AFP: Ελλάδα, το χρονικό μίας προαναγγελθείσας ήττας

Η εκ βάθρων αλλαγή του Αλέξη ΤσίπραΜνημόνιο, περικοπές, φόροι και ανεργία μαστίζουν τους Έλληνες - «Ο κόσμος έχει αρχίσει να θυμώνει με τον Τσίπρα», τονίζουν πολιτικοί αναλυτές – Η οικονομία σταθερά σε κλοιό ύφεσης

Ένα χρόνο μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου και αφού είχε προηγηθεί ένας

«πόλεμος» με τους πιστωτές, η Ελλάδα παραμένει μία χώρα που βρίσκεται στον... αέρα, με εκατ. πολίτες να είναι άνεργοι και το μέλλον μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο, όπως σημειώνει δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο «το καλοκαίρι του 2015, ο νεαρός, αριστερός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε μία δύσκολη μάχη με Ε.Ε, ΕΚΤ και ΔΝΤ. Για πέντε μήνες, ο Τσίπρας και ο «επιθετικός» υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, οδήγησαν Ευρώπη και Ελλάδα στα όριά τους, καθώς ζητούσαν από τους πιστωτές να χαλαρώσουν τους όρους που είχαν τεθεί στη χώρα από τα δύο προηγούμενα μνημόνια, το 2010 και το 2012».

Όμως, συνεχίζει το AFP, Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ σκλήρυναν τη στάση τους, η κρίση στην Ελλάδα γιγαντώθηκε και εμφανίστηκε μία τραπεζική κρίση. Ο Τσίπρας, αντί να κάνει πίσω, άφησε άφωνους τους πάντες, προκηρύσσοντας δημοψήφισμα και ζητώντας από τους πολίτες να ταχθούν είτε υπέρ είτε κατά των προτάσεων των πιστωτών.

Στις 5 Ιουλίου 2015 το 62% των Ελλήνων απέρριψε την πρόταση των πιστωτών.

Η υποταγή του Τσίπρα και οι Ευρωπαίοι

Αν και είχε την εντολή σχεδόν όλων των Ελλήνων, ο Τσίπρας τελικά υποχώρησε, ίσως γιατί ο κίνδυνος ενός Grexit ήταν πολύ υψηλός.

Αντίθετα, κάνοντας μία στροφή 360 μοιρών, έδιωξε τον Βαρουφάκη και τον αντικατέστησε με τον περισσότερο ήπιο Ευκλείδη Τσακαλώτο και μία εβδομάδα αργότερα υπέγραψε το τρίτο κατά σειρά μνημόνιο.

Μία συμφωνία για παροχή 86 δισ. ευρώ εντός της επόμενης 3ετίας, με αντίτιμο αυξήσεις φόρων, συνταξιοδοτική και ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Μία συμφωνία τόσο σκληρή που αναγκάστηκε να υπογράψει ο Τσίπρας, με κάποιους να χαρακτηρίζουν την όλη διαδικασία ως «πραξικόπημα».

Από τότε μέχρι σήμερα η Ελλάδα προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κοινωνική αναστάτωση αλλά και τις συνέπειες της προσφυγικής κρίσης, ενώ ο Τσίπρας προσπαθεί να πείσει ότι διατηρεί ακόμη τις αριστερές αρχές του.

«Η Ελλάδα έφθασε σε ένα ορόσημο», υποστήριξε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM, είναι λιγότερο αβρός, καθώς παραπονιέται για τους εννέα μήνες που χρειάστηκαν μέχρις ότου ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.
Ορισμένοι άλλοι τονίζουν ότι το παιχνίδι πόκερ που παίχθηκε, τελικά έπληξε την εμπιστοσύνη και κυρίως αυτή προς τον τραπεζικό κλάδο.

Ο Τσίπρας επιμένει ότι έμεινε πιστός στις αρχές του, έχοντας αντιμετωπίσει σημαντικές κριτικές από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Τον προηγούμενο μήνα περιέγραψε το «Όχι» στο δημοψήφισμα, ως « κορυφαία πράξη αντίστασης στο ευρωιερατείο της λιτότητας, αλλά και στο κατεστημένο που σχεδίαζε το πνιγμό της χώρας προκειμένου να επιστρέψει. Ένα χρόνο μετά, συνεχίζουμε με ψηλά το κεφάλι».

Σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα Γιώργο Σεφερτζή «αυτός ο τρόπος σκληρής διαπραγμάτευσης, με την όλη διαδικασία να διαρκεί τόσο πολύ, είναι το μεγαλύτερο λάθος που έγινε ποτέ».

Ο κλοιός ύφεσης

Σύμφωνα με την Κομισιόν η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος 0,3%. «Η κυβέρνηση εφαρμόζει λύσεις που τις επιτάσσει η ιδεολογία της», υποστηρίζει ο Θ. Φορτσάκης, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Φορτσάκης διαφωνεί με την απόφαση του κ. Τσίπρα να αυξήσει τους φόρους αντί να προχωρήσει σε μείωση δαπανών, προκειμένου να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του μνημονίου. Ο κ. Φορτσάκης υποστηρίζει ότι «λυπάμαι για τους φίλους μας Ευρωπαίους που συμφώνησαν σε αυτό το ψεύτικο πλάνο αναδιάρθρωσης».

Αρκετοί, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ αλλά και του διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα, θεωρούν ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 είναι ανέφικτος.

Οι περικοπές που έκανε η κυβέρνηση και οι αυξήσεις φόρων έχουν αλλάξει τα δεδομένα. «Ο κόσμος άρχισε να θυμώνει με τον Τσίπρα», τονίζει ο κ. Σεφερτζής, αλλά «δεν συμπαθεί ούτε τους αντιπάλους του. Υπάρχει μία γενικευμένη κατάθλιψη αλλά καμία διάθεση για έντονες αντιδράσεις, καθώς ο κόσμος δεν φαίνεται να πιστεύει στην... επανάσταση»....

Σοφ. Ζαφ.

Keywords
Τυχαία Θέματα