«Τον Σεπτέμβριο περιμένουμε και δεύτερο εγγόνι»

Ο Ηλίας Μαμαλάκης μίλησε στο περιοδικό Λοιπόν και στην Ρενέ Σαραντινού για το διαφορετικό Πάσχα που θα περάσει φέτος και αποκάλυψε πως θα γίνει για δεύτερη φορά παππούς!

Το Πάσχα αυτό θα είναι διαφορετικό για όλους μας.
Εμείς δεν κάνουμε ποτέ εντυπωσιακά Πάσχα, εξαιτίας των καταστημάτων, έπρεπε να είμαστε πάντα εδώ, γιατί εξυπηρετούσαμε τα μαγαζιά, δεν τρέχαμε στα βουνά και στα λαγκάδια.

Την Κυριακή του Πάσχα κλείναμε νωρίς τα μαγαζιά, γιατί και ο κόσμος ψωνίζει νωρίς για να φάει. Μετά μαζευόμασταν στο σπίτι για φαγητό, όπου είχαμε αρνάκι με πατάτες στο φούρνο, μαρουλοσαλάτα, μυζήθρα, τζατζίκι, αβγά, τσουρέκι… κλασικά πράγματα.

Το φετινό πασχαλινό τραπέζι τι θα έχει στρωμένο για φαγητό;
Τα ίδια, το πασχαλινό μενού, όσων χρονών κι αν είσαι, θέλεις να είναι ο ίδιο, δεν μπορείς να φας συναγρίδα, ούτε κοκκινιστό μοσχάρι, το DNA σου είναι εθιμοτυπικά συνδεδεμένο με αυτό το κλασικό μενού, ενώ το επιδόρπιο έχει φραουλίτσες της εποχής.

Αυτή τη φορά θα κάνετε μόνοι σας Πάσχα, εσείς και η σύζυγός σας;
Θα έρθει και ο μεγάλος γιος της Ντορίτας, ο «γεροντοκόρος», που μένει ακριβώς από κάτω από εμάς. Η Ντορίτα θα μαγειρέψει το αρνάκι… βασικά κάνει σκόρδα με αρνάκι και όχι αρνάκι με σκόρδα. Το να στερηθείς για ένα μικρό διάστημα κάτι είναι εύκολο, άλλα είναι τα προβλήματα.

Ποιο είναι το Πάσχα που θυμάστε έντονα;
Πριν από πάρα πολλά χρόνια, προς το τέλος της 10ετίας του ’70, νέοι και ωραίοι, κανονίσαμε μια πολύ μεγάλη παρέα, 40 άτομα, να πάμε στον Αϊ-Γιάννη στο Πήλιο, να κάνουμε Πάσχα. Ανήμερα, είχαμε κανονίσει να ψήσουμε μόνοι μας με δύο αρνιά, είχαμε βρει το μέρος, έχοντας μια υποστήριξη από μια ψαροταβέρνα που θα μας έδινε πιάτα και τέτοια, που δεν δούλευε λόγω της ημέρας. Τότε έπιασε βροχή… εμείς βρήκαμε δύο παλιές σκάφες του πλυσίματος, βάλαμε μία πάνω από το αρνί και μία πάνω από τον ψήστη κι έτσι συνεχίσαμε απτόητοι. Το Πάσχα για εμάς τους Έλληνες είναι ίσως η μεγαλύτερη χριστιανική γιορτή, ακόμα και από τα Χριστούγεννα. Συνδυάζεται με την άνοιξη και τη φωτεινότητα, που είναι συνυφασμένη με το χαρακτήρα μας. Θα το στερηθούμε φέτος, θα γίνει αναστάτωση, θα στεναχωρηθούμε, θα θέλουν κάποιοι να πάνε στα χωριά τους, δεν θα τους αφήσουν και θα γίνουν διάφορα πράγματα που δεν θα είναι πολύ καλά. Δεν είμαστε μόνο εμείς, αλλά όλος ο πλανήτης, που πρέπει να κάνει υπομονή και κουράγιο. Πρέπει να περιορίσουμε τώρα τις απολαύσεις μας, για να τις έχουμε πολλά χρόνια μετά, κυρίως τα παιδιά και τα εγγόνια μας, αλλά και όσοι έρθουν στο μέλλον.

Ονειρευόσασταν φέτος να ήσασταν παρέα με τον εγγονό σας, καθώς είναι το πρώτο του Πάσχα;
Ναι, το ονειρευόμουν, αλλά επειδή θέλω να τον δω του χρόνου, του παραχρόνου δεν θα τον δω φέτος. Θα τον βάλω μέσα σε όλα τον εγγονό μου. Δεν θα του κάνω ποτέ «μάθημα» τεντώνοντας το χέρι, θα του λέω παραμυθάκια, θα τον βγάζω βόλτα, θα κουβεντιάζουμε, θα απαντάω στις ερωτήσεις του, θα τον αφήνω να παίζει στις παιδικές χαρές με τα άλλα παιδάκια. Μέσα από αυτή την απαλή σχέση, θα του μεταφέρω πολλά μηνύματα. Όταν θα αρχίσει να τρώει κανονικά, θα ξεκινήσουμε από χασαποταβέρνα… θα φάει κοκορέτσι, σπληνάντερο, αρνάκι σούβλας, παϊδάκια, να μάθει πρώτα τα ψητά της Ελλάδας και μετά θα τον προχωρήσω στα υπόλοιπα. Θέλω να σου πω ότι σύντομα θα γίνω παππούς για δεύτερη φορά.

Έρχεται και δεύτερο εγγόνι στην οικογένεια;
Η κοπέλα του Παναγιώτη, του μεσαίου γιου της Ντορίτας, είναι έγκυος και τον Σεπτέμβριο περιμένουμε και δεύτερο εγγόνι, κι εκείνο είναι αγόρι, θα κάνουμε ποδοσφαιρική ομάδα.

Διαβάστε ακόμα:

Πέθανε διάσημος συγγραφέας από κορονοϊό

Η Αλίκη Κατσαβού θυμάται το περσινό Πάσχα με τον Κώστα Βουτσά και συγκινεί…

Ο εκνευρισμός και η απάντηση του Γιώργου Παπαδάκη: «Επειδή αγαπάω τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου…»

Keywords
Τυχαία Θέματα