2014: Η μεγάλη ανατριχίλα έρχεται

Eνα απόγευμα πήγα να αγοράσω ξυραφάκια και αφρό ξυρίσματος. Εκαναν 7,5 ευρώ. «2.500 παλαιές δραχμές» είπα αυθόρμητα στην κοπέλα που ήταν στο ταμείο. «Εγώ δεν έχω δουλέψει με δραχμές, κύριε», μου είπε. «Πώς πέρασαν τα χρόνια», σκέφτηκα, για να επανέλθει εκείνη την ίδια στιγμή. «Νομίζω ότι θα είναι καλύτερα με δραχμές, γιατί μου είπαν ότι με το ευρώ ακρίβυναν όλα και οι μισθοί έχουν γυρίσει στην εποχή της δραχμής!».

«Οπα», λέω από μέσα μου, «το ακούσαμε κι αυτό». Δεν πέρασαν λίγες μέρες και κάθομαι να μιλήσω με έναν συνεργάτη, επιτυχημένο επαγγελματία στον τομέα των χρηματοοικονομικών. «Ακου

κάτι», μου λέει, «ας μη μένουμε σε επίπλαστα διλήμματα. Το δίλημμα του ευρώ δεν υπάρχει γιατί απλά δεν έχουμε ευρώ. Το πετρέλαιο, για παράδειγμα, είναι πολύ ακριβό. Για τις καταθέσεις τι να πούμε; Είναι σαν να μας τις έχουν δεσμεύσει έμμεσα, ακόμα και τώρα, άρα αυτά που δεν θέλαμε να μας συμβούν έχουν ήδη συντελεστεί».

Υπάρχει και ο αντίλογος από τραπεζίτη: «Αυτοί που κάνουν τζάμπα αντιπολίτευση και είναι τζάμπα μάγκες απέναντι στους Γερμανούς ποιοι είναι; Ποιοι βάζουν τα λεφτά τώρα στην Ελλάδα και, άρα, ποιοι έχουν λόγο; Πάντως όχι όσοι επιχειρηματίες έχουν αρχίσει να παίζουν ένα πονηρό παιχνίδι, διότι αυτοί βγάζουν λεφτά, δεν βάζουν. Και τα βγάζουν έξω αφήνοντας τις επιχειρήσεις τους να χρεοκοπήσουν».
Οπτικές γωνίες από τελείως διαφορετικά επίπεδα, αλλά όλες με προσπάθεια τεκμηρίωσης. Για τον λόγο αυτό και το 2014 θα είναι δίχως άλλο η χρονιά της Big Chill για την ελληνική κοινωνία. Μια χρονιά που θα οδηγήσει σε αναπόφευκτα ξεκαθαρίσματα, όπου οι κρυμμένοι δαίμονες θα βγουν στην επιφάνεια και είναι πολύ πιθανό να φέρουν μια ακόμα πράξη με απροσδόκητη εξέλιξη για το ελληνικό θρίλερ.
Αν οι πολιτικές μετρήσεις επιβεβαιώσουν το προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ με νούμερα που θα κάνουν «μπαμ» στις ευρωεκλογές, είναι άγνωστο το τι μέλλει γενέσθαι σε ένα μπρα ντε φερ Τσίπρα - Μέρκελ, και, κυρίως, πώς θα προεξοφλήσουν οι δυνάμεις της οικονομίας μια τέτοια εξέλιξη. Αν και κάποιοι μιλούν για ανοιχτές γραμμές της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τους επιχειρηματικούς ομίλους, αυτό δεν σημαίνει ότι όσοι αρχίσουν να αισθάνονται τις αβεβαιότητες μιας ανατροπής της σημερινής τάξης θα αντιδράσουν ψύχραιμα.

Αλλοι λένε ότι το σημερινό μαρτύριο της σταγόνας δεν εγγυάται τίποτε, ενώ υπάρχει και η μερίδα που πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έρθει ώστε να πάψει να αποτελεί εν δυνάμει απειλή, για να δούμε πού θα κάτσει το πράμα. Μπορεί βέβαια τίποτε από αυτά να μη γίνει. Ωστόσο οι ορθολογικές προσδοκίες πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους όλα τα πιθανά σενάρια.

Η σημερινή συνθήκη, πάντως, δεν λειτουργεί και δεν οδηγεί εκεί όπου ήταν στόχοι και προσδοκίες. Η τρόικα θα γυρίσει έχοντας άποψη ακόμα και για το πόρισμα της BlackRock - προφανώς για να προσδιορίσει όσο αυστηρότερα μπορεί τα διαθέσιμα του ΤΧΣ για το χρηματοδοτικό κενό. Είναι προφανές ότι ο επόμενος εκβιασμός θα έχει να κάνει με τη δόση που έπεται και την αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων της άνοιξης, που θα πέσει πάνω στις ευρωεκλογές.

Ας μην τρέφουμε, λοιπόν, αυταπάτες για το 2014. Η μεγάλη ανατριχίλα έρχεται και αυτή τη φορά ο καθένας θα υποστεί τις συνέπειες των αποφάσεών του και στη συνέχεια όλοι από κοινού. Η διγλωσσία δεν θα έχει πια λόγο ύπαρξης.

Blogger Παναγιώτης Μπουσμπουρέλης
Keywords
Τυχαία Θέματα