιου μετώπου της Αττικής, οι περαιτέρω επενδύσεις σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της Αττικής, τις επενδύσεις στον ΟΛΠ και φυσικά η επένδυση στις εγκαταστάσεις του πρώην Αερολιμένα Ελληνικού. «Οι επενδύσεις αυτές σταδιακά μετασχηματίζουν το προϊόν και της ελκυστικότητα της Αθήνας και αυξάνουν το δυναμικό για την περαιτέρω προσέλκυση και άνοδο των τουριστικών ροών ενώ παράλληλα δημιουργούν τις συνθήκες για την μερική άμβλυνση της έντονης εποχικότητας στην ζήτηση», όπως επισημαίνεται.

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν μια αισιοδοξία για τις μακροπρόθεσμες εξελίξεις, όμως μια μακρά σειρά θεμάτων γύρω από την Δ' Αξιολόγηση πρέπει να λυθούν, προτού αυτή να ολοκληρωθεί και ακόμα δεν μπορεί να εκτιμηθεί αν θα απαιτηθούν επιπλέον μέτρα δημοσιοοικονομικής προσαρμογής και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις τους.

Πέρα από τις εξελίξεις στο μέτωπο της ελληνικής οικονομίας, η θετική δυναμική στις βασικές ευρωπαϊκές οικονομίες λειτουργεί επίσης υποστηρικτικά στην δυναμική του ελληνικού τουρισμού.

Παράλληλα όμως, οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή παραμένουν εξαιρετικά ευαίσθητες, δημιουργώντας δυνητικούς κίνδυνους όπως για παράδειγμα την ανησυχία για τη μελλοντική πορεία προσφυγικών ροών προς την χώρα μας.

Αρκετά σημαντική θα είναι και η εξέλιξη της τιμής του πετρελαίου κατά το 2018, που και θα φανούν τα αποτελέσματα της μείωσης της παραγωγής από χώρες του OPEC, στα πλαίσια όμως ενός γενικότερου περιβάλλοντος μειωμένου κόστους εξόρυξης από τους νέους παραγωγούς.

Παρ' ότι η εταιρία συνάπτει συμβόλαια αντιστάθμισης, μια σημαντική και απότομη αύξηση των τιμών, εκτός από την αύξηση του κόστους του αεροπορικού καυσίμου, θα έχει και αρνητικές συνέπειες για το διαθέσιμο εισόδημα των επιβατών της.

Ιδιαίτερης σημασίας για τον όμιλο παραμένει η λειτουργική ποιότητα και ανταγωνιστικότητα των ελληνικών αεροδρομίων. «Η βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών των αεροδρομίων που διαχειρίζεται η Fraport, μετά από μια μεταβατική περίοδο, θα βελτιώσει περαιτέρω την ελκυστικότητα των προορισμών και τις λειτουργικές παραμέτρους των πτήσεων που εκτελούνται από και προς αυτά τα αεροδρόμια, αλλά φυσικά αναμένεται και η σταδιακή αύξηση του κόστους», αναφέρεται στην έκθεση.

Είναι θετικό ωστόσο πως για πολλές από τις κατηγορίες χρεώσεων οι μέγιστες προσαυξήσεις καθορίζονται από τη σχετική σύμβαση παραχώρησης και είναι σημαντικά χαμηλότερες από αυτές του αεροδρομίου της Αθήνας. Σε ότι αφορά το περιβάλλον ζήτησης για το 2018, οι πρώτες ενδείξεις για την καλοκαιρινή περίοδο διαφαίνονται θετικές.

Η αγορά όμως εξακολουθεί να παρουσιάζει έντονη εποχικότητα, με τον όμιλο να παραμένει σημαντικά εξαρτημένος από την πορεία των αφίξεων κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του έτους, με το πρώτο και τελευταίο τρίμηνο του έτους να παραμένουν τα πιο αδύναμα τρίμηνα.

Σε ότι αφορά το ανταγωνιστικό περιβάλλον, η χωρητικότητα από τρίτους αερομεταφορείς διαφαίνεται αυξημένη για το 2018, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό δίκτυο, γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει τους μέσους ναύλους σε περίπτωση που η αύξηση στη ζήτηση δεν είναι αρκετή για να εξισορροπήσει την επιπλέον χωρητικότητα.

Δεδομένων των παραπάνω προκλήσεων η εταιρία θέτει μια σειρά από προτεραιότητες:

-Τη διατήρηση και βελτίωση της προϊοντικής διαφοροποίησης σε όλες τις φάσεις παροχής της υπηρεσίας και κυρίως σε ότι αφορά το επίπεδο εξυπηρέτησης κατά την πτήση που αποτελεί κατά τις μετρήσεις και τις διεθνείς βραβεύσεις το βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Εταιρίας

- Την περαιτέρω ενίσχυση της βάσης της Αθήνας με την προσθήκη νέων προορισμών που βελτιώνουν τις επιλογές των επιβατών αλλά και των ροών δικτύου

-Την προσπάθεια για σταδιακή βελτίωση της απασχόλησης του στόλου κατά τους χειμερινούς μήνες και παράλληλη αύξηση των πληροτήτων με συμφωνίες που θα επιτρέψουν η ενέργεια αυτή να είναι θετική

-Την ενίσχυση της Αθήνας ως κόμβου διασύνδεσης/μετεπιβίβασης, γεγονός που συμβάλλει στη μερική άμβλυνση της εποχικότητας

-Τη διατήρηση ανταγωνιστικής δομής κόστους, με ιδιαίτερη έμφαση στο μακροπρόθεσμο περιορισμό του κόστους χρήσης των αεροσκαφών

-Τη δημιουργία επιπλέον εσόδων ανά επιβάτη από τη διακριτή τιμολόγηση επιπρόσθετων υπηρεσιών, προσφέροντας κατά αυτόν τον τρόπο περισσότερες επιλογές στους επιβάτες, καθώς και στην αύξηση των πωλήσεων υπηρεσιών τρίτων

-Την περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση του προγράμματος πιστότητας, με σημαντικές νέες συνεργασίες όπως τράπεζες και άλλους μεγάλους οργανισμούς που δίνουν πλεονεκτήματα στους επιβάτες και έσοδα στην εταιρεία

Keywords
Τυχαία Θέματα