«Σπαρτιάτες»: Μπορεί να ακυρωθεί η εκλογή τους εάν αποδειχτεί σχέση με τον Κασιδιάρη;

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η είσοδος του κόμματος «Σπαρτιάτες» στη Βουλή. Στενά συνδεδεμένοι είναι οι «Σπαρτιάτες» με τον Ηλία Κασιδιάρη, καθώς το βράδυ της Κυριακής 25/6 ο ιδρυτής του κόμματος, Βασίλης Στίγκας, ευχαρίστησε τον καταδικασμένο για εγκληματική οργάνωση που τους έδωσε «την ώθηση για αυτό το αποτέλεσμα», εννοώντας την είσοδό τους στη Βουλή.

Αλλά

και ο Ηλίας Κασιδιάρης πανηγύρισε μέσα από τις φυλακές τη νίκη του κόμματος «Σπαρτιάτες», κάνοντας λόγο για έναν «ανεπανάληπτο θρίαμβο όσων μάχονται Υπέρ Πατρίδος» σε ανάρτησή του.

Μιλώντας στο «Κοινωνία Ώρα Mega» ο συνταγματολόγος Κωνσταντίνος Μποτόπουλος τόνισε πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τους δεσμούς που δένουν τους «Σπαρτιάτες» με τον Ηλία Κασιδιάρη. Όπως ανέφερε ο ίδιος, το πρώτο στάδιο, δηλαδή η συμμετοχή στις εκλογές έχει περάσει, ενώ το επόμενο στάδιο είναι το εκλογοδικείο, το ανώτατο δικαστήριο που κρίνει πια για τα εκλεγμένα κόμματα.

Κινδυνεύουν με αποκλεισμό οι «Σπαρτιάτες»;

«Η πρώτη φάση είναι για να μπουν κάποια κόμματα στην εκλογική διαδικασία, αυτό πέρασε. Τώρα έχουμε το εξής ερώτημα, τα κόμματα που έχουν εκλεγεί, έχουν εκλεγεί σωστά; Αυτό, λέει το Σύνταγμα, γίνεται από δύο απόψεις: ως προς τη διενέργεια των εκλογών και ως προς τις νόμιμες προϋποθέσεις της εκλογής», είπε ο Κωνσταντίνος Μποτόπουλος.

«Εάν υπάρξει κάποια τέτοια περίπτωση θα έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό. Εάν φτάναμε να πούμε ότι είχε πρόβλημα η συμμετοχή του συγκεκριμένου κόμματος, θα φτάναμε να χρειαστεί να γίνει επανάληψη όλων των εκλογών, γιατί θα ζητάγαμε από ένα κόμμα να βγει από τη μέση επειδή συμμετείχε παράνομα κατά κάποιο τρόπο στις εκλογές και θα έπρεπε να γίνει επανάληψη».

«Η διάταξη που έγινε μόνο ένα σκοπό μπορούσε να έχει», ανέφερε σχετικά με τον αποκλεισμό της συμμετοχής του Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές από τον Άρειο Πάγο. Ένα δημοκρατικό πολίτευμα δεν μπορεί να προσπαθεί να αποκλείσει ένα κόμμα επειδή δεν του αρέσουν οι ιδέες του. Τι προσπαθεί και τι πέτυχε να κάνει αυτή η διάταξη; Να μη συμμετέχει στη Βουλή ένα πρόσωπο, γιατί μόνο αυτό μπορούσε να κάνει, που συνδέεται με διάφορα αδικήματα που στρέφονται κατά της Δημοκρατίας.

Το ότι ένα άλλο κόμμα που δεν αποτελούνταν από αυτό το πρόσωπο ή δεν το είχε μέλος του και πέρασε από την κρίση του Αρείου Πάγου, που δεν είχε κάποιες αποδείξεις ότι υπήρχε εγκληματική δραστηριότητα από μέλη αυτού του κόμματος είναι κάτι που δεν μπορούσε να αποφευχθεί», κατέληξε.

Η ένσταση στο εκλογοδικείο θα πρέπει να γίνει σύντομα, καθώς ο νόμος αφήνει το περιθώριο 15 ημερών από την επίσημη ανακήρυξη των νέων βουλευτών, ωστόσο η κρίση αναμένεται να γίνει σε βάθος χρόνου.

Διαβάστε ακόμα:

Survivor All Star: Ο πρώτος υποψήφιος προς αποχώρηση

Άννα Βίσση και Νίκος Καρβέλας – «Ξανά»: Ντουέτο μετά από 20 χρόνια, στο τραγούδι του χωρισμού τους

Πάνος Σταθακόπουλος: Η απίστευτη ατάκα που του είπε η Δανδουλάκη όταν τον είδε ντυμένο παπαδοπαίδι σε φωτογραφίες

Keywords
Τυχαία Θέματα