Μηνιγγίτιδα Β: Ο φόβος των μαμάδων την Άνοιξη!

Είμαστε στην Άνοιξη, μια εποχή ιδιαίτερα επικίνδυνη για την υγεία των παιδιών μας. Αυτό όμως που πρέπει όλες οι μανούλες να έχουμε στο μυαλό μας είναι πως η γρίπη ή το απλό κρυολόγημα δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση τις μόνες ασθένειες που καραδοκούν με σκοπό να διαταράξουν τη φυσιολογική λειτουργία των οργανισμών τους. Καθημερινά βλέπουμε τα σοβαρά κρούσματα της βακτηριακής μηνιγγίτιδας να αυξάνονται με μεγαλύτερη ταχύτητα, δημιουργώντας σε όλους μας απίστευτο φόβο και μεγάλη ανησυχία. Και δικαιολογημένα αφού είναι μια επικίνδυνη και σοβαρή νόσος που μπορεί να αποβεί μοιραία

για τη ζωή των παιδιών αν δε κάνουμε όλα όσα πρέπει για να τα προστατεύσουμε.

Τους προηγούμενους μήνες, σύμφωνα με τους ειδικούς, καταγράφηκαν τέσσερα νέα κρούσματα βακτηριακής μηνιγγίτιδας στη χώρα μας. Αναλυτικά, την περίοδο των γιορτών, τέσσερις οικογένειες σε Αθήνα, βόρεια και νησιωτική Ελλάδα έζησαν τον εφιάλτη της μηνιγγίτιδας. Χρειάστηκε μάλιστα να επέμβουν άμεσα οι γιατροί για να αποφύγουν τα παιδιά τον κίνδυνο, ενώ μερικά από αυτά νοσηλεύτηκαν αρκετές ημέρες σε νοσοκομεία έχοντας πλέον διαφύγει τον κίνδυνο.

Μπορεί όλα τα παραπάνω κρούσματα που σας αναφέραμε να τα συναντήσαμε τους προηγούμενους μήνες, όμως ο Χειμώνας δεν είναι η μόνη εποχή που η μηνιγγίτιδα… προτιμάει να κάνει την εμφάνισή της, αφού κάθε Άνοιξη είναι εδώ.

Ο χειρότερος και πιο επικρατέστερος τύπος της νόσου που προσβάλει από βρέφη και νήπια μέχρι και εφήβους, είναι η μηνιγγίτιδα τύπου Β. Τα συμπτώματά της αρχικά μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης, όπως είναι ο υψηλός πυρετός, ο πονοκέφαλος, η αυχενική δυσκαμψία, ο εμετός, η φωτοφοβία και το αιμορραγικό εξάνθημα. Αυτά μάλιστα δημιουργούν και την εσφαλμένη εντύπωση σε πολλές μανούλες πως πως δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό και δεν επικοινωνούν με τον γιατρό τους , θεωρώντας πως σε λίγο το κρυολόγημα θα γίνει παρελθόν.

Ναι, η μηνιγγίτιδα Β μπορεί να έχει πολλά κοινά με τη γρίπη, όπως τα αρχικά συμπτώματα που σας αναφέραμε αλλά και τους ίδιους τρόπους μετάδοσης, όμως σε καμία περίπτωση δεν οδηγεί στο ίδιο αποτέλεσμα. Μεταδίδεται με τις πιο απλές καθημερινές συνήθειες όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα, γι’ αυτό άλλωστε και τους χειμερινούς μήνες, λόγω της πολύωρης παραμονής των παιδιών σε κλειστούς χώρους, όπως είναι οι σχολικές τάξεις, εξαπλώνεται.

Ξέρουμε πως διαβάζοντας όλα αυτά έχετε θορυβηθεί και αυτό που θέλετε περισσότερο είναι να προστατεύσετε τα αγγελούδια σας. Να σας επισημάνουμε εδώ πως ένας στους δέκα ενηλίκους φέρει το βακτήριο της νόσου και με ένα μόνο φιλί μπορεί να το μεταφέρει και να οδηγήσει σε δυσάρεστες συνέπειες. Σε όλες τις περιπτώσεις που αφορούν στην υγεία μας, όπως και εδώ, η πρόληψη είναι πολύ σημαντική και η αποτελεσματικότερη λύση για τη μηνιγγίτιδα τύπου Β είναι μόνο ο εμβολιασμός.

Ο Χειμώνας μπορεί να έχει περάσει, όμως η Άνοιξη είναι εδώ και δυστυχώς μαζί με τη χαρά και την ξεγνοιασιά που φέρνει, εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για τα αγγελούδια μας. Ο καλύτερος τρόπος λοιπόν για να είμαστε ήρεμες και να τα προστατεύσουμε από την επικίνδυνη αυτή νόσο είναι να κάνουμε και να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα