Σε έξαρση η γρίπη! Πρέπει τα παιδιά να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης αυτήν την εποχή;

Η γρίπη αποτελεί μια ασθένεια που προκαλείται από τον ιό της γρίπης. Μπορεί να εκδηλωθεί με τη μορφή απλής ίωσης αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που μπορεί να εμφανιστεί με πολλές επιπλοκές συνηθέστερα σε ηλικιωμένους, σε ασθενείς χρονίων παθήσεων και σε παιδιά. Είναι σημαντικό επομένως να υπάρχει σωστή πρόληψη συμπεριλαμβανομένου του σωστού εμβολιασμού ιδιαίτερα στα παιδιά.

Δείτε τι μας είπε αναλυτικά για το θέμα αυτό στο faysbook.gr o παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης.

1. Από τι προστατεύει τα παιδιά το εμβόλιο της γρίπης (ποιά στελέχη);

Το εμβόλιο της γρίπης για την περίοδο 2017-2018

το οποίο ισχύει μέχρι τον Ιούνιο του 2018 περιέχει τέσσερα στελέχη για ιούς της γρίπης μεταξύ των οποίων και τους Η1Ν1 και Η3Ν2. Δηλαδή, είναι αυτοί που τον Ιούνιο του 2017 που παρασκευάσθηκε το εμβόλιο ήταν οι πιο ύποπτοι να δημιουργήσουν επιδημίες.

2. Κάποιο παιδί που δεν εμβολιάστηκε το φθινόπωρο μπορεί να εμβολιαστεί τώρα;

Βεβαίως. Ο εμβολιασμός μπορεί να γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Επίσης συνίσταται ακόμη και τώρα όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να το κάνουν καθώς τα κρούσματα της γρίπης δεν εχουν σταματήσει.

3. Πότε εμφανίζει έξαρση η γρίπη μέσα στο έτος και πρέπει να προσέχουμε περισσότερο τα παιδιά;

Η εμφάνιση της γρίπης δεν είναι καθορισμένη. Συνήθως υπάρχουν δύο μεγάλα κύματα. Ένα το Νοέμβριο με Ιανουάριο και ένα Φεβρουάριο – Απρίλιο. Φέτος πάντως για κάποιο λόγο η περίοδος της γρίπης έχει παραταθεί. Πιθανόν να είναι λόγω μεταβολής των καιρικών συνθηκών που υφίσταται ο πλανήτης και ειδικότερα η περιοχή των Βαλκανίων.

4. Ποιά περίοδο πρέπει να γίνονται εμβολιασμοί στα παιδιά;

Το ιδανικότερο θα ήταν να ξεκινάει αμέσως με την άφιξη του εμβολίου που συνήθως είναι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Έτσι θα είναι έτοιμος ο οργανισμός να αντιμετωπίσει τη γρίπη αφού απαιτούνται και καμιά εικοσαριά μέρες για “να πιάσει” το εμβόλιο όπως λέμε.

5. Σε πόσες δόσεις γίνεται το εμβόλιο;

Αν το παιδί δεν έχει κάνει στο παρελθόν ποτέ το εμβόλιο της γρίπης , τότε απαιτούνται 2 δόσεις με μεσοδιάστημα 1-2 μήνες η δεύτερη από την πρώτη δόση. Αν στο παρελθόν έχει ξανά εμβολιαστεί τότε απαιτείται μια μόνο δόση.

6. Πρέπει να εμβολιάζονται όλα τα παιδιά; Κάθε χρόνο πρέπει να γίνεται νέος εμβολιασμός;

Το εμβόλιο της γρίπης πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο διότι ο ιός μεταλλάσσεται, δηλαδή δεν είναι σταθερά ο ίδιος. Έτσι κάθε χρόνο γίνεται εμβόλιο με διαφορετικά στελέχη. Παρ’ όλα αυτά, υπολογίζεται ότι πολύ σύντομα θα υπάρχει ένα εμβόλιο γρίπης που θα καλύπτει όλα τα στελέχη και θα γίνεται μια μόνο φορά και θα ισχύει για όλη τη ζωή.

7. Υπάρχουν παιδάκια που δεν πρέπει να κάνουν εμβόλια;

Είναι πολυ λίγες εκείνες οι περιπτώσεις που αντεδείκνυται ο εμβολιασμός για την γρίπη. Για παράδειγμα αν το παιδί είναι αλλεργικό στο αυγό διότι το εμβόλιο αναπτύσσεται σε αυγά όρνιθας, ή αν είναι αλλεργικό σε συστατικά σταθεροποίησης του εμβολίου. Αυτό φυσικά το ξέρει ο θεράπων παιδίατρος και γι’ αυτό δεν πρέπει να γίνεται κανένα εμβόλιο αν πρώτα δεν έχει εξετασθεί από παιδίατρο και αν δεν γνωρίζουμε το ιατρικό ιστορικό.

8. Υπάρχουν επιπλοκές από το εμβόλιο; Πότε πρέπει να φοβηθώ για το παιδί μου;

Οι πιο συνηθισμένες επιπλοκές είναι πυρετικό κύμα για μια δυο μέρες, πόνος στο σημείο της ένεσης , σημάδια ελαφριάς ίωσης κλπ. Πάντως το εμβόλιο δεν προκαλεί αυτισμό. Επίσης, αφού είναι απαραίτητο για τα παιδιά που έχουν βαριές και χρόνιες ασθένειες όπως διαβήτη, καρδιοπάθειες, άσθμα κλπ και δεν τους χειροτερεύουν την υγεία, πώς είναι δυνατό να προκαλέσει κακό σε έναν υγιή οργανισμό που θα κάνει το εμβόλιο;

Keywords
Τυχαία Θέματα