APEC: Δέσμευση των ηγετών να συνεχίσουν την οικονομική ολοκλήρωση

Οι ηγέτες των χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού αναμένεται ότι θα επαναβεβαιώσουν σήμερα από τη Λίμα του Περού τη βούλησή τους να εντείνουν τις εμπορικές συναλλαγές τους, παρά τα μέτρα προστατευτισμού που έχει ανακοινώσει ότι θα επιβάλλει ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Οι ηγέτες των 21 χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) συνεδρίασαν κεκλεισμένων των θυρών το πρωί, μαζί με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου να εξετάσουν τις προκλήσεις

της παγκόσμιας οικονομίας.

Στην τελική διακήρυξη της συνόδου αναμένεται ότι θα επαναδιατυπώνεται η βούληση των χωρών να συνεχίσουν την οικονομική ολοκλήρωσή τους αίροντας τους εμπορικούς φραγμούς.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, που επικαλείται ένα προσχέδιο αυτής της διακήρυξης, οι ηγέτες θα δεσμευτούν "να διατηρήσουν ανοιχτές τις αγορές και να αγωνιστούν ενάντια σε κάθε μορφή προστατευτισμού", να μην υποτιμήσουν τα εθνικά νομίσματά τους "για λόγους ανταγωνισμούη" και να εργαστούν για τη δημιουργία, μακροπρόθεσμα, μιας Ζώνης ελευθέρου εμπορίου της Ασίας και του Ειρηνικού.

Οι χώρες της ζώνης της Ασίας και του Ειρηνικού, οι οποίες έχουν ωφεληθεί περισσότερο από την παγκοσμιοποίηση, αντιπροσωπεύουν το 60% του παγκόσμιου εμπορίου και το 40% του πληθυσμού του πλανήτη. Εκτιμούν ότι η επιστροφή του προστατευτισμού θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των εμπορικών συναλλαγών ενώ θα φρενάρει και την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Καθώς εκφράζονται φόβοι για "τις εντεινόμενες αντιδράσεις στην παγκοσμιοποίηση" τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη και για "την ανάδυση προστατευτικών τάσεων", θα επιμείνουν ότι είναι αναγκαίος ένας "δικαιότερος επιμερισμός των ωφελημάτων" της παγκοσμιοποίησης "σε όλα τα κοινωνικά στρώματα".

Keywords
Τυχαία Θέματα