Το μωράκι μου έχει κολικούς, πρέπει να ανησυχήσω; Συμβουλές για την ανακούφισή του!

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα μαμά είναι και οι περίφημοι “κολικοί”. Δηλαδή τα πονάκια στην κοιλιά του μωρού που το κάνουν να κλαίει και να πιάνει πανικός και στεναχώρια τους νέους γονείς και τελικά να χάνουν και τον ύπνο τους. Δείτε τι μας απάντησε για το θέμα αυτό που απασχολεί όλες τις νέες μανούλες ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης.

Τί είναι οι κολικοί των μωρών και πώς εμφανίζονται; Είναι ανησυχητικό;

Οι κολικοί είναι τα πονάκια που εμφανίζονται στην κοιλιά του νεογέννητου

, διαρκούν λίγες ώρες με περιοδικότητα στη συχνότητα τους και θα τελειώσουν γύρω στους 3-4 μήνες. Στην ουσία δεν πρόκειται για κάτι το πολύ ανησυχητικό καθώς υπάγονται στις λεγόμενες εντός των φυσιολογικών ορίων ενοχλήσεις των μωρών. Μερικές φορές όμως όταν η ένταση τους είναι ισχυρή και διαρκούν κάπως περισσότερο, διαταράσσουν την κανονικότητα του 24ώρου, εκνευρίζουν μωρό και γονείς, διαταράσσουν την κανονική διατροφή του, διαταράσσουν τον ύπνο του και μερικές φορές γίνονται και εξετάσεις εργαστηριακές και απεικονιστικές μήπως και πρόκειται για κάτι άλλο.

Πόσο διαρκεί ο κολικός στα μωρά;

Συνολικά οι κολικοί μπορεί να διαρκέσουν 3-4 μήνες. Μπορεί να εμφανίζονται κάθε μέρα την ίδια ώρα (νύχτα ή μέρα). Διαρκούν από 1-4 ώρες το πολύ και εξαφανίζονται απότομα όπως και εμφανίστηκαν. Αυτά τα χαρακτηριστικά τους κάνουν να διαφέρουν από τους άλλους πόνους που μπορεί να έχει ένα μωρό όπως καούρες από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, αλλεργία στο γάλα της αγελάδας, ουρολοίμωξη, ωτίτιδα κλπ.

Μπορεί να σχετίζεται με τη διατροφή; Τί πρέπει να αλλάξουμε;

Αν και οι κολικοί είναι γνωστοί από πολλά χρόνια, ακόμη δεν έχουν καταλήξει ποια είναι η αιτία που τους προκαλεί. Πιθανολογείται να είναι η ανωριμότητα του εντέρου του νεογέννητου το οποίο έτσι και αλλιώς έρχεται σε επαφή με τους εξωτερικούς παράγοντες λόγω της διατροφής του αλλά και άλλων αιτιών. Εκείνο που είναι σίγουρο, είναι ότι δεν έχουν σχέση με τους άλλους παθολογικούς πόνους οι οποίοι και χρήζουν άμεσης θεραπείας.

Υπάρχουν προδιαθεσικοί παράγοντες για τους κολικούς στα μωρά;

Επειδή εμφανίζονται στη μεγαλύτερη πλειοψηφία των μωρών, επειδή είναι αναστρέψιμοι και διαρκούν λίγο και επειδή δεν κινδυνεύει η ζωή του παιδιού θεωρείται ότι μάλλον δεν υπάρχουν κληρονομικοί παράγοντες και μέχρι να εντοπιστεί η αιτία τους μάλλον θα θεωρούμε ότι είναι μια φυσιολογική διαταραχή-ενόχληση του ανθρώπινου γένους.

Πώς μπορούμε να τους προλάβουμε;

Μάλλον δεν υπάρχει ένας κανόνας πρόληψης πέρα από αυτά που γενικά κάνει ένας γονιός που προσπαθεί να προσφέρει το καλύτερο για το μωρό του. Φαίνεται ότι ο μητρικός θηλασμός συμβάλλει ώστε το μωρό να έχει λιγότερους κολικούς διότι το μητρικό γάλα έχει φυσικά προβιοτικά και άλλες ουσίες που το ηρεμούν, αλλά και διότι η φυσική επαφή με τη μητέρα ηρεμεί το μωρό.

Πότε πρέπει να απευθυνθούμε στον παιδίατρο για το μωρό;

Σε κάθε περίπτωση που το μωρό κλαίει, οι γονείς θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρο μέχρι να εκπαιδευτούν και να αναγνωρίζουν τους κολικούς μη τυχόν και πρόκειται για κάτι άλλο που θα είναι πιο σοβαρό.

Πείτε μας κάποιες συμβουλές για ανακούφιση του μωρού από τους κολικούς.

Υπάρχουν πολλά TIPS που εφαρμόζουμε για να βοηθήσουμε ενα παιδί με κολικούς , αν και τελικά το καθε μωρό εχει τη δίκη του θεραπεία. Σε γενικές γραμμές:

-Χαϊδεύουμε την κοιλίτσα του.

-Το βάζουμε μπρούμητα πάνω μας ώστε η κοιλίτσα του να πιέζεται από το μηρό μας.

-Το βάζουμε μπρούμητα πάνω στο κρεβάτι και τοποθετώντας τα χέρια μας κάτω από την κοιλίτσα του του κάνουμε πιέσεις και μασάζ.

-Του κάνουμε μασάζ στην κοιλίτσα του με αιθέρια έλαια όπως αμυγδαλέλαιο, χαμομηλέλαιο, σταφυλοκουκουτσέλαιο κλπ.

-Του ρίχνουμε χλιαρό αέρα με το σεσουάρ που στεγνώνουμε τα μαλλιά πάνω στην κοιλίτσα του. Τόσο ο χλιαρός αέρας όσο και ο θόρυβος το ανακουφίζουν.

-Έχει αποδειχθεί ότι πολλά μωρά ηρεμούν όταν ακούνε τον θόρυβο από τον απορροφητήρα της κουζίνας ή το θόρυβο της ηλεκτρικής σκούπας.

-Η χορήγηση ροφημάτων βοτάνων είναι ευεργετική για την κοιλίτσα: χαμομήλι, τίλιο, γλυκάνισο, φασκόμηλο κλπ.

-Η χορήγηση προβιοτικών σε μορφή σταγόνων ή σιροπιού.

-Αν πίνει γάλα φόρμουλα τότε χορηγείται ένα γάλα κατά των κολικών.

-Αναλγητικά φάρμακα κατόπιν οδηγιών του παιδιάτρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα