Ο μικρός Χριστόφορος δίνει μάχη για τη ζωή του στο Μεξικό

Από τον Γιώργο Πράτανο

Ο 5χρονος Χριστόφορος μαζί με τους γονείς του βρίσκεται στο Μοντερέι του Μεξικού, στη μοναδική εξειδικευμένη κλινική παγκοσμίως, για να αντιμετωπίσει ένα σπάνιο καρκίνο στο κεφάλι.

Τον Ιούνιο του 2017 ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος και η Αναστασία Βασκούδη απολάμβαναν τις οικογενειακές στιγμές με τα δύο παιδιά τους, τον 5χρονο Χριστόφορο και τη 2 ετών Αναστασία. Κάποια σημάδια στη συμπεριφορά και τις κινήσεις του γιου τους, όμως, τους γέμισαν αμφιβολίες κι έτσι αποφάσισαν να προχωρήσουν

σε εξετάσεις.

Στις 29 Ιουνίου ο Χριστόφορος διαγνώστηκε με γλοίωμα εγκεφαλικού στελέχους ή DIPG(Diffuse Intrinsic Pontine Glioma), μια μορφή καρκίνου που εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας 4-10 ετών. Τις επόμενες πέντε ημέρες τα σημάδια έγιναν ανησυχητικά: Πρόβλημα στο βάδισμα και στην ομιλία. Τότε ήταν που υποβλήθηκε στην πρώτη επέμβαση, για να αφαιρεθεί υγρό από το κεφάλι του.

Αυτό το σπάνιο είδος όγκου στον εγκέφαλο είναι μη χειρουργήσιμο, ενώ οι συμβατικές θεραπείες έχουν αποδειχτεί αναποτελεσματικές. Όσο ο όγκος μεγαλώνει, επηρεάζει την ισορροπία, την ομιλία, την κίνηση, την κατάποση, τον καρδιακό παλμό. «Οι γιατροί τού έδιναν 9-12 μήνες ζωής» θυμούνται οι γονείς του Χριστόφορου. «Η συμβατική θεραπεία που μπορούσε να γίνει στην Ελλάδα απαιτούσε 30 ακτινοθεραπείες, οι οποίες το μόνο που καταφέρνουν είναι απλά να επεκτείνουν τη ζωή του παιδιού για κάποιους μήνες». Αυτή η προοπτική δεν ικανοποιούσε σε καμία περίπτωση τις προσδοκίες των γονιών, που άρχισαν να ψάχνουν εναλλακτικές λύσεις. Μετά από μία εβδομάδα εντατικής αναζήτησης, «βρήκαμε μια ελπίδα σε μια πρωτοποριακή μέθοδο για το DIPG σε εξειδικευμένο ογκολογικό κέντρο στο Μοντερέι του Μεξικού (Instituto de Oncología Intervencionista). Μια θεραπεία (ενδοαρτηριακός χημειοεμβολισμός σε συνδυασμό με ανοσοθεραπεία) με πολύ καλά και ελπιδοφόρα μέχρι τώρα αποτελέσματα, στα οποία μπορούμε να στηριχτούμε για να κάνουμε το θαύμα μας» εξιστορούν οι γονείς. Η εισαγωγή του Χριστόφορου στην κλινική επιτεύχθηκε χάρη στην «πολύ συγκινητική βοήθεια φίλων, συναδέλφων και της οικογένειας».

Εκεί βρήκαν άλλες τριάντα εννέα οικογένειες από όλο τον κόσμο που ζουν με την ίδια ελπίδα: να θεραπευτεί το παιδί τους. «Είμαστε τυχεροί γιατί η ομάδα των γιατρών εδώ παλεύουν με όλο τους το πείσμα για να γιατρέψουν τα παιδιά μας» λέει η μητέρα του μικρού Χριστόφορου.

Στους τρεις μήνες που βρίσκονται εκεί «ο Χριστόφορος έχει σημαντικά σημάδια βελτίωσης. Περπατάει και μιλάει καλύτερα, έχει περισσότερη όρεξη για παιχνίδι» λέει ο Κωνσταντίνος, ο πατέρας του. Αυτά τα σημάδια δίνουν χαρά και ελπίδα στους γονείς, αφού ο 5χρονος βρίσκει σταδιακά τον παλιό, καλό εαυτό του. Ωστόσο, σπεύδουν να τονίσουν «πως ο δρόμος είναι μακρύς και οι θεραπείες πρέπει να συνεχιστούν. Έχει ολοκληρωθεί η πέμπτη θεραπεία του και μέχρι στιγμής ο Χριστόφορος φαίνεται πως ανταποκρίνεται πολύ καλά. Πλέον, όχι μόνο δεν αυξάνεται ο όγκος –συνήθως διπλασιάζεται ανά δύο μήνες, με τις δυσάρεστες επιπτώσεις–, αλλά έχουν εντοπιστεί και πολλαπλά σημεία νέκρωσής του, κάτι που είναι και ο βασικός στόχος της θεραπείας. Επίσης βελτιώνεται σταδιακά η κινητικότητα τόσο του ποδιού όσο και του χεριού του, γεγονός που μας γεμίζει αισιοδοξία για τη δύσκολη συνέχεια. Ο δρόμος είναι μακρύς, με αρκετές και επίπονες θεραπείες, αλλά έχουμε την πίστη ότι θα βγει νικητής. Ο Χριστόφορος είναι ένα παιδί με πείσμα να γίνει καλά και συνεργάζεται άψογα τόσο με τους γιατρούς όσο και με τους φυσικοθεραπευτές. Παρά την ικανοποιητική πορεία και την αισιοδοξία για τη συνέχεια, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε πετύχει κάτι οριστικό ακόμα, εξαιτίας της επιθετικότητας της νόσου και της μη χειρουργικής αντιμετώπισής της» τονίζουν ωστόσο οι γονείς του.

Εκτός από τον αγώνα που δίνει ο 5χρονος μαζί με τους γονείς του, υπάρχει κι ένας άλλος, που αφορά πιο πολύ τον απλό κόσμο. Για να συνεχίσει ο Χριστόφορος τις θεραπείες, απαιτείται ένα ποσό που αγγίζει τα 350.000 ευρώ, το οποίο η οικογένεια δεν μπορεί να καλύψει. Αρωγός στην προσπάθεια αυτή είναι ο Φάρος Ζωής (Σύλλογος Υποστήριξης Οικογενειών Με Άτομα Που Νοσούν Από Σοβαρές Ασθένειες).

Χρειάζεται ακόμα μεγάλος αγώνας για το μικρό Χριστόφορο, ο δρόμος είναι μακρύς και πρέπει να βρεθεί ο τρόπος να συνεχίσει τις πολύτιμες αυτές θεραπείες του. Η μητέρα του αποφασισμένη να παλέψει μέχρι τέλους για την αποκατάσταση της υγείας του γιου της. «Δεν είμαστε εδώ για να δημιουργήσουμε μόνο αναμνήσεις με το παιδί μας, αλλά για να θεραπευτεί και να γράψουμε την ιστορία μας. Θέλουμε να δούμε το παιδί μας να μεγαλώνει και να γίνεται το υπέροχο και μοναδικό παιδί που είναι. Έχουμε βαθιά πίστη πως θα τα καταφέρουμε. Το αστέρι μας, ο Χριστόφορός μας, είναι μεγάλος μαχητής» δηλώνει η μαμά του.

Info για όσους θέλουν να βοηθήσουν τον Χριστόφορο

Τράπεζα Πειραιώς αρ. λογ. 6173141772841

ΙΒΑΝ GR7801711730006173141772841

BIC: PIRBGRAA Δικαιούχος: Φάρος Ζωής

Αιτιολογία: Δωρεά

Keywords
Τυχαία Θέματα