Ο Έλληνας χειρουργός που σκοτώνει τους καρκινικούς όγκους!

Σημαντική επιτυχία σημειώνει η μέθοδος που χρησιμοποιεί ο Γιώργος Λαδάς, επικεφαλής θωρακοχειρούργος στο Βασιλικό Νοσοκομείο Μπρόμπτον του Τσέλσι. Πρόκειται για μια συσκευή λέιζερ, η οποία καταστρέφει τελείως τους καρκινικούς όγκους, στους πνεύμονες, με μέγεθος σχεδόν όσο ένα γραμματόσημο, «σημαδεύοντάς» τους με ακτίνες φωτός που έχουν ενέργεια ισοδύναμη με 70 φούρνους μικροκυμάτων.

Ο Γιώργος Λαδάς, έχοντας λάβει την πρώτη του εκπαίδευση στη χώρα μας, έφυγε για τη Βρετανία όπου μένει και εργάζεται από το 1994. Σύμφωνα με την Daily Mail,

ο Έλληνας επιστήμονας έχει πραγματοποιήσει από το 1997 μέχρι σήμερα εκατοντάδες παραδοσιακές επεμβάσεις αφαίρεσης μεταστατικών όγκων στους πνεύμονες. Μια διαδικασία η οποία ήταν εξαιρετικά αργή και διαρκούσε έως και 12 ώρες, μέχρι τη στιγμή που ο θωρακοχειρούργος άρχισε να εφαρμόζει τη συγκεκριμένη τεχνική.

Η επέμβαση πραγματοποιείται με το λεγόμενο «λέιζερ των πνευμόνων», που κοστίζει περίπου 120.000 λίρες, και επιτρέπει τη συντόμευση της διαδικασίας και παραμονής στο νοσοκομείο, καθώς και την ταχύτερη επαναφορά των ασθενών.

Η ιδέα της αφαίρεσης όγκων με λέιζερ πρωτοεμφανίστηκε στη Γερμανία στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Η συσκευή του Λαδά εκπέμπει ενέργεια 70.000 βατ ανά τετραγωνικό εκατοστό, παράγοντας θερμοκρασία μέχρι 7.000 βαθμούς Κελσίου. Έτσι, ο όγκος εξατμίζεται και τελικά εξαφανίζεται τελείως. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης όλοι υποχρεούνται να φορούν ειδικά προστατευτικά γυαλιά για να αποφύγουν τυχόν βλάβη στα μάτια τους από το λέιζερ.

Ο Έλληνας χειρούργος εκπαιδεύτηκε στη Γερμανία και την Αυστρία στη νέα αυτή τεχνική, ενώ πριν προχωρήσει στην εφαρμογή της μεθόδου πήρε σχετική άδεια από την αρμόδια επιτροπή του βρετανικού νοσοκομείου, η οποία διασφαλίζει την ασφάλεια των ασθενών.

Ο Γιώργος Λαδάς αποτελεί ένα ακόμα φωτεινό παράδειγμα της ελληνικής ευφυϊας που διαπρέπει στον κλάδο της ιατρικής. Η προσφορά του στην χειρουργική των καρκινικών όγκων είναι μεγάλη και ο ίδιος μας κάνει υπερήφανους σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα